Mladý chemik přilákal více než deset tisíc žáků základních škol

středa 4. března 2015 ·

Soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR, která probíhala od října loňského roku napříč celou republikou, zaznamenala rekordní účast: v základních kolech se jí zúčastnilo více než deset tisíc soutěžících. Čtyřicet nejúspěšnějších postoupilo do celostátního finále.

Soutěž je určena žákům devátých tříd a jejím cílem je popularizace chemie jako perspektivního studijního i profesního oboru. Probíhala v deseti pořadatelských centrech a skládala se z testu teoretických znalostí a zkoušky laboratorních dovedností. Míra účasti v druhém kole, jež pořádaly střední odborné školy v jednotlivých regionech, rozhodla o počtu postupujících do celostátního finále. Nejvíce finalistů získala MSŠCH Praha, kterou bude reprezentovat sedm soutěžících. Šest finalistů vyšle SPŠCH Pardubice, po čtyřech pak SPŠCH Brno, SŠTZ Lovosice, SPŠ Hranice, SPŠCHG Ostrava a ISČ-COP Valašské Meziříčí. Tři postupující připadli SŠLCH Olomouc a SPŠKS Karlovy Vary, jeden finalista bude zastupovat SPŠ Otrokovice. „V letošním roce přibyly do pořadatelské rodiny SPŠKS Karlovy Vary a SPŠ Otrokovice, čímž soutěž definitivně získala celostátní rozměr. To se projevilo i na celkové účasti, která rapidně stoupla,“ vysvětluje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která soutěž organizačně zajišťuje.

Celostátní finále se uskuteční 11. června 2015 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Kromě testování teoretických znalostí čeká žáky i vypracování laboratorní úlohy. „Zadání praktické i teoretické části bude respektovat Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, takže finalisté narazí pouze na takové otázky, na něž by měli znát odpověď. Učitelé s předstihem obdrží tematické okruhy, aby mohli své žáky na finále připravit,“ přibližuje Petr Kalenda, proděkan pro pedagogiku pořádající fakulty. Mladí chemici ale nebudou jen soutěžit. „Nabízíme finalistům, aby si na jeden den vyzkoušeli život vysokoškolského studenta. Od práce v nejmodernějších laboratořích přes konzultace se špičkovými odborníky až po stravování v menze a ubytování na kolejích. Těm nejlepším navíc nadělíme příslib prospěchového stipendia v případě pozdějšího studia na naší fakultě. Takový zážitek je samozřejmě motivující při volbě dalšího studijního zaměření,“ doplňuje profesor Kalenda.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční v den finále v prostorách fakulty. „Pro finalisty jsme připravili nejen zajímavý zábavný program, ale především velké množství atraktivních cen. Nebude chybět například iPad, LED TV, dotykový mobilní telefon nebo elektronická čtečka. Za to patří poděkování Svazu chemického průmyslu ČR, který je generálním partnerem celostátního finále,“ podotýká Gabriela Čebišová za organizátory.

Soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR je největším oborovým kláním svého druhu a jeho oblíbenost u nastupující generace stále stoupá. „Svaz průmyslu a dopravy ČR vyhlásil rok 2015 jako Rok průmyslu a technického vzdělávání. Tento projekt si klade za cíl zvýšit zájem veřejnosti a škol o průmyslový sektor a technické obory a garanci nad ním převzal předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. Je potěšující a také zavazující, že Mladý chemik dlouhodobě výrazně přispívá k naplnění tohoto záměru a pomáhá tak řešit zásadní problém pracovního trhu, kterým je nedostatek technicky vzdělaných odborníků,“ uzavřel ředitel SCHP ČR Ladislav Novák.

Více informací na www.mladychemikcr.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.