Přečtěte si: Škola má být deset let. Přibude rok školky

pátek 28. srpna 2015 ·

Desetiletou školní docházku plánuje zavést ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). Pozměněný návrh novely školského zákona, ve kterém se počítá s rozšířením povinné školní docházky o jeden rok, předloží vládě už v září. Nově bude povinný poslední rok předškolního vzdělávání, a to i v soukromých školkách či v nultých, přípravných třídách základních škol.


Z článku Jiřího Macha (Právo) v Novinky.cz vybíráme:

„Děti by do školky chodit měly, je to pro ně velice přínosné a vlastně je to také pomoc pro učitelky ve škole. A ty nám říkají, jak je na dětech poznat, které do školky chodily a které ne,“ řekla ve středu Právu ředitelka.

Ale jak to bude vypadat v praxi, je pro ni zatím otázkou. „Nedovedu si představit, jak by se to organizovalo. Když se stane něco povinného, tak rodiče by museli mít povinnost omlouvat děti asi písemnou formou. A my bychom asi sami museli zjišťovat absenci,“ dodala.

Podle Valachové nebude metr stejný jako ve školách. „Hodně jsme tuto část konzultovali se zástupci mateřských škol, aby bylo jasné, jak bude tato věc v praxi řešena,“ řekla. Při stanovení podmínek povinné předškolní docházky se podle ní vycházelo ze „zdravého selského rozumu“.

2 komentářů:

jir řekl(a)...
28. srpna 2015 v 10:52  

Poslat na ně kontrolu s protidrogovými testy.

tyrjir řekl(a)...
28. srpna 2015 v 13:33  

Ve Velké Británii je povinná školní docházka tuším od čtyř let. Už od dvou let přitom spolupracují dětští lékaři a sociální pracovníci na diagnostice zralosti dítěte a případných vývojových odchylek tak, aby od čtyř let mohlo dítě začít chodit do ekvivalentu naší mateřské školy, která ho dva roky připravuje na začátek "opravdové" školy. Nepropaguji totéž u nás. Ten povinný jeden rok MŠ však považuji za přiměřené a prospěšné opatření.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.