Osmdesát procent rodičů neuvažuje při koupi zařízení pro školáka o jeho využitelnosti pro výuku

pátek 28. srpna 2015 ·

Telefon, počítač či tablet patří mezi základní vybavení většiny dnešních školáků. Přesto při výběru takového zařízení více než 80 procent rodičů nepovažuje jeho využitelnost pro výuku za podstatné hledisko. Mnohem důležitější jsou pro ně technické parametry – 38 procent lidí je uvádí na prvním místě výběru, a cena (24 procent). Využitelnost pro výuku je s 19 procenty až na třetí příčce. Vyplývá to z průzkumu, který si na vzorku 500 lidí nechala u agentury Data Collect zpracovat společnost Microsoft.


Největší počet rodičů (50 procent) zvažuje při zahájení školního roku pro své děti pořízení telefonu, 40 procent počítač (18 procent notebook, 17 procent stolní počítač a 5 procent zařízení typu 2v1, tedy tablet s oddělitelnou klávesnicí) a 28 procent tablet. O nákupu žádného z těchto či podobných zařízení by neuvažovalo 23 procent rodičů.

Nejvhodnějším zařízením je přitom pro dítě školou povinné tablet s klávesnicí. „Při výběru tabletu je třeba vybírat takové zařízení, které odpovídá potřebám a věku konkrétního dítěte nebo studenta. Velmi vhodné je zvážit pořízení zařízení typu 2v1 s oddělitelnou klávesnicí. Dítě bude mít zařízení, které funguje jako notebook pro vytváření dokumentů na klávesnici a po jejím oddělení může v režimu tabletu s dotykovou obrazovkou pohodlně konzumovat obsah,“ říká Kristina Michalsky, ředitelka spotřebitelského segmentu ve společnosti Microsoft.

Počítač slouží školákům k vyhledávání, na vzdělávací aplikace a hry

Rodiče předpokládají, že by počítač či tablet mohl školákům nejčastěji sloužit k vyhledávání na internetu (64 procent), o druhé místo se s 58 procenty dělí vzdělávací aplikace a hraní her, psaní úkolů a příprava prezentací následuje s 51 procenty. Zařízení by ale podle rodičů mohlo dětem sloužit i jako elektronický sešit (29 procent) či náhrada učebnice (28 procent). To, že by dítě zařízení používalo na programování, si myslí 12 procent respondentů. Většina rodičů, jejichž děti už chytrý telefon, počítač či tablet mají, je přesvědčena, že je děti alespoň zčásti pro potřeby výuky – ať už ve škole nebo doma – využívají. Pouze 11 procent si myslí, že je pro vzdělávací účely nepoužívají.

Na co nezapomenout při koupi zařízení pro školáka

Důležité je myslet na to, k čemu bude dítě zařízení používat. Pro využívání ve škole je vhodnější větší displej, klávesnice a aplikace Microsoft Office, které dětem usnadní práci v textových dokumentech i třeba tvorbu prezentací. Kromě samotného psaní úkolů se může dítě s tabletem i rozvíjet – ve Windows Store je dostupné velké množství moderních dotykových aplikací pro vzdělávání, od různých logických her, malování, po aplikace zaměřené na výuku nebo doplňování znalostí v jednotlivých oblastech zábavnou formou.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.