Česká republika byla pochválena za proinkluzivní kroky

čtvrtek 12. března 2015 ·

Výbor ministrů Rady Evropy uvítal proinkluzivní kroky z dílny českého ministerstva školství, které byly přijaty v souvislosti s Rozsudkem D.H. Došlo tak k výraznému zklidnění situace, které v souvislosti s tímto rozsudkem ČR v minulých letech čelila. „Stanovisko Rady Evropy velmi vítám. Podobný výsledek jsem vzhledem k tomu, že jsme udělali řadu proinkluzivních opatření, očekával,“ reagoval na zprávu ze Štrasburku ministr školství Marcel Chládek.


Mezi nejzásadnější proinkluzivní kroky patří novela školského zákona, která zavádí podpůrná opatření pro jakkoli znevýhodněné žáky nebo pravidelná periodická šetření České školní inspekce ohledně zařazování žáků do určitých vzdělávacích programů. Dalšími významnými kroky v této oblasti je možnost zřizovat přípravné třídy pro všechny děti nebo povinný poslední rok předškolního vzdělávání. Zpřesní se také diagnostika žáků. Nastavování proinkluzivních kroků bude i nadále pokračovat, a to nejen v souvislosti s Rozsudkem D.H.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. března 2015 v 21:58  

Výborně! Takže Romčata už nebudou nadále odchytávána a následně odvlékána do praktických škol, které nikdy navštěvovat nechtěla ani náhodou, a budou se moci věnovat svému zkonkurenceschopnění jako ostatní pozitivně nediskriminované děti.
Nezbývá tedy, než nechat už praktické školy na pokoji, aby se mohly věnovat dětem, které speciální péči potřebují a jsou za ni rády.
Osobně jsem zcela urvaný z toho, že nás už konečně vzali na milost představitelé států evropského společenství, kteří mají doma v tomto směru vše v naprostém pořádku.

krtek řekl(a)...
13. března 2015 v 4:28  

Tak jsme se naučili vytvářet ghetta (i když máme pořád mezery), ted se naučíme je řešit.
Jako příznivec myšlenky sjednocené Evropy považuji některé procesy za poněkud prapodivné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.