Bořivoj Brdička: LinkedIn – sociální síť postavená na kompetencích

pondělí 18. května 2015 ·

Zpráva o spojení sociální sítě LinkedIn s poskytovatelem výukových materiálů a kurzů Lynda.com přinášející překvapivý pohled na to, kam takto započatý vývoj může v budoucnosti vést.


Světem online vzdělávání proběhla v minulých dnech zpráva o tom, že provozovatel jedné z vůbec největších sociálních sítí světa LinkedIn kupuje úspěšného poskytovatele tutoriálů a kurzů Lynda.com. Dohodnutá cena je 1.5 miliardy dolarů [1]. Původně se prý rozhodovalo mezi Lyndou a Courserou. Vezmeme-li v úvahu též akvizi Slideshare z roku 2012, jsou strategické plány LinkedIn docela jasné. Sám jsem se hned pustil do oprašování svého letitého účtu na této síti.

LinkedIn vznikl v roce 2002 z popudu jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů na poli sociálních sítí Reida Hoffmana jako kontaktní síť profesionálů. Dnes má na 350 milionů registrovaných uživatelů [2]. Pro mnoho firem je jedinečným zdrojem informací o odbornících, kteří mají schopnosti, jež zrovna potřebují, ať už jen k vyřešení aktuálního problému nebo jako zaměstnance s dlouhodobým kontraktem. To ovšem znamená, že úkolem každého síťového rezidenta (Jste rezident nebo návštěvník?) disponujícího nějakými kompetencemi a majícího potenciální zájem o práci je mít účet na LinkedIn, udržovat svůj profil aktuální a své schopnosti zde popsat tak, aby případné zájemce zaujaly.

Do profilu (osobního portfolia) si každý ukládá nejen osobní údaje a současné i minulé zaměstnavatele, ale i dosažené vzdělání a veškeré údaje o absolvovaných školeních, kurzech (získaných certifikátech – třeba právě z Coursery) i odznacích a doporučeních (endorsements) získaných od kolegů. Aby byl dojem portfolia dokonalý, zařadit lze i odkazy na libovolné výsledky práce, jsou-li online. V poslední době se LinkedIn snaží být i platformou umožňující publikovat názory prostřednictvím nástroje připomínajícího blog, kde jsou příspěvky automaticky předávány všem, s nimiž daný uživatel navázal spojení, a ti na ně mohou reagovat. Je zřejmé, že i touto cestou lze svět o svých kvalitách přesvědčit. Samostatně zde, podobně jako na jiných portálech, existují též skupiny zabývající se určitými specifickými tématy, do nichž se lze zapsat.

To vše znamená, že v databázích LinkedIn je obrovské množství dat odrážejících realitu trhu práce včetně mnoha souvislostí. A právě ony souvislosti mohou mít mimořádný význam. LinkedIn dokáže z takto získaných velkých dat vytáhnout i takové informace, jako je úspěšnost absolventů určité školy či dokonce jednotlivých kurzů při hledání práce, což zatím na globální úrovni nikdo jiný nedokáže. Ale funguje to též obráceně. LinkedIn podle zájmu zaměstnavatelů ví, v kterých oblastech je poptávka po specialistech určitého oboru. Doposud se spokojil s tím, že se snažil všechny zainteresované propojit a další vývoj nechat na nich. Vše ale nasvědčuje tomu, že pro příště chce tato služba jít mnohem dále – chce svým uživatelům přímo nabízet též výuku cíleně zaměřenou právě na ty kompetence, které aktuálně jsou na trhu práce požadovány. A právě tento záměr stojí za zájmem o Lyndu. Troufám si tvrdit, že v rámci sociálních sítí se jedná o revoluční počin.

Lynda.com je společný podnik, který v roce 1995 založili manželé Lynda Weinman a Bruce Heavin na pomoc všem zájemcům o vlastní zdokonalování – typicky zvyšování kvalifikace za účelem kariérního růstu či změny zaměstnání. Jeho podstatou je úložiště obsahující cca 250 tisíc video-tutoriálů a 6 tisíc celých kurzů s 300 miliony registrovaných uživatelů. Na rozdíl od LinkedIn je Lynda.com rodinnou firmou pracující doteď bez vnějších investic. Úspěch právě probíhajícího prodeje je tak o to větší. Ukazuje, že vzdělávací technologie jsou oblastí, v níž podnikat se může vyplatit. Je celkem zřejmé, že stávající fůze bude mít synergický efekt výhodný pro obě strany [1].

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.