bEDUin: Audit vzdělávacího systému: Podívejte se, kam jsme se po roce posunuli a co nás čeká

pondělí 7. prosince 2015 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.

Co přinesl týden 30.11. – 6.12. 2015

Témata týdne: 



Výrok týdne:

„The Medium is The Message.“

Marshall McLuhan, Understanding media

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM: ČÍM DISPONUJE, V ČEM ZAOSTÁVÁ
Audit se snaží postihnout silné stránky (příležitosti) i slabiny (rizika) českého vzdělávacího systému. Česká republika má například velmi hustou síť škol a institucí, které připravují učitele. Zároveň ale víme, že podle měřitelných kvalit jsou uchazeči o studium na pedagogických fakultách spíš v podprůměru. To vytváří v systému očividný problém, který má řadu dalších souvislostí: jaké učitele připravují pedagogické fakulty? Kdo odchází do českých škol učit? A kdo vlastně podle platného práva učit může? A jak to bude s kariérním systémem, který by měl pomoci v profesním rozvoji učitelů? Učitelé jsou nepochybně jedním z klíčových témat auditu, vedle zavádění inkluze, finanční reformy, (ne)zavádění přijatých strategií rozvoje, přijímacích zkoušek na SŠ či maturit a otevřeného vzdělávání. Každé z témat má svou důležitost a naléhavost. Podle toho se je snažíme v auditu rozdělit.
  • DLÁŽDÍ DOBRÉ ÚMYSLY CESTU DO PEKLA (V ČESKÉM VZDĚLÁVACÍM SYSTÉMU)?
Téma povinného roku předškolního vzdělávání je kontroverzní. Návrh na legislativní úpravu, který ve čtvrtek projednával školský výbor poslanecké sněmovny, vzbuzuje řadu obav. Nejasný cíl, nejasné dopady, sporná legálnost a vedle toho studie proveditelnosti, která jakoby zůstala mimo zorné pole těch, kdo rozhodují. Na druhé straně úmysl pomoci dětem, které často nemohou využít práva na rovný přístup ke vzdělávání čistě proto, že si od počátku nesou sociální handicap. A také veřejně deklarovaný záměr ministerstva snížit počet odkladů školní docházky, který je v ČR stále relativně vysoký. Rámcové vzdělávací programy, inkluze, reforma financování, příprava učitelů, všude se můžeme setkat se záměrem, který má pomoci rozvoji českého vzdělávání, ale zároveň s mnoha riziky, na jejich řešení neexistuje okamžitá dopověď. Je dobré položit si otázku, proč kroky, které je možné provádět jinde celkem bezproblémově, v ČR narážejí na zásadní problémy a z toho vyplývající nedůvěru?
  • CO VZDĚLÁVACÍM SYSTÉMEM SKUTEČNĚ MŮŽE HNOUT A KAM
Vedle předností, příležitostí, slabin a rizik ovlivňují rozvoj vzdělávacího systému rozporuplné záměry. Povinné přijímací zkoušky na střední školy mají zajistit zvýšení kvality na výstupu ze základní školy. Mohou ale zároveň omezit to, co se na ŽŠ učí, podle pravidla „you get what you test“. Za loňský rok se udála řada věcí, které mohou mnohé změnit: přijata byla nová legislativa podporující inkluzi, byl odmítnut model pro zavedení kariérního řádu, ministerstvo zamýšlí regulovat vzdělávání dalšími plošnými zkouškami (přijímačky na SŠ, povinné maturity z matematiky), probíhá kampaň na podporu technického vzdělávání a některé další důležité procesy. Je dobré je popsat a pojmenovat. Stejně jako témata, která budou systémem hýbat v nejbližší budoucnosti: vedle těch dokola zmiňovaných, jako je inkluze, kariérní řád., reforma financování, to jsou „evergreeny“ typu větší otevřenost, informovanost, ale třeba i podpora otevřeného vzdělávání.
  • PARTICIPATIVNÍ PŘÍSTUP V PRAXI: AUDIT POD DOHLEDEM PROFESIONÁLŮ
Snažili jsme se o to, aby audit nebyl jen názorem skupiny lidí, která může snadno podlehnout sdílenému dojmu a ustanovit ho jako skutečnost. Proto jsme požádali několik profesionálů, kteří se tématu rozvoje vzdělávacího systému věnují, aby audit oponovali. Je pochopitelné, že v tak složité struktuře, jako je vzdělávací systém, není možné ve všech případech dojít jednoznačné shody. Proto jsem rádi, že audit nevzbudil zásadní odpor a že kritické připomínky našich oponentů spíše ukazují, že je nutné jednotlivá témata zvažovat velmi pečlivě. Za podíl na vytvoření analýzy děkujeme: Dominiku Dvořákovi (Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání UK), Martinu Chválovi (Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání UK), Břetislavu Svozilovi (Open School Space), Janu Tupému (Národní ústav pro vzdělávání), Janě Strakové (Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání UK), Václavu Trojanovi (Pedagogická fakulta UK), Arnoštu Veselému (Fakulta sociálních věd UK), Jaroslavě Simonové (Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání) a Ondřeji Štefflovi (Scio). Za užitečné připomínky děkujeme také Oldřichu Botlíkovi (Kalibro).

Inspirace z (a do) praxe

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)


Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.