Přečtěte si: Úvod do praktické sociologie: Odpor k inkluzi zaplatíme všichni

středa 4. února 2015 ·

Debata o nerovnostech v Česku se často redukuje na jejich stav a ignoruje mobilitu – tedy například nakolik se může člověk vymanit z nuzných podmínek, pokud se v nich narodí. Zde hraje výraznou roli vzdělání. Oproti zbytku Evropy u nás dosud několikanásobně silněji předurčuje, zda bude člověk v dospělosti trpět chudobou a nezaměstnaností. Problém je, že zároveň patříme mezi země, kde vzdělání a výsledky v testech kompetencí nejsilněji závisí na socioekonomickém zázemí jednotlivých žáků. Školství v takovém případě vstupní nerovnosti často reprodukuje, spíš než aby šance dorovnávalo.


Z článku Daniela Prokopa v SALON, Právo/Novinky.cz vybíráme:

Výskyt diagnózy LMP geograficky souvisí i s výskytem sociálně vyloučených oblastí. Nelze to ale číst nutně jako biologickou danost. Výzkumy už před lety ukázaly, že i výsledky dětských kognitivních testů, které jsou považovány za kulturně nezatížené, jsou ovlivněny znalostmi z předškolní doby. Konkrétně tím, nakolik jsou děti zvyklé na řešení úkolů, didaktické hračky, práci s obrázky apod. Romské děti ze sociálně vyloučených domácností dopadají hůře kvůli jiným rodinným zvykům a nižší docházce do předškolních zařízení. Pokud je dítěti poskytnuta šance hendikep z výchovy částečně dohnat, v testu se většinou zlepšuje. Školství by jako nástroj socializace mělo rozdílné vstupní sociální podmínky překonávat, segregace v prvních stupních však vede k opaku.

Bez ohledu na to, zda si je Miloš Zeman sociálních aspektů svého výroku vědom, přihlásil se k tendencím, jež vedou k posilování nerovností a sociálního vyloučení. To se přitom v důsledcích netýká jen vylučovaných, ale celé populace, z níž podle zářijového výzkumu CVVM zhruba třetina podporuje oddělené vzdělávání Romů.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. února 2015 v 12:43  

tzv. inkluze co se pěstuje na našich školách je pěkný děs a hrůza

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. února 2015 v 14:20  

Dnes samá výživná témata.

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. února 2015 v 7:21  

....Romové, kteří vychodili „speciální“ školu či třídu, mají oproti romským absolventům klasických základek zhruba poloviční šanci, že budou pracovně aktivní...... Tak.Tady bych si troufla něco připodotknout. Výzkum hovoří o pracovním zařazení absolventů. S největší pravděpodobností tento výzkum nezahrnoval fakt, že mnozí ti absolventi nikdy neměli ani na vteřinu chuť pracovat.
Já mohu porovnávat socialistické Cikány a dnešní. za sociku se pracovat muselo. hodně Cikánů pracovalo. Ale vždy tu byla docela velká skupina těch, kteří dělat nechtěli programově. protože je režim nemohl všechny zavřít do basy,tak jim dával invalidní důchody. Především mužům.Ženy byly buď na dlouhé mateřské nebo pracovali.Po revoluci se nepracovat stalo legální (ne trestné) a začala vyrůstat generace chronických lemplů. A to i mezi necikánským obyvatelstvem. Teď tu nepíšu o těch, kteří mermomocně práci hledají a nic. píšu o těch skutečných programových nemakačenkách,. Takže až mi někdo předvede výzkum, kde bude zahrnuta i tato položka )ovšem chci vidět,kdo se k tomu fakt přizná), budu podobné výslekdy brát s velkým nadhledem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.