Přečtěte si: České školy učí podle gurua mormonů. Úředníci to schválili

sobota 14. března 2015 ·

Ministerstvo školství akreditovalo vzdělávací program „I ve mně je lídr“, který vychází z myšlenek gurua mormonské církve Stephena R. Coveyho. Odborníci varují, že je v rozporu s náboženskou neutralitou státu.


Z článku Marka Přibila v MF DNES/iDNES.cz vybíráme?

První školy už podle něj přitom učí. Jednou z nich je ZŠ a MŠ Mandysova v Hradci Králové. Jednotlivé prvky z tohoto programu se prolínají do všech předmětů.

„Program je více uplatňován na naší základní škole. Je její novou vizí. Ale už se základní školou navazujeme spolupráci. Zatím je to dobré a výsledky jsou už cítit,“ popisuje ředitelka mateřské školy Jitka Mařáčková. „Nejprve na sobě musí ale pracovat dospělý, teprve potom může vše přenášet na děti. Ale u maličkých dětí je již vidět, že chápou základy programu,“ dodává pedagožka.
Zřizovatelem této sídlištní školy je Královéhradecký kraj. Podle Gabriely Menčíkové ze školského odboru jen základní školu v současné době navštěvuje celkem 380 žáku.


Odborníci se přitom zlobí. Ministerstvo školství podle nich selhalo, když program akreditovalo. „Vzdělávací program I ve mně je lídr vychází z knihy 7 návyků skutečně efektivních lidí, o které je zřejmé, že je předáváním mormonské nauky jinou terminologií,“ upozorňuje religionista Ivan Štampach.


Poznámka redakce: Program I ve mně je lídr získal akreditaci pro další vzdělávání pedagogických pracovníků viz www.franklincovey.cz/pro-skoly. Autor navázal na svůj lednový článek z TÝDEN.cz Ministerstvo: Učte podle mormonů www.tyden.cz/rubriky/domaci/skolstvi/ministerstvo-ucte-podle-mormonu_294397.html.

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
14. března 2015 v 11:00  

"Ministerstvo školství akreditovalo vzdělávací program „I ve mně je lídr“

Jak je uvedeno i v poznámce redakce jedná se o program akreditovaný v rámci DVPP a dost mne mrzí přístup novinářů MF Dnes, kteří buď matou veřejnost záměrně nebo svou neznalostí. Můžeme si vybrat, co je horší.

A jen několik poznámek:

1. Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů patří mezi státem registrované církve, takže proč tolik rozruchu kolem jejich myšlenek?
2. Český národ si poradil s desaterem i s MOKOBUKO (pro neznalé - morální kodex budovatele komunismu), takže si určitě poradí i se sedmi tezemi pro skutečně efektivního člověka.
3. Když může u nás do školství pindat a dokonce navrhovat v parlamentu změny školského zákona komunistická guru "Rudá Marta" alias Marta Semelová, proč by do něho nemohli pindat mormoni.
4. Trošku mi ta hysterie připomíná případ s učebnicí Naše Země, kdy redaktoři ČT a i sám pan minstr udělali z komára velblouda a ze sebe voly.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. března 2015 v 11:33  

O pár edukačních šarlatánů víc nebo míň na problémech našeho školství nic moc nemění.
Být to ale ve zdravornictví, tak si třeba zánět spojivek léčíme přikládáním oslího lejna.

Unknown řekl(a)...
14. března 2015 v 19:38  

Paní Adamová,
Vy si snad tu politiku mícháte i do bramboračky. Není to nějaká obsese?

Eva Adamová řekl(a)...
14. března 2015 v 22:09  

Bramboračku nevařím, ale děkuji za nápad, Rudá Marta by se možná dala rozmixovat do rajské.

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
15. března 2015 v 20:10  

České noviny píší podle gurua mormonů. Úředníci to schválili.
Nebojte se,to byla parafráze titulku. Snad tak více vynikne jeho stupidita, o obsahu článku nemluvě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.