Jiří Týř: MŠMT a Robert Fulghum v roce 2001 a dnes

úterý 13. října 2015 ·

Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce


O všechno se rozděl.
Hraj fér.
Nikoho nebij.
Vracej věci tam, kde jsi je našel.
Uklízej po sobě.
Neber si nic, co ti nepatří.
Když někomu ublížíš, řekni promiň.
Před jídlem si umyj ruce.
Splachuj.
Teplé koláčky a studené mléko ti udělají dobře.
Žij vyrovnaně - trochu se uč a trochu přemýšlej
a každý den trochu maluj a kresli a zpívej a tancuj a hraj si a pracuj.
Každý den odpoledne si zdřímni.
Když vyrazíš do světa, dávej pozor na auta, chytni někoho za ruku a drž se s ostatními pohromadě.

Tímto citátem Roberta Fulghuma ukončila paní Eva Millerová svůj příspěvek, který přednesla jako zástupce MŠMT v zastoupení příslušného náměstka na mezinárodním semináři Prevence v Trojzemí v roce 2001. Předtím v něm například uvedla:

… Včasné a citlivé vzdělávání dítěte předškolního věku a jeho zdárný vstup do širšího společenství, má pro dítě a jeho rozvoj klíčový význam. Toto je období, které je optimální pro položení základů k osvojení zdravého životního stylu, pozitivních postojů a dovedností a tedy i k prevenci sociálně patologických jevů. Preventivní program pro mateřské školy by měl být součástí školního vzdělávacího programu, který vychází z Rámcového programu pro předškolní vzdělávání...

...S nástupem do základní školy si děti velmi záhy začínají ve třídě vytvářet svou vlastní „subkulturu“, na níž jsou učitelé někdy více a někdy méně napojeni. V některých případech mohou být tyto podskupiny zárodkem asociálních part, a to už i u dětí na prvním stupni ZŠ…

… Je třeba nejenom znát nové metody práce, je třeba si je i osvojit. Platí pro malé i velké žáky známé pravidlo : naučíme se 20% toho, co vidíme a slyšíme, 40% toho, o čem diskutujeme, 80% toho, co děláme, a 90% toho, co se pokoušíme naučit druhé...

Tolik krátká citace kompetentní pracovnice MŠMT z roku 2001. Myslím, že dnešnímu MŠMT a jím řízeným organizacím dnes tak trochu chybí schopnost či ochota srozumitelně a včas vysvětlovat věci prostřednictvím vlastních příslušných kompetentních pracovníků. Nechává se to myslím do značné míry na vrcholových pracovnících a politicích, kteří jsou tím asi dost zatěžováni a nemohou se pak naplno věnovat podstatnějším koncepčním a řídícím problémům.

Zajímavé je myslím i to, že vysvětlovací funkci (objasňovací roli) příslušných zodpovědných pracovníků MŠMT a jím řízených organizací dnes zhusta suplují zástupci tzv. neziskovek a ziskovek. Média si potom podávají vrcholové pracovníky a politiky, a to často zase prostřednictvím zástupců tzv. neziskovek a ziskovek.

Nebylo by na čase, aby se při uskutečňování zásadních rozhodnutí ujali většího, nestranného a kompetentního slova příslušní zodpovědní pracovníci školského resortu?

Jiří Týř
Hrádek nad Nisou, 12. 10. 2015

Post skriptum

Ten dvojdenní mezinárodní dvojjazyčně simultánně tlumočený seminář se uskutečnil v rámci projektu Prevence v Trojzemí. Projektu, který stál v létech 2001-2002 se vším všady méně než 500 tis. Kč. Za takovou cenu se uskutečnila příprava a uskutečnění semináře, vydání a distribuce 2 kusů sborníku do všech škol v Libereckém kraji, dvojjazyčné internetové stránky o průběhu semináře a o následných aktivitách. Tehdy ještě příslušní pracovníci plnili svoji vysvětlovací funkci (objasňovací roli) v rámci svého zaměstnání. Kolik by takový dvouletý projekt stál a jak by to vypadal dnes v době dotovaných projektů a expanze různých ziskovek a takzvaných neziskovek?

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.