Vincenc Směták: Prestižní povolání – učitel ZŠ - díl druhý

čtvrtek 22. října 2015 ·

Českým školstvím dlouhodobě zmítá nekoncepčnost. Dalším příkladem je přidání platového stupně číslo 6 do nové tabulky platových tarifů pedagogických pracovníků platné od listopadu 2015. Argumentace pro tento krok nejspíš nepřekvapí. „Abychom napravili deformace tabulky z roku 2011“.

Který rok se píše? Není i tato nová tabulka deformovaná? Jaký je měsíční plat tvůrce této tabulky? Kdo tvořil tabulku a s jakou argumentací v roce 2011? Co slibovaný kariérní řád? Kolik nás ty tabulky budou ještě stát? Není inkluze v předkládané podobě spíše iluze? Nezmaří 14 takto začleněných žáků do jedné třídy její poslání? Tyto a další zbytečné otázky si bohužel kladu ve školství již 18 let. Protože tato délka praxe v současné době není dostatečným dokladem zkušenosti, dostanu přidány pouze 2,7 % tj. 630 Kč. Měsíční plat mi tedy stoupne na 23 430 Kč. Nástupní plat začínajícího učitele bude 21 530 Kč. Uvádím s ohledem na mediální kampaň, která opět provází tento krok (viz např. příspěvek na webu, autor: ČTK, Zkušení učitelé dostanou přidáno: Plat se jim zvedne o 1590 korun).

„Na hory, moje děti, bohužel nepojedeme, máte smůlu, tatínek je nezkušený a investoval do vysokoškolského vzdělání, které se vám dlouhodobě nevyplácí, večer si čtěte sami, musím si ještě něco dostudovat a sepsat pár dokumentů na zítřejší jednání s ....viz dále.“

Mám opět pocit, že připravované změny, které budu muset do budoucna respektovat (inkluze, změny RVP, čerpání dotací z EU atd...) nenabízí kromě podpory ve formě školení (které zahrnuje můj volný čas, kde se spíše stanu monitorovacím indikátorem projektů EU, než že získám adekvátní vzdělání, odpovídající vynaloženým prostředkům z tohoto zdroje), nezbytné komunikace s asistenty pedagoga, psychology, psychiatry, speciálními pedagogy, rodiči nejen integrovaných dětí, dětmi samotnými a přidané administrativní zátěže nic. Jsou brány jako samozřejmý standard učitele, který je motivován vizemi nedeformovaných tabulek a přísliby.

A tak se opět ptám: „ Vážíme si vzdělání?“

„Váží si náš stát vzdělání?“

Vincenc Směták – V!N
21. 10. 2015

První díl

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
22. října 2015 v 1:14  

Je to myslím ostuda nás všech

Všem učitelům v té nové tabulce by se, myslím, teď mělo přidat ještě 5 tis. Kč. Včera Sněmovna schválila návrh rozpočtu. Definitivní schválení bude v prosinci. Do té doby je myslím možné žádat spravedlivý plat pro učitele.

Co v té věci směrem ke vládě dělají učitelské profesní organizace, odbory, zastupitelé, zřizovatelé škol, partaje a jejich členové Parlamentu mající významu vzdělávání plná ústa? Pomohou média?

"Krucipísek, to je jak vázat písek do otýpek" říkala moje babička. Nevím, proč mi přitom zase jsou na mysl ta Vyjmenovaná slova

Jiří Týř
učitel - důchodce, který z případného kladného výsledku nebude vlastně přímo nic mít
.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.