EDUin: Audit vzdělávacího systému podruhé, s expertní oponenturou

pondělí 7. prosince 2015 ·

Rok po vydání prvního Auditu vzdělávacího systému v ČR zveřejňuje EDUin tuto zprávu v aktuální podobě podruhé.

Cílem auditu je poskytnout ucelený pohled na stav vzdělávacího systému a témata, události či zásahy, které ho výrazně ovlivňují a kterým je proto třeba věnovat pozornost. Kromě samotné analýzy, doplněné o poznámkový aparát a komentáře profesionálů zabývajících se vzdělávací politikou, zveřejňujeme také krátký souhrn a infografiku se stěžejními body auditu.

Audit má opět tři části: SWOT analýzu popisující přednosti, slabiny, příležitosti a rizika, přehled nejvýznamnějších témat posledního roku s hodnocením jejich dopadu a přehled témat, která budou pro systém klíčová v následujícím období.

Celý audit je ke stažení ZDE.
Infografika ke stažení ZDE.

Souhrn a infografika poskytují rychlý přehled o obsahu analýzy. Infografika znázorňuje i důležitost a naléhavost témat blízké budoucnosti.

Václav Trojan, vedoucí Centra školského managementu při PedF UK v Praze, řekl: „Samotný fakt, že se již loni někdo pokusil o tak nelehký úkol, jako je audit českého vzdělávacího systému, považuji za pozitivní skutečnost. Takový počin totiž přinese jeho autorům paradoxně více negativních ohlasů než chválu. Vzdělávací systém je determinován historií, tradicí, ovlivňuje generace lidí. Z tohoto důvodu je bohužel často zkresleně nazírán, zpětně vyzdvihován a jeho objektivní popis je nesmírně složitý. EDUin přichází s Auditem vzdělávacího systému v ČR již podruhé. Jsem přesvědčen, že jde v maximální míře o objektivní popis stávajícího stavu. Jistě přinese kladné i záporné ohlasy, budou na něm vyhledávána bílá i černá místa. Dokument samozřejmě obsahuje několik diskutabilních bodů, na nichž se klíčoví aktéři zatím nedokážou shodnout (např. kariérový systém, kvalifikovanost učitelů, inkluze, reálnost společenských požadavků na školy). Pokud dokument vyvolá širokou diskuzi, bude to pro vzdělávací systém jen dobře.“

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.