Přečtěte si: Společné vzdělávání. Výzva pro učitele i rodiče

čtvrtek 22. října 2015 ·

Na jaře byla schválena novela školského zákona, a to včetně hojně diskutovaného paragrafu 16. Ten mimo jiné říká, že všechny děti se speciálními vzdělávacími potřebami mají právo na bezplatné poskytování podpůrných opatření ve škole.


Z článku Kateřiny Perknerové v Deník.cz vybíráme:

Nepochybně. Proč ještě není hotov, když novela začala platit v květnu?
Tento týden nad jeho textem probíhá vnitřní připomínkové řízení, k němuž jsou přizváni i odborníci ze školských asociací či nevládních organizací. Po ukončení této oponentury bude oficiálně zahájeno meziresortní připomínkové řízení. Vyhlášku bych ráda podepsala do konce roku.

Kolik na její realizaci budete potřebovat peněz?
Na rozšíření podpory školských poradenských zařízení máme na příští rok zajištěno z rozpočtu sto milionů korun. Vedle toho jsme vyčlenili půl miliardy korun na asistenty pedagogů, kterou pošleme krajským úřadům prostřednictvím normativu. Zároveň jsme přijali definitivní rozhodnutí, že jejich platy budou hrazeny z národních zdrojů. V roce 2017 předpokládám zvýšení rozpočtu pro regionální školství minimálně o jednu miliardu. V březnu pak vydáme výzvu v rámci operačního programu VVV (Výzkum, vývoj a vzdělávání), kde budou moci školy žádat o prostředky na školní asistenty cestou šablon. Během podzimu chceme definovat odborné a organizační postupy pro podporu společného vzdělávání. Hlavním cílem je, aby se třeba rodičům dětí s poruchou autistického spektra, odkázaných na vozíček, sociálně znevýhodněných nebo s poruchami učení nestávalo, že jsou odmítáni v běžných základních školách proto, že neexistuje dostatečný způsob jejich podpory. Nyní na ni vzniká nárok, takže by měl skončit stav, kdy jsou tyto děti často vzdělávány v hlavním proudu jen díky obrovskému úsilí rodičů a mimořádnému vypětí učitelů.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. října 2015 v 10:44  

Nyní na ni vzniká nárok, takže by měl skončit stav, kdy jsou tyto děti často vzdělávány v hlavním proudu jen díky obrovskému úsilí rodičů a mimořádnému vypětí učitelů.

Tak to je tedy síla. Nic horšího snad ani zaznít nemohlo. "By měl skončit stav."
Takže doposud jeden velký státně školní chlív. A utrpení dětí, rodičů i učitelů...

tyrjir řekl(a)...
22. října 2015 v 11:43  

V roce 2017 předpokládám zvýšení rozpočtu pro regionální školství minimálně o jednu miliardu.

Není vzhledem k potřebným 6 % z HDP jedna miliarda hrubě málo? Není to překlep? Aha. Ono je tam vlastně to slovo MINIMÁLNĚ. Uvidíme, jestli se těm 6 % přiblížíme líp než tou směšnou jednou miliardou. J. Týř

Unknown řekl(a)...
22. října 2015 v 11:46  

Skončí "stav" kdy škola, pokud neměla pro integraci postiženého žáka aspoň trochu vyhovující podmínky, mohla jeho přijetí odmítnout. Teď se školám tito žáci nacpou hlava nehlava. Chudáci učitelé, chudáci rodiče a hlavně chudáci postižené děti, na které se v mnoha školách bude hledět jako na neúnosnou přítěž.
Už teď znám rodiče postižených dětí, kteří se bojí chodit na rodičovské schůzky, protože si na nich rodiče intaktních žáků vylévají zlost, že se jejich děti kvůli těm integrovaným zdržují ve výuce. Znám i postižené děti které se bojí chodit do školy ze stejných důvodů.
Co na to naši humanisté, kteří mají plná ústa etiky?

Eva Adamová řekl(a)...
22. října 2015 v 19:10  

Zatím to spíš vypadá na výzvu pro ministerstvo, které se v tom nebezpečně plácá, a pro ministryni, která se domnívá že praktické školy budou horempádem zaměstnávat učitele na odborné předměty, čímž zřejmě myslí učitele všeobecně vzdělávacích předmětů pro 2. stupeň ZŠ, a domnívá se, že je to problém jen 14 škol. Svatá ty prostoto.

Jen, aby se ta naše inkluze nestala tou příslovečnou sopkou, která zavalila sama sebe.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.