Dotační program MŠMT – "Podpora sociálně znevýhodněných romských žáků středních škol a studentů vyšších odborných škol a konzervatoří"

úterý 8. prosince 2015 ·

MŠMT vyhlašuje dotační program Podpora sociálně znevýhodněných romských žáků středních škol a studentů vyšších odborných škol a konzervatoří na období leden – červen 2016.


Cílem uvedeného programu je podpořit studium těch romských žáků, jejichž rodinám způsobují náklady spojené se středoškolským studiem značné finanční potíže. Program je určen středním školám zařazeným v rejstříku škol a školských zařízení, a to studijních i učebních oborů (učilišť a praktických škol), včetně vyšších odborných škol a konzervatoří.

MŠMT připravilo změny v nastavení a v podmínkách programu, tak aby byl program co nejoptimálnější pro všechny romské sociální skupiny, i když nepobírají dávky hmotné nouze. V programu se odstranila jedna z podmínek, a to potvrzení z Úřadu práce o pobírání dávek hmotné nouze a nahradila se novou podmínkou, a to čestným prohlášením žáka/studenta nebo zákonného zástupce, že jejich příjmy jsou na hranici životního minima pro zajištění studia žáka/studenta.

Program je nově rozdělen na dvě navazující podporované aktivity.

A. zajištění finanční a materiální podpory žáků/studentů (finanční podpora na školné, stravné, cestovné, ubytování a školní potřeby),

B. zajištění přímé podpory vzdělávání (podpora pro žáky/studenty, kteří žádají o podporu v rámci aktivity A.).

Žádosti se přijímají do pátku 8. ledna 2016.

Vyhlášení programu a formuláře žádosti naleznete zde:

Vyhlášení programu: Vyhlášení programu.docx
Příloha č. 1 – Aktivita A: Příloha č.1.docx
Příloha č. 2 – Aktivita B: Příloha č. 2.docx

Formulář vyúčtování a formulář závěrečné zprávy naleznete zde:

Formulář vyúčtování dotace.xls
Formulář závěrečné zprávy.xlsx

Kontakty:
Formální hodnocení a konzultace:
Jiřina Bartáková 607 610 035, email pro dotazy: roma@nidv.cz
Anna Pechová: 776 467 208, email: anna.pechova@msmt.cz

6 komentářů:

luboš řekl(a)...
8. prosince 2015 v 10:49  

"Cílem uvedeného programu je podpořit studium těch romských žáků, jejichž rodinám způsobují náklady spojené se středoškolským studiem značné finanční potíže."
"V programu se odstranila jedna z podmínek, a to potvrzení z Úřadu práce o pobírání dávek hmotné nouze a nahradila se novou podmínkou, a to čestným prohlášením žáka/studenta nebo zákonného zástupce, že jejich příjmy jsou na hranici životního minima pro zajištění studia žáka/studenta."

Tedy...
Nejsi-li ROM máš smůlu a navíc jen ROM je vždy natolik důvěryhodný, že postačuje jeho čestné prohlášení...

Unknown řekl(a)...
8. prosince 2015 v 11:16  

Myslím, že těch zájemců nebudou žádné velké davy....

Eva Adamová řekl(a)...
8. prosince 2015 v 17:28  

Davy, nedavy.
1. Je to diskriminace sociálně znevýhodněných neromských studentů.
2. Jakým způsobem budou prokazovat, že jsou Romové?

Doporučuji všem sociálně znevýhodněním studentům, kteří jsou gádžové, aby prohlásili, že se považují za Romy, tak to přece nějak je i v té definici Roma, kterou používají ředitelé při statistickém vykazování počtu romských žáků na školách.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. prosince 2015 v 18:20  

Tak to snad už jen ta DNA...

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. prosince 2015 v 18:25  

Nu vypadáto, že gádžové jsou vesměs majední nepoctivci. Ještě, že jsem se přihlásil k romské národnosti. Možná bych už smolil trestní oznámení pro meziřádkovou pomluvu.

Unknown řekl(a)...
9. prosince 2015 v 10:59  

Samozřejmě, že je to naprosto zjevná diskriminace nadaných dětí neromského původu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.