Oldřich Botlík: Komentář k tiskové zprávě MŠMT o přijímacích zkouškách

čtvrtek 23. dubna 2015 ·

V parafrázi jednoho dávno zprofanovaného hesla platí, že „co se bude dnes testovat, to se bude zítra vyučovat“. Chceme opravdu všichni, aby výuka ve školách kladla primární důraz na to, co Cermat testuje? Problém vidím v tom, že jsme prošli základním vzděláváním, které nejspíš zahrnovalo všechno to, co úlohy obou předmětů testují. Ale málokdy něco navíc. Na to opravdu důležité obvykle nezbyl čas. Možná ta příliš abstraktní teoretická „průprava odspodu“ není pro část žactva zrovna tím nejvhodnějším postupem. I ve výbavě mnoha dospělých pak leccos důležitého chybí, jak dokládají samotné testy i výchozí tisková zpráva.

  1. Mívám (a nejsem zdaleka sám) velké problémy vysvětlit novinářům, učitelům i mnoha dalším, že když maturitní test z matematiky skončí s nižší průměrnou úspěšností než maturitní test z češtiny, neznamená to, že maturanti umějí matematiku hůře než češtinu. Jsem proto velmi zvědav na interpretace skutečnosti, že tentokrát nastaly všechny tři možnosti: u deváťáků dopadla lépe čeština, u sedmáků tomu bylo naopak a u páťáků dopadly oba testy stejně.
  2. Když jsem si ve vyjádření ředitele Zíky přečetl pravopisně i gramaticky jistě správné sdělení, že „jsou rádi za každou zpětnou vazbu z projektu, kterou jim školy předají“, čekal jsem, že na konci ještě dodá „Mějte dnes hezký den.“
  3. Učitelé si často stěžují, že žáci dbají na pravopis a gramatiku jen v hodinách češtiny, v ostatních předmětech na to kašlou. Případně, že jsou ochotni počítat jen v hodinách matematiky. Neplatí to bohužel jen pro žáky. Pokládám za velmi neprofesionální, jestliže zadání z matematického testu pro deváťáky obsahuje stejný typ chyby v interpunkci, jaký mají titíž žáci odhalit v testu z češtiny. Autoři matematického testu se zjevně řídili žákovsky zjednodušeným pravidlem, že před „a“ se čárka nepíše.

    10.1 Na polopřímce BY sestrojte bod C tak, aby body A, B, C tvořily vrcholy rovnoramenného trojúhelníku se základnou AB a trojúhelník ABC narýsujte.

    30 Ve kterém z následujících souvětí je správně zapsána interpunkce? A) Důležité informace, které se týkají tohoto projektu byly projednány na poradě.

  4. Od profesionálů v tiskovém odboru MŠMT bych čekal, že v tiskové zprávě odliší důležité od nedůležitého. Chybí mi v ní zmínka o tom, že jeden kraj se ověřování nezúčastnil, a vysvětlení důvodů. Průměrné výsledky testů uvedené zcela zbytečně s přesností na dvě desetinná místa mají zřejmě vzbudit falešné zdání důvěryhodnosti. To ovšem stejně neodvedlo vaši ani moji pozornost od toho, že ministr v závěru bohapustě žvaní. Nevím, zda se základní školy ve výuce komunikačních dovedností soustřeďují i na rozpoznávání podobných jevů, ale měly by.

Komentář k tiskové zprávě MŠMT: Pilot přijímacích zkoušek proběhl bez problémů

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.