bEDUin: Uplatnění absolventů: převládá počet těch, kteří nepracují v oboru svého studia

pondělí 16. února 2015 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.


Co přinesl týden 9. 2. – 15.2. 2015

Témata týdne: Koncentrace CO2 na českých školách překračuje hygienickou normu i hranici považovanou za zdravotně nebezpečnou (Britské listy). Agentura pro sociální začleňování přispěla do diskuse o inkluzi, odhalila, že prostředky na její podporu jsou v rozpočtu vyčleněny už dnes (EDUin). Skvělá zpráva: projekt Senioři píší Wikipedii, jeden z oceněných Eduínou 2014, stále roste (ČRo). Jana Straková, přední česká odbornice na oblast vzdělávání a vzdělávací politiky, argumentuje, proč je rozdělené a selektivní školství chybou pro všechny. Tomáš Feřtek komentuje měnící se požadavky rodičů na vzdělávání. O literární Cenu Waltera Sernera se bude ucházet přes šest set studentů. Ondřej Šteffl by školy zrušil, přesto chce jednu otevřít. Kdo, co a jak tam bude učit, zveřejněno nebylo, ale přihlásit se už můžete.

Výrok týdne:
Systém tlačí na rodiny: podívejte, jak bude dětem u nás dobře. Vždyť i starší sourozenci k nám chodili. Vždyť v těch „bílejch“ školách je budou šikanovat. A oni i rodiče volí snazší cestu, když se rozhodnou nevzdorovat. Je to úžasně vybalancovaná situace: bílí rodiče jsou spokojeni, že jejich děti nebudou chodit s „cigošema“ do školy, plní žádosti romských rodičů, aby nebyli školou příliš obtěžováni, a jediný, kdo je bit, jsou ty děti. Jan Černý (Člověk v tísni) poukazuje v rozhovoru pro LN na to, jak zaběhnutá školská praxe udržuje segregaci.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

Inspirace z (a do) praxe
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • Kulatý stůl SKAV a EDUin o předškolním vzdělávání, 19.2.,10.00, ZŠ Vodičkova, Praha
  • Odborný seminář k tématu předškolního vzdělávání dětí ohrožených budoucím školním neúspěchem, 23.2., 10.00 – 15.00. Goethe Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha
Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

6 komentářů:

Ondřej Šteffl řekl(a)...
16. února 2015 v 17:43  

I ty EduIne... s čtenářskou gramotností je to zřejmě všeobecně špatné :-(.

Já jsem nikdy nikde neřekl, že bych chtěl školy zrušit, jen opakovaně konstatuji, že pokud se v chování škol nic nezmění, tak budou erodovat a to možná až k zániku. Dokonce jsem i několikrát napsal, že v tom vidím i velká rizika.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
16. února 2015 v 17:47  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ondřej Šteffl řekl(a)...
16. února 2015 v 17:48  

A pokud vás zajímá, jak a jakou školu zakládáme, tak připojit se do skupiny můžete spíš zde: Zakládáme ScioŠkolu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. února 2015 v 22:12  

Uplatnění absolventů: převládá počet těch, kteří nepracují v oboru svého studia

Za mých mnadých let se mluvilo až o osmdesáti procentech absolventů mimo vystudovaný obor. To jsme se už přiblížili stavu, že v oboru nepracuje takřka nikdo?

krtek řekl(a)...
18. února 2015 v 4:30  

Zatímco u 2/3 maturantů je změna oboru flexibilitou, u učnů se jedná o doklad nevhodnosti učnovského vzdělávání. Jablíčka a hruštičky.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. února 2015 v 2:11  

Jablíčka a hruštičky.

Popřípadě starorůžová a khaki. Pěkná vomalovánka.

Obdobně viz http://bit.ly/1ETihBD
Blogger Zdeněk Sotolář řekl(a)...
"A můžou pak také podpořit jejich dalších rozvoj řádově lépe než učitel, který má takových dětí na starosti třeba několik desítek."
Nicméně "šetření neprokázalo žádnou souvislost mezi velikostí tříd a vzdělávacími výsledky." Tak jak?
18. února 2015 12:04

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.