Přečtěte si: Lídři průmyslu na Strojírenském fóru volali po změně školství

sobota 14. března 2015 ·

Téměř dvě stě lídrů průmyslových firem, odborných škol a desítka zástupců ministerstev a státní správy se ve středu a čtvrtek sešlo na druhém ročníku Strojírenského fóra v Obecním domě v Praze. Hlavním tématem byla budoucnost technického školství, ale také podpora exportu a výzkum, vývoj a inovace.


Z článku -rkp v KarieraWeb.cz vybíráme:

Účastníci diskusního panelu na téma „Budoucnost středního technického školství – VIZE 2020“, jehož se zúčastnili zástupci průmyslových firem, odborných škol, ministerstev a zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, zformulovali tři stěžejní požadavky vůči státní a veřejné správě:
  • Systém duálního vzdělávání je logickým návratem k systému, který zde fungoval po řadu let, ale bohužel byl za posledních dvacet let opuštěn. Je potřeba tento návrh modifikovat tak, aby odpovídal realitě 21. století v kontextu globalizovaného světa.
  • Strategii vzdělávání a politiky do roku 2020, kterou ministerstvo školství navrhuje, zástupci diskusního panelu z průmyslové sféry v celé její podobě neakceptují. Ke strategii vzdělávací politiky je řada připomínek, které je potřeba vypořádat tak, aby nebyly činěny pokusy na vzdělávacím systému, kde je dlouhá doba od zavedení k získání prvních výstupů. Je však následně zapotřebí zajistit její dlouhodobou udržitelnost.
  • V České republice dochází od roku 1994 k demografickému poklesu a tento fakt regresivní vlny se přelévá do středních škol. Kvůli zavedení víceletých gymnázií došlo k poklesu zájmu o vzdělávání na průmyslových školách. Navíc kvalita obecného vzdělávání opadá. Tento stav je zapotřebí řešit.

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. března 2015 v 15:04  

co potřebují tihle lídři průmyslu?kvalitní vyučence jako za socíku,aby dělali v podmínkách kapitalismu,a to ještě českého,jenže to je fantazie,realita je jiná, přestože mmáme dnes husákovy děli,lidi 39-43 let,silné ročníky,zdálo by se nadbytek,jenže to jsou osvč-lidi co po 89 se pustili do podnikání a zaměstnanci se již stát nechtějí,nebo byli roky mimo obor a jsou dnes nepoužitelní,v rámci úspor a zvýšení produktibvity byli v posledních pěti letech propuštěni 55+ a nahrazeni 25+ ale ouha,tahle generace je sice kreativní a asertivní ale buď nic neumí,nebo nechce dělat tak za málo jako jejich fotrové 50+,nebo často rotujímpo dvou třech letech sami mění zaměstnavatela,

Karel Lippmann řekl(a)...
15. března 2015 v 18:10  

"Lídři průmyslu" požadují po školách jen urychlení vývoje, ke kterému už u nás stejně řadu let dochází: přetvořit člověka na poslušný, standardizovaný, mechanicky fungující lidský zdroj, který sice ví jak, ale neptá se proč. Všiml si např. někdo, jak v tomto smyslu "zdokonalil" CERMAT hodnocení ústní maturity z češtiny, tedy předmětu, který by měl učit žáky mj. kriticky myslet?

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. března 2015 v 20:21  

poslušný, standardizovaný, mechanicky fungující lidský zdroj, který sice ví jak, ale neptá se proč

Tedy vůbec netuším, co by na tom mělo být nepatřičného. Nejen třeba ve státní správě.
Docela by mne zajímalo, který zaměstnavatel by byl ochoten živit zaměstnance, který sice neví jak, ale vyzvídá proč.
Třeba u takového kuchaře v restauraci to snad ani neočekávám.

Gustav řekl(a)...
16. března 2015 v 7:23  

Pane kolego Lippmanne,
brání Vám ústní maturitní zkouška z českého jazyka a literatury učit žáky kriticky myslet? Zabraňuje její podoba kladení otázek proč? Zkuste to prosím rozvést, pokud soudíte, že můžete byť i jen na jednu otázku odpovědět kladně.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. března 2015 v 11:47  

"z češtiny, tedy předmětu, který by měl učit žáky mj. kriticky myslet"

Jen pro úplnost: je nějaký předmět, který by neměl učit kriticky mslet?

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. března 2015 v 12:39  

je nějaký předmět, který by neměl učit kriticky myslet?

Řekl bych, že radši všechny. Zatim (ještě) nejsem ve stadiu, kdy bych to chtěl svým žákům zavařit takovou měrou, že bych je učil myslet kriticky.
Z vlastní zkušenosti vím, totiž, že zpravidla vždy, když jsem zveřejnil výsledek svého kritického pozamyšlení se, jsem si to pěkně odskákal.
Někdy i šeredně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.