Žádná trika a pantofle. Dresscode platí i pro učitele, říkají odborníci

úterý 6. listopadu 2018 ·

Ředitel vzdělávací organizace EDULAB Michal Orság vytvořil nedávno na Facebooku anketu, ve které se ptal, zda by měl být po učitelích požadován dresscode, tedy určitá pravidla oblékání. Většina ze 129 lidí, kteří se do ankety zapojili, si myslí, že nikoliv. „Jednou za čas lidé řeší, zda by žáci měli nosit uniformy. Napadlo mě, že pokud něco takového po žácích chceme, měli bychom to chtít i po učitelích. Znám učitele, který pořád nosí teplákovou soupravu, i tělocvikářku, která chodí na sportoviště na podpatcích. Jsou to extrémy, ale spousta učitelů na oblečení nedbá. Myslím, že by to řešit měli. Když jdete do Poslanecké sněmovny, také si nevezmete krátké kalhoty,“ řekl iDNES.cz Orság.


„Každý člověk by měl mít právo na určitou autonomii, které se týká i oblékání. Učitel by samozřejmě měl respektovat pravidla slušného oblékání, ale rozumná pestrost a autonomie v oblékání směřují k tomu, aby se člověk v rámci svého zaměstnání cítil dobře a mohl odvádět kvalitní práci,“ uvedl ministr školství Robert Plaga.

„Žáci přejímají nejen zvyky učitele, ale i styl oblékání. Nevidím sebemenší důvod, proč by učitelé měli chodit v ležérním oblečení,“ říká odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Jiný odborník na etiketu, Daniel Šmíd, podotýká, že košile mužům také vytváří estetičtější siluetu a je nutné dbát na to, aby jejich kalhoty nevypadaly opotřebovaně. „Učitelky by měly nosit šaty, sukně, pohodlné kalhoty. Do školy naopak nepatří jakákoliv špína, poškozené oděvy, nápisy, propagace značek,“ říká Šmíd.


Celý text naleznete zde

26 komentářů:

jir řekl(a)...
6. listopadu 2018 v 15:15  

Odborníci odkudpak? Jestli někomu dělá dobře zpruzená ..., ať si ji zapéká, třeba po celý rok. Já ji za teplých dní provzdušňuji. Jinak je to názor jen poloviční, dejte ošatné, tak jak mají banky, šetřit netřeba, učitel je žákům vzorem, a uvidíte ty pohodlné kolekce. V opačném případě jste k smíchu. A ošatné nikdo nedá. A druhá věc, mám neděravé kalhoty a o 100% převyšují dnešní roztrhanou módu svých žáků. S oblekem bych tam byl za blbce.

turistao 982 řekl(a)...
6. listopadu 2018 v 17:05  

Přidá někdo učitelům peníze, aby si mohli tyto (nijak levné) obleky koupit? Nepřidá? Tak není co řešit, chodíme v oblečení, na které nám dostačují platy.

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 1:07  

většina kantorů chodí jak šupáci

poste.restante řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 1:09  

většina kantorů chodí jak šupáci
Také jsou tak placeni.

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 5:43  

to není o penězích ale o sebeúctě,učitelé se nechali oblbnout mantrou peněz,bohužel,je to tím, že jsou uzavřeni roky ve školství,většinou celý život na jedné škole a nemají ánung a realném životě,kde 2/3 lidí mají nižší platy nežli oni

poste.restante řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 7:15  

Jenomže po 2/3 lidí, kteří mají nižší platy než učitelé, také platí, že:
a) buďto nikdo nechce, aby chodili do práce v obleku, nebo
b) fasují montérky, uniformy, nebo prostě pracovní oděv.

Zapomínáte laimesi, že jsem strávil polovinu pracovního života mimo školství.
Běžně jsme využívali i takových fint, že různá oddělení měla různou barvu montérek a tudíž bylo hned vidět, že někdo není na svém pracovišti a nabízela se otázka, proč a co tam dělá.

No a pro management, nebo účastníky jednání s partnery zase bylo běžné jít do práce v saku. Jenže to byli vesměs lidé zaplacení dostatečně na to, aby nemuseli řešit, když si roztrhnou v práci kalhoty, nebo umažou sako.

Ono je to přesně obráceně.
Jakou mají mít učitelé sebeúctu, když jsou placeni jako "pokladní v Lídlu".
:-)

Simona CARCY řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 8:47  

Pokud sebeúcta souvisí s platem, mohou se svobodně rozhodnout pro povolání s vyšší prestiží, příjmem apod., aby dosáhli kýžené sebeúcty.

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 9:02  

sebeúcta s penězi nikterak nesouvisí
já byl mimo školstvá pouhých 10 let ale v korporátu a naučil jsem se chodit ve šlajfce a v saku vestě pulovru,po návratu do školství jsem chodil ve šlakce bez saka a stal se černou vránou,někteří ředitelé z toho byli na nervy,zvláště když si ho rodiče pletli se školníkem a mě oslovovali pane "řediteli!"
kdyby byli placeni jak v lídlu šli by do tesca tam by místo 16 litrů měli celých 18 !

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 9:10  

u nás je systém platů a mezd deformovaný nivelizací komunismu kdy dělník vyděláva stejně ba dokonce více nežli vysokoškolák,ale to neznamená,že u nás učitelé mají málo ale že dělníci mají příliš mnoho,
v německu je relace normální,tam má učitel cca 90-100% průměrného platu a dělník 50-60%

poste.restante řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 10:06  

sebeúcta s penězi nikterak nesouvisí
S tím naprosto souhlasím.
Jenže sebeúcta je z definice záležitostí vnitřní, osobní.
A tu pak mohu, nebo také nemusím cítit potřebu deklarovat svým vzhledem i navenek.

Tady se ale bavíme o formálním vzhledu, který předurčuje úctu vnější.
Respekt policistovi zajišťuje jeho uniforma, ne to, že se vnitřně cítí být hrdým policistou - prosazovatelem zákona.
A ten vnější respekt mu zajišťuje i tehdy, když je to úplný blbec.
Advokáti už to pochopili a zavedli si taláry.

V diskusi na "konkurenčním" webu jsem napsal:
Souhlasím, že vhodným oblečením člověk vyjadřuje svůj společenský status.
Pokud se člověk obléká jako bezdomovec, nemůže se divit, pokud se k němu tak okolí bude chovat.
Patřím myšlenkově do "staré školy", kdy mí gymnaziální profesoři nosili obleky a kravaty, nebo bílé pláště.
Proto mám trochu problém s řediteli škol, chodícími v teplákovce, či riflích a mikině.
(A btw Ygrain, od tanečních se mi líbí, když mám na sobě oblek a kravatu. Jsem v tomto smyslu tak trochu jako Barney Stinson z How I Met Your Mother, jen na mne tak neletěly holky. Ale když nosíte oblek pracovně, vnímáte ho tak jako tak stejně jako montérky. Je to prostě součást práce.)

Ale na vysoké jsem měl vyučujícího, který si plandající rukávy bílého pláště fixoval zavařovacími gumičkami a roční období jsme poznávali podle toho, zda měl či neměl na hlavě zmijovku. Vynikající odborník a skvělý pedagog s velice promyšleným systémem výuky.
Tudíž chápu i limity pravidla: "šaty dělají člověka".

Je ale obrovský rozdíl mezi tím, když člověk sám volí, jak se chce oblékat a mezi tím, když je po něm dress code vyžadován.
Pak totiž platí všechno to, co uvedli kolegové.

Pokud po nás někdo chce, abychom se oblékali podle jeho představ, pak ať nás buďto zaplatí tak, abychom si mohli dovolit koupit oblek třikrát ročně a dámy alespoň sedmery šaty či kostýmky, anebo ať zavede ošatné.
V opačném případě ať si každý trhne.


Jinak máte laimesi naprostou pravdu, že ředitel v mikině vedle kantora v obleku působí trapně. Jenže vemte v potaz, že ne každý kantor je taková osobnost, jako Vy, aby sám takovou situaci ustál. Taky třeba nebude chtít riskovat, že mu to ředitel nechá "vyžrat".

Čili podle mne standard nastavují ředitelé.
A zažil jsem, bohužel, ředitele, který se v prodraných džínách a triku přišel podívat na průběh maturit, kde byli v oblecích i ti třeťáci, kteří se také přišli jen podívat. Takže... :-(

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 11:42  

"Pokud po nás někdo chce, abychom se oblékali podle jeho představ, pak ať nás buďto zaplatí tak, abychom si mohli dovolit koupit oblek třikrát ročně a dámy alespoň sedmery šaty či kostýmky, anebo ať zavede ošatné.V opačném případě ať si každý trhne."

na západě (vyspělém) vám nikdo nic nenařídí ani peníze nedá,vy se prostě podíváte a víte a když vám nedocvakne, tak vás upozorní,a jestli se vám nelíbí ,jděte,oblek třikrát ročně jest pitomost,střídají se kalhoty k saku...já až na jednoho extréma v kraťasech a triku jsem měl dva ředitele v bílé košili a kvádru,a s nimi jsem problémy ani neměl, mně to dávali vyžrat zástupci v džínách a vytahaných svetrech a zástupkyně, co měly doma traktoristy,jinak si myslím,že dámy mají doma narvané skříně i bez ošatného,je to pouze jeden z projevů české malosti

Datel řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 12:09  

Proč Vás tak žere, jak chodí učitelé oblečeni?

Simona CARCY řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 13:18  

Laimes velmi přesný, děkuji.

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 13:27  

datel/ protože "šaty dělaj člověka" stejně jako jeho vystupování a chování a to je základ jeho postavení ve společnosti,pricipiálně mě ale štve jiná věc,že to nemáme sami ve svém podvědomí,jako i jiné věci,že dokud nám to někdo násilím nenařídí, tak to neděláme,budeme brblat ale podvolíme se a nakonec jsme vlastně rádi že nám někdo vládne,je to takové pohodlnější...

poste.restante řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 13:56  

Proč Vás tak žere, jak chodí učitelé oblečeni?
No, protože "TO" je přece jeden ze základních problémů, které hýbou naším školstvím.
:-)

laimesi, a víte jaký je učitelský plat na tom vyspělém západě vůči platu učitele českého? Ze zemí OECD jsme, pokud vím, úplně na chvostu. Ty statistiky zde byly před nedávnem.
A byly přepočtené podle parity kupní síly.

I v tom USA, kde je učitel považován za "lepší socku" je to dvojnásobek oproti nám. Viz nedávná kampaň I am teacher in America.
https://twitter.com/time/status/1040222382626164736?lang=cs

Už i to Estonsko, které bylo před pěti lety za námi, platí své učitele lépe než my.

Čili když budu brát nějakých 60 litříků, tak se také nebudu ztrapňovat nějakými úvahami o ošatném.
Projevem české malosti naopak je neschopnost státu zaplatit učitelům za jejich práci a ještě je buzerovat.

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 16:10  

nevím nic o oecd ale sousedka v brémách byla učitelka a tak jsme to probírali (chci upozornit ře nběmecko není jedno anejvyšší platy jsou v bavorsku a nejnižší v ddr) u nich na záklae to bylo 90-100 000 kč a na střední škole 100-120 000,nejvyšší platy jsou na gymníziích),průměrný plat byl okolo 120 000kč,takže když u nás je průměr 30 000 tak by tomu měl odpovídat plat 26-28 000,
nevím jak v estinsku ale v lotyšsku de jsme měli pobočku byl ten učitelský plat vskutku famosní skoro 50 000,ovšem za plně aprobovaný úvazek 30hodin týdně,kromě rigy(velké školy) májí plný úvazek málokde,takže se kařdž živí na více školách či pracech,takže je potřeba míti celý obrázek a nevykřikovat nesmysly o 50-60 litrech,takže si pžedstavte vaši školu,vaši aprobaci,a kolik hodin byste tak učil a kolik z toho 50litrového platu byste měl

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 16:15  

p.s. souhlasím s vámi v tom,že český učitel je snad nejbuzerovanější v evropě

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 16:27  

ještě doplním,že výuka je často v blocí,např přirodovědný může vypadat mat,fyz,chem a učitel musí mít tuto trojaprobaci,takže studenti se tam neflákají a mají několik apropací a ještě třešnička dortová! v lotyšsku a estonsku umí všichni učitelé anglicky,přes to nejede vlak takže si představte vaši sborovnu kolik lidí je schopno slovem i písmem......

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 16:30  

a shrnutí na závěr:český učitel je ve srovnání s tím lotyšským,estonským a finským přeplacený!

Tajný Učitel řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 17:38  

Frak z vás dobrého učitele neudělá, z hlediska žáků, kteří vás musí čuchat, je lepší než smradlavé tričko a zapařené šortky.

BP řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 20:58  

Až mi někdo začne proplácet jízdné, zůstane mi na lepší ošacení. Ale dokud projedu každý měsíc do práce kolem 2500,- Kč starými špinavými a smrdutými autobusy, tak mě ani nehne, abych zbytečně utrácela za lepší oblečení.

laimes řekl(a)...
7. listopadu 2018 v 23:17  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
BP řekl(a)...
8. listopadu 2018 v 0:57  

Laimes, za hadry tedy nehodlám zbytečně utrácet. Navíc, když už nemám konfekční velikost a těžko na sebe koupím cokoli, ať je to, jaké je. Za totáče jsem si chodila v šatečkách a kostýmkách. Tehdy se opravdu prodávaly kvalitní kousky (včetně obuvi), dnes jsou to všechno jen hadry, které vůbec nic nevydrží. Obuv se mi rozpadá po dvou měsících chůze, ať už je značková a drahá nebo aušus od Vietnamců za pár šupů.

poste.restante řekl(a)...
8. listopadu 2018 v 1:49  

laimes
Jak už jsem napsal dříve, i já bych raději viděl sebe i kolegy v obleku s kravatou.
Jenže necítím potřebu to ostatním vnucovat.
A navíc docela dobře rozumím i opačnému postoji.

Vy pořád nechápete základní pointu.
Vy si klidně můžete myslet o tom, jak ostatní chodí oblékaní, co chcete. Nemusel byste kvůli tomu sice urážet, ale to už je zase jiný Váš problém...

V okamžiku, kdy ale nějaký předepsaný způsob oblékání po ostatních chcete VYŽADOVAT, posouvá se celá debata do úplně jiné roviny.
Pak buďto lidi pořádně zaplaťte a pokud se nechtějí pravidlům přizpůsobit, můžete zkusit shánět někoho jiného, kdo sklopí zrak a poslušně splní dress code.
Anebo špatně zaplaceným lidem přispívejte na předepsaný "pracovní oděv".

Pokud ale chcete neplatit a ještě mít na lidi hemzy, pak se Vám na takové podmínky práce každý vykašle. Což se děje už teď.

Chcete mít na pracovišti kravaťáky?
Tak si založte soukromou školu a předepsaný dress code vložte do smlouvy. A nikdo nemůže říct ani ň, když podepíše.
Ale ve smlouvě, kterou jsem podepisoval, nic takového nebylo.
Tak proč se mám divit tomu, že ostatní si dopřávají v tomto ohledu volnost a v květnových horkách chodí do práce v kraťasech?

V kapitalismu totiž platí, že každý se snaží minimalizovat náklady a maximalizovat zisk. Ale platí to pro zaměstnavatele i zaměstnance úplně stejně a rovnocenně.

Tak proč a na základě jakých důvodů si má učitel likvidovat své vlastní kvalitní obleky, když stejný účel splní i džíny = původně odolný pracovní oděv? Proč má totéž dělat učitelka třeba v mateřské škole, kde riziko úhony je značné?
Jen kvůli Vám a Vaší představě o okravatovaných učitelích "jisté společenské úrovně".

Máte pořád plná ústa toho, jak socialismus skončil, ale ve skutečnosti jste to tentokrát Vy, kdo myšlenkově zatuhnul v minulém režimu.
Ba možná ještě v časech dřívějších, mezi- a před-válečných.

A jen poznámka závěrem.
Když jsou tedy čeští učitelé tak přepláceni, tak jak to, že opouštějí školství a odcházejí? Třeba v Mladé Boleslavi do Škodovky, jak se tu před nedávnem psalo?

laimes řekl(a)...
8. listopadu 2018 v 5:31  

v našic krajích nemá uniformita ve školství tradici a já ji rozhodně nechci propagovat ani u žáků natož učitelů,pointouo mých příspěvků jest zhloupnutí mnohých kolegů z nejrůznějších fake news a to především o postavené učitelů ve společnosti,fascinuje mne jak vš vzdělaní lidé jsou schopni uvěřit hloupostem o lidlu,škodovce apod. je docela možné že se najde mladý kolega solista co,co jde hákovat dvanáctky na pás aby měl o 2-3 litrů více nežli ve škole,stejně jako když se na sítích objeví fejkovsky upravený inzerát o práci podavačky v řeznictví v okresním městě s platem 36 500 a učitelé kolem toho vedou vzrušenou debatu (tento inzerát visel i na stránkách onoho řeznictví ovšem bez uvedení platu,ten je ve skutečnosti 21-23 litrů včetně sobot),ikdyž mi jako čerstvémi důchodci může být postavení učitelů šumák,je mi smutne,že sebou nechají manipulovat a jejich společenské postavení se zhoršuje a do budoucna zhoršovat bude....

Brandtnerová řekl(a)...
8. listopadu 2018 v 18:54  

S požadavkem na dresscode jsem se setkala při jednom pohovoru v soukromém sektoru školství. Bylo mi to sympatické, uvítala jsem to. S požadavky jsem souzněla, to i proto, že se takto oblékám běžně, i na schůzku jsem tedy přišla oblečena dle „místních pravidel“ na výbornou. Bylo zde obecně doporučeno – nechci psát přikázáno – ležérní oblečení, plus několik doplňujících upřesnění. Některé z nich se týkaly i bezpečnosti při práci.

V základním školství jsem se nikdy v oblékání kolegů nesetkala s něčím, co by mě nějak pobuřovala (doufám, že to bylo vzájemné :-). Pouze při návštěvě dvou alternativních zařízení jsem narazila na učitelky, které měly na oblečení viditelné díry. V jednom z případů šlo dokonce o vánoční besídku. To jsem vnímala negativně. Upřesňuji, že se přitom nejednalo o módní styl, jako např. „děravé“ jeansové kalhoty.

Celkově se mi nikdy nelíbilo, jak se oblékají učitelky v mateřských školách. A v tomto případě musím souhlasit s diskutujícím laimesem, že to není otázka financí, ale přístupu. Taky jsem vždy obdivovala, jak pěkně se oblékají učitelky ve školkách například v Německu. Tedy, že nosí běžné oblečení, nikoliv vytahaná trička.

Požadavek na oblek a kostým bych považovala za nesmysl. Bylo by to mimo jiné i dost nákladné. Pokud by například muž nechtěl vyučování trávit v cenově dostupnějším oblečení z umělých materiálů, za několik vlněných sak a kvalitnějších bavlněných košilí by utratil majlant. A samozřejmě důležité je, že ne každému tento styl vyhovuje a také úplně sluší.

V Německu i jiných západních zemích jsou sice platy učitelů několikanásobně vyšší, ale oblečení tam je paradoxně levnější než tady, často navíc při vyšší kvalitě a mnohem větším výběru. V ČR je to, jak píše paní BP, předražená hadrárna. Na výběr jsou cenově nedostupné butiky, značková hadrárna v nákupních centrech, neznačková hadrárna jinde. Pár zajímavých obchodů. Second handy. Nakupovat a sladit oblečení v ĆR vyžaduje určité úsilí. Naproti tomu v zahraničí je běžné, že v jednom obchodě v nákupním centru můžete nakoupit komplet celý sladěný outfit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.