Margit Slimáková: Občané, odevzdejte své děti

úterý 13. října 2015 ·

Slibujeme vám nejlepší péči o vaše děti ve jménu blaha. Vzděláme je podle přání českého průmyslu, zajistíme jim kolektivní zdravotní péči a uchráníme je od nebezpečných individualistů, extrémistů a nevzdělaných alternativců.


Doufala jsem, že s nuceným odchodem Marcela Chládka z ministerstva školství bude gejzír ztřeštěných nápadů nahrazen systematickou promyšlenou prací. Mnohé kroky paní ministryně Valachové tomu i odpovídají. Tím spíše mě překvapuje její snaha o zavedení povinné docházky dětí do mateřských škol. K mnoha dalším nápadům svého předchůdce se ještě nevyjádřila, a tak připomínám další riskantní návrhy z nedávné minulosti, které čekají na svůj čas zasunuté v šuplíku kdesi na ministerstvu. Děsím se, kdy a kdo je znovu vytáhne.

Problémy zlomku rodin vyřešíme omezením všech

Ve věku pěti let zavřeme vaše děti povinně do mateřských škol a jednotně je vzděláme. Nebojte se žádných experimentů, Waldorfské školy a další nebezpečné líhně odlišně myslících jedinců (a případného odporu proti našim skvělým myšlenkám) už nepovolíme.

Kolektivně budeme děti ve školách i přes nesouhlas pediatrů podrobovat zdravotním prohlídkám a naočkujeme je proti všemu, co nám farmaceutické firmy doporučí. Samozřejmě s posvěcením našich proočkovacích expertů (odborně se jim říká vakcinologové).

Deformace vývoje dětí na doporučení ministerstva

Od šesti let budeme děti vzdělávat pomocí tabletů. Navzdory skutečnosti, že podle lékařů až dvacet procent dětí trpí psychickými, sociálními a zrakovými problémy, jejichž příčinou má být nadměrné používání mobilních telefonů a tabletů.

Další útok na lesní školky

Po téměř roce bojů za likvidaci lesních školek, ve kterých se s rodiči přeme o to, jestli mohou jejich děti „vyrůstat i bez záchodu s kachlíky“, máme další důvod zdraví prospěšné lesní školky ohrozit. Nemáme je v rejstříku mateřských škol jako adekvátní předškolní vzdělávací zařízení, a proto je pro plnění povinné docházky neuznáme. Děti, které se učí v lesních školkách a údajně spokojeně prospívají, budou muset přejít do školek, které my, ministerští úředníci, uznáváme. Nebo do nich budou chodit alespoň na přezkoušení. Že je přezkušování pro děti i rodiče stresující a že ani není známo, jak a z čeho bude probíhat, nás netrápí.

Vzdělávání pod taktovkou svazu obchodu a průmyslu

Kromě používání tabletu už jen děti přinutíme učit se matematiku a naučíme je držet šroubováky, abychom si vychovali kvalitní pracovní sílu pro potřeby firem.

Kolektivismus má přednost

Chápu, že pro většinu rodičů nepředstavuje nařízení povinnosti ročního pobytu jejich dětí v mateřské škole žádný problém. Netvrdím ani, že nemůže některým dětem prospět. Stále se však zvětšuje množina rodičů, kteří chtějí převzít větší zodpovědnost za to, co se v institucích láduje do těl a hlav jejich dětí. Takoví rodiče zpravidla preferují delší pobyt s dítětem doma anebo jeho umístění do více či méně alternativních výchovných zařízení. Kvalitní domácí strava je pro ně samozřejmostí a mají proto i vyšší požadavky na výživu ve školce a škole. Namísto celoplošného povinného očkování, které popírá individualitu, upřednostňují spoluúčast v péči o zdraví dítěte. Dávají přednost zdravotní péči, jež respektuje potřeby a stav dětí, prevenci před zákroky, léky a vyšetřeními. Proč jsou takovým rodičům u nás stále házeny klacky pod nohy? Kdy se konečně dostaneme z kolektivismu k respektu individuální cesty životem?

Převzato z autorčina blogu na Aktuálně.cz

1 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. října 2015 v 9:01  

http://video.aktualne.cz/dvtv/pohlavek-zakovi-deti-neznaji-hranice-nedivim-se-ze-obcas-nek/r~b67f409a710011e5b3730025900fea04/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.