Přečtěte si: Nerušte praktické základní školy, žádá petice učitelů ministerstvo školství

sobota 9. května 2015 ·

Dcera Miroslava Vašíka prospívá na praktické základní škole v Kyjově na Hodonínsku se samými jedničkami a do školy chodí ráda. Od září se však možná na stupnici známek přesune na opačný konec.


Z článku Veroniky Gecové v Brněnský.Deník.cz vybíráme:

Opatření se na jihu Moravy dotkne šesti tisíc žáků. Všechny jihomoravské školy, které redaktoři Deníku Rovnost oslovili, se vzpírají a sepisují petici. „Ředitelé mají čas se vyjádřit do dvacátého května. Kvůli zrušení přílohy by tyto žáky praktické školy učily podle klasických osnov. Děti se zvláštními potřebami by propadaly a nedokončily základní vzdělání. Navíc praktickým školám hrozí zavření," vysvětlil předseda Asociace speciálních pedagogů za jižní Moravu Aleš Lažek.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
10. května 2015 v 9:43  

Dítě na dolní hranici "lehké mentální retardace" má IQ 50.
To znamená, že je v v šesti letech, kdy nastupuje do školy, mentálně tříleté. Vzdělávat tříleté dítě podle požadavků běžné základní školy je zjevný nesmysl. Nezvládne to žádný učitel,ani kdyby měl k ruce několik asistentů.
Ten rozdíl mezi mentálně retardovaným žákem a jeho spolužáky se bude dále zvyšovat, protože nepostižení žáci se budou vyvíjet mnohem rychleji. Učivo probírané ve škole žáku s mentálním postižením "uteče" už v první třídě a on ho nikdy nedohoní, takže celých 9 let nebude chápat, čemu se ostatní žáci učí. Bude sedět ve třídě a udiveně "koukat"-v lepším případě. V tom horším bude vyrušovat a zdržovat ostatní ve výuce.
Problém se prohloubí na 2. stupni, kdy se ve třídě bude střídat několik učitelů. Ne každý z nich dokáže pochopit, že žák s mentální retardací, který chodí už 6 let do školy, nedokáže řešit úplně jednoduché rovnice a chápat prosté logické souvislosti. Žák s mentální retardací bude frustrovaný, nešťastný a jeho rodiče také.
Kdo tenhle nesmysl vymyslel, komu má sloužit a kdo bude odpovědný za jeho důsledky???

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. května 2015 v 10:31  

Za důsledky budou odpovědní běžní učitelé.To je zřejmé.Budou osočování z neschopnosti a neumění se přizpůsobit individuálním potřebám dítěte.To je nad slunce jasné. Vymysleli to sluníčkoví lidé, kteří mají idealistický pohled na svět. Je to svět, kde přeci všechno jde, když se chce. jedna situace, která se mi v životě stala mi dala za vyučenou, že tohle nefunguje a je třeba pokory před některými věcmi, které nezměním, ani kdybych se na hlavu postavila.Dalšími viníky jsou ti, co přisluhují všem organizacím typu AI apod. V určitém smylsu mají tyto organizace dobrou náplň práce. Od určité doby se ale začaly montovat do věcí, po kterých jim je houby.
A ještě k těm dětem. I socializace má své meze. Ještě na prvním stupni si ty děcka budou s ostatními hrát a blbnout. Na 2. stupni si už nebudou mít co říci, na střední škole to budou exoti, ze kterých padají moudra, kterým je třeba se smát a z dětí budou jen třídní šašci či třídní blázni.A pak přijdou experti, kteří budou vydávat příručky:"Jak zapojit mentálně retardovaného do dikuse o jaderné fyzice".

Eva Adamová řekl(a)...
10. května 2015 v 13:33  

S oběma příspěvky souhlasím, jen nevím proč o těchto záležitostech (např. nic nechápající žáci, kteří dospějí bez propadnutí do osmého ba i devátého ročníku a sluníčkoví učitelé, kteří nikdy nenechali nikoho propadnout) hovoříte, jako o záležitosti budoucí. Ona je to totiž už realita současných škol, zejména v malých obcích, kde každý každého zná a nikdo si nechce dělat mezi lidmi zle.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.