Přečtěte si: Valachová: Povinnou maturitu z matematiky odložíme o dva roky. Úroveň studentů je šokující

pátek 28. srpna 2015 ·

Ministryně školství Valachová odkládá povinnou maturitu z matematiky na jaro roku 2021. Chce, aby ti, kteří budou povinně maturovat z matematiky, už prošli také centrálně zadávanou přijímací zkouškou na střední školy. Úroveň dnešních maturantů je podle ní šokující, odpovídá úrovni devátých ročníků minulých generací.


Z článku Markéty Hronové v Hospodářských novinách vybíráme:

HN: Na co – že je potřeba "přitvrdit"?

Každý zodpovědný rodič si podle mě přeje, aby jeho dítě dosáhlo těch nejvyšších možných znalostí a opravdu reálně bylo připraveno na návazné vzdělávání.

Chci vést velmi otevřenou diskusi s rodiči i dětmi v rámci školních parlamentů a podobně. Cítím, že bych jako ministryně měla více zdůraznit zodpovědnost rodičů za vzdělávání dětí. A také diskutovat s dětmi, proč je pro ně vzdělání důležité, proč je důležité respektovat pravidla hry z hlediska návazného vzdělávání a že je to důležité pro jejich další úspěch v životě.

HN: To se v minulosti nedělo?

Myslím, že takto otevřeně se debata nevedla. Neřešilo se, kde je to jádro pudla, zda není nutné vyhodnotit účinnost vzdělávacích programů. I to je důvod toho, proč chci povinnou maturitu z matematiky odložit. Matematici a fyzici mě ubezpečili, že řada věcí je v odborném prostředí detailně vydiskutována a matematici přesně ví, kde nám unikají znalostní informace.

5 komentářů:

jir řekl(a)...
28. srpna 2015 v 10:53  

Tomu se říká srabáctví.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. srpna 2015 v 11:03  

Povinnou maturitu z matematiky je nutno odložit až do doby, než bude úroveň žáků katastrofální.

Jiri Janecek řekl(a)...
28. srpna 2015 v 11:55  

"Každý zodpovědný rodič si podle mě přeje, aby jeho dítě dosáhlo těch nejvyšších možných znalostí a opravdu reálně bylo připraveno na návazné vzdělávání."
Ano, hlavne co nejvic znalosti... Zejmena v matematice...

PUR řekl(a)...
28. srpna 2015 v 13:16  

Každý zodpovědný rodič si podle mě přeje, aby jeho dítě dosáhlo těch nejvyšších možných znalostí a opravdu reálně bylo připraveno na návazné vzdělávání .
To je jen zbožné přání paní Valachové. Ze své dlouholeté praxe jsem vypozoroval, že rodič se zajímá jen o to, zda žák nepropadne, zda dostane papír, že absolvoval.

Chci vést velmi otevřenou diskusi s rodiči i dětmi v rámci školních parlamentů a podobně... A také diskutovat s dětmi, proč je pro ně vzdělání důležité, proč je důležité respektovat pravidla hry z hlediska návazného vzdělávání a že je to důležité pro jejich další úspěch v životě.
Aha ... takže už vidím ministerský ferman, že na škole musíme s žáky projednat ... Udělá se čárka, že bylo splněno ... Reálný výskedek tipuju 0

... Neřešilo se ... zda není nutné vyhodnotit účinnost vzdělávacích programů
A to prosím pěkně jak? To přece nikdo z ministerstva nedopustí. RVP si rozvracet nedáme! Pokud se stala chyba, byla způsobena voluntarismem při aplikaci skvělého RVP. Své úsilí musíme napřít k odhalení škůdců, kteří pod záminkou kritiky zdánlivých nedostatků rozvrací školství naši lidově kapitalistické společnosti.

... a matematici přesně ví, kde nám unikají znalostní informace.
No tak já jsem aprobací taky matematik, ale že bych to přesně věděl, to asi ne. Tak například vůbec nevím, co si mám představit pod takovým znalostní informace

Unknown řekl(a)...
30. srpna 2015 v 16:04  

Ještě dva roky necháme žáky, aby matematiku považovali za podřadný předmět, a pak to spustíme.....

Pod pojmem znalostní informace si nelze představit nic.
Jedna věc jsou informace a druhá věc jsou znalosti. To, co leží mezi tím, je učení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.