Daniel Münich: Jak vyhnívají problémy v Česku: nedostatek školek

pátek 13. března 2015 ·

Míst ve školkách se u nás nedostává dlouhá léta. Přestože mají obce jako jejich zřizovatelé vůli problém řešit, v rozpočtech nemají na výstavbu dost peněz. Před rokem vládou přislíbené fondy zatím pomohly hlavně obcím, které byly schopny problém řešit samy. Moc nepomůže ani dlouhé roky připravovaný a čerstvě platný zákon o dětské skupině. Jím zavedená sleva na dani z příjmů za školkovné byla spíše politickým gestem, navíc poměrně drahým.


Již v březnovém přiznání daně z příjmů za rok 2014 si mohou rodiče odečíst výdaje na školkovné až 8 500 Kč ročně. Protože si obecní školky účtují zpravidla mezi 5 – 7 tisíci korun ročně, většina rodičů slevu nevyužije celou. Jde jen o další slevu , protože veřejné školky stát a obce i dotují. Uleví se rodičům dětí ve školkách soukromých. Ti platí více, protože tyto školky dotace nedostávají. Uspoří tak na daních celých 8 500 korun. A příští rok jim maximální sleva poskočí na 9 200 korun. Nijak se však neuleví rodičům, kteří mají nízké příjmy. Ti si totiž nemají slevu z čeho odečíst. Nepomůže to ani rodičům, na jejichž ratolest místo ve školce nezbylo. Ti školkovné neplatí, byť by to většinou rádi dělali.

Sleva reálně sníží rodinné výdaje na školku. To zvýší poptávku po školkách, ale nezvýší počet míst v nich. Počet odmítnutých dětí obecními školkami to tedy zvýší. Nabídku by mohly podpořit školky soukromé. Ale těch moc není a spíše navýší školkovné. Zdraží se tak rodičům, kteří nemají dost vysoké příjmy, aby si měli slevu z čeho odečíst.

Na co daňová sleva státní rozpočet přijde? Do obecních školek chodí přibližně 350 tisíc dětí, do soukromých pouze kolem 10 tisíc. Při průměrné výši školkovného může sleva přijít rozpočet na více než dvě miliardy korun. Reálně to však bude méně. Někteří si totiž slevu neodečtou, jiní si ji nebudou mít z čeho odečíst. Kdyby se tyto peníze bývaly věnovaly na výstavbu chybějících kapacit, mohl být nedostatek míst ve školkách vyřešen už dávno.

PS: Počet narozených dětí začal v roce 2011 klesat a bude klesat i nadále. Do věku, kdy se lidem nejvíce rodí děti, totiž začínají přicházet ročníky narozené po sametové revoluci, kdy počet narozených dětí dramaticky klesal. Problém s nedostatkem školek tak za patnáct let vyhnil sám, jako důsledek nízkého zájmů politiků a neohrabaného fungování státu. Záhy bude tento problém tížit jen pár obcí v blízkosti největších měst, kam se nadále stěhují mladí lidé zakládající rodiny.

Text vyšel 4.3.2015 v Mladá fronta DNES na str. 12 jako "Sleva na dani zvýší poptávku po školkách, ne počet míst v nich"

Převzato s laskavým souhlasem autora z jeho blogu na Aktuálně.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.