Přečtěte si: Sezení zabíjí. Tak proč děti ve školách vlastně nestojí?

pondělí 28. září 2015 ·

Sedavý životní styl považuje Světová zdravotní organizace za čtvrtý nejvážnější faktor vedoucí k předčasným úmrtím.


Z článku Petra Třešňáka v RESPEKT.cz vybíráme:

A platí to i pro děti. Studie publikovaná tento měsíc v odborném časopise Experimentu Physiology ukázala, že negativní procesy, které dlouhodobé sezení spouští v dětském těle, jsou velmi podobné jako u dospělých. Výzkumníci měřili skupinu devíti dívek ve věku 9-12 let, které na tři hodiny (s pomocí iPadu) přilepili do sedačky. Během té doby se dívčí cévy přestaly roztahovat a pumpovat tak do těla čerstvou krev, oběh se zpomalil a tlak zvýšil – všechny tyhle známky u dospělých signalizují zvýšené riziko rozvinutí kardiovaskulárních nemocí.


7 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. září 2015 v 20:10  

Se z toho picnu. Zase jsem neuznán předběhl dobu. Žáci starších ročníků dodnes vzpomínají, jak jsem je nutil čekat před učebnou ve stoje. Bývávalo. Prý nepřiměřená buserace. A přitom moderní ozdravná kůra.
Dnes se člověk kolikrát k učebně prodírá a překračuje bivakující žactvo. Tuhle jsem učebnu neopustil včas, a žáci mne tam svými těly a navršenýmí batohy vyloženě uvěznili. Ještě, že docela pravidelně zvoní na další hodinu.
A to prý byl u nás zrušen trest smrti. Aha. A že se tedy odsouzení delikventi posílají sedět i na dlouhá léta.
Ještě mne napadlo, že by se žáci mohli zavěšovat ke stropu jako netopýři. Aspoň by se jim lépe prokrvoval mozek. Tak tedy vzhůru do projektu 'Neposedná škola'.

Lexxa řekl(a)...
28. září 2015 v 21:22  

Ale Nico! Berte to pozitivně.U mne ve třídě je 12 svišťů. Jsme ještě pořád Základní škola praktická a vzděláváme děcka podle přílohy LMP. Bude velmi zajímavé, když jim tento článek v matice předestřu a pořádně vysvětlím a pak po nich budu chtít, aby se rozdělili jak chtějí, ale pět jich půjde ke zdi a sedm jich půjde k oknům. No prostě ABY SE NEUČILI MATIKU V SEDĚ. Bude to defacto i velmi zajímavý průzkum vztahů ve třídě, kdy se jim řekne, aby k oknům šle jen jeden a jedenáct se jich postavilo ke zdi. Kdo z nich bude mít odvahu se "postavit" zbytku třídy??? Hned zítra to zkusím a sdělím Vám výsledek.
Ještě mne tak napadá, že bychom to zkusili vleže.
Samozřejmě pořád myslím jen na žáky. Kdoví, jak by se na to díval Zatloukal (UŠI), kdybychom mu předvedli takovou hodinu???

poste.restante řekl(a)...
28. září 2015 v 22:16  

Já tedy nejsem odborník na fyziologii, natožpak dětskou, ale není problém spíše v tom, že DĚTI SEDÍ hlavně MIMO ŠKOLU?
Svým žákům to popisuju na srovnání:
Když moje generace přišla domů, hodili jsme aktovku za dveře a pádili ven.
Dnes přijdou žáci domů, hodí pod stůl batoh a zapnou počítač.
Mimochodem ten batoh je pro páteř mnohem horší, nežli pevná kožená aktovka.

Prokládat sezení procházkami a pohybem anebo - mnohem častěji stát. Logicky tedy člověka napadne, jestli by děti neměly namísto sezení spíš stát během vyučování.
"Logicky" to napadne českého žurnalistu. Některého.
Logicky uvažující člověk domyslí, že by to asi něco stálo.
Ale možná by stálo za to, pustit si některou študáckou černobílou komedii. Studenti tam o přestávce povinně korzují po chodbách. Ale to by dnes popíralo lidská práva svobodných žáků, není-liž pravda.

Kdyby se podařilo mladou generaci odchovat ve stoje, pravděpodobně by pak ve firmách a úřadech stála mnohem radostněji než dnešní zaměstnanci, pro něž je vertikální poloha přeci jen někdy náročná. Zdraví lidstva by se tak zásadně zlepšilo.
Živě si představuji dělníka, který si radostně užívá práci u soustruhu. Taky uklízečky tento nápad dozajista ocení.

P.S.:
Formulace "odchovat generaci ve stoje" - to budu asi ještě chvíli rozdýchávat. :-)

Josef Krátký řekl(a)...
29. září 2015 v 8:53  

Pan Třešňák zjevně neměl světlou chvilku - tak to dopadá, když o školství píše každý, kdo má za zadnice díru. Nebo na něj lze pohlížet jako na produkt zkompetentněného školství - nerozumím, nechápu, ale mám názor.

Pavel PEŠAT řekl(a)...
29. září 2015 v 9:00  

Chce se mi napsat, že pan Třešňák psal svůj článek zjevně ve stoje...

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. září 2015 v 16:27  

ROZHODNĚ CHCI PRO SEBE DO ŠKOLY GAUČ!!!!!!!

tyrjir řekl(a)...
30. září 2015 v 1:03  

Školo, na můj povel PLÍŽENÍM VPŘED!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.