Z diskuze o nové tarifní tabulce: mladí versus staří učitelé

čtvrtek 22. října 2015 ·

To, že "mladý učitel přichází do školy, chtěl by rodinu a vlastní bydlení, ale dostane o pět litrů míň než záslužný páprda" by podle mého nebyl zase tak závažný problém. Mladí lékaři jsou na tom ještě hůře. Musí absolvovat "kolečko" a jsou všem za onuce. Ani mladý advokát nemá na růžích ustláno, dokud je pouhým koncipientem. Dokonce i v tom průmyslu už pominulo nadšení pro mladé z devadesátých let a snad kromě IT si všude jinde musí svůj chodníček každý prošlapat a nikde mu nestaví slavobrány jen proto, že má pod třicet a umí anglicky.


Problém je, že ve všech jiných profesích může mladý elév po nějakém zapracování svým vlastním výkonem a svou snahou dosáhnout i lepších ohodnocení v relativně krátké době. I ten lékař má před sebou perspektivu, že až "to přetrpí" může rozjet vlastní praxi, nebo nastoupit na kliniku.

Naproti tomu mladý učitel má před sebou leda tak perspektivu, že když vydrží pět let, dostane přidáno tři stovky. A tak až do důchodu, pokud náhodou s velkou slávou vláda neoznámí nějaké zvýšení tarifů, tradičně provázené závistivými komentáři lidí mimo školství. Úžasně motivující prostředí.

Ředitelé a vedoucí pracovníci se tradičně věnují shánění prachů pro školu/sebe a zajištění provozu, počínaje zametání chodníků v zimě a revizemi komínů konče. Na faktické řízení pedagogického procesu a jednotlivých učitelů jako takových nemají čas. Zřizovatele zajímá zda ředitel zajistí přednes básniček na vítání občánků, jak hospodaří s penězi a co nejmenší počet stížností od občanů = voličů. Jak škola funguje a co a jak učí, je mu jedno. Ředitel logicky koná tak, aby si zasloužil roční odměny, tedy proces vzdělávání je poslední na seznamu.

Inteligentní mladý učitel poměrně rychle pochopí, že je naprosto jedno, zda přípravou vyučovací hodiny stráví pět hodin, nebo dvacet minut a že i ta sebelepší snaha žáky něco naučit se nijak neodrazí na jeho výplatnici. Práce navíc jen pro pocit vlastního sebeuspokojení - to jako motivace také nevydrží věčně. A jak praví kolega Blaha, nejčastějším kritériem pro odměny je prospěšnost pro ředitele. A tak mladý učitel se buďto přizpůsobí, nebo znechuceně odejde.

Takže podle mého názoru pro mladé učitele není ani tak odpuzující samotná výše (níže) nástupního platu, ale spíše bezútěšnost další perspektivy a vědomí, že ani sebelepší vlastní kvalitní výkon na tom nic nezlepší.

Příspěvek poste.restante (autor je redakci znám) jsme vybrali z diskuze u článku Nová tarifní tabulka pro pedagogy: o kolik se od listopadu 2015 zvednou platy učitelů?

Děkujeme čtenářům za jejich komentáře!

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.