Přečtěte si: Jak se vyznat v krocích MŠMT

úterý 6. ledna 2015 ·

Jak si vyložit aktuální termíny českého školství „rovnost šancí“ a „srovnání úrovně škol“? MŠMT si slovo rovnost vykládá poměrně svérázně, bohužel.

Pomalu rok si z nějakého důvodu ministr Marcel Chládek a úředníci na MŠMT pletou význam klíčových pojmů pro české školství. Jak jinak si vysvětlit poslední zprávy o tom, že MŠMT nepodpoří kurzy českých nadaných středoškoláků v CTYOnline.


Z článku Davida Yilma v jeho blogu na EDUin.cz vybíráme:

Problémem je, jak ministerští úředníci a pan ministr chápou onu rovnost. Zatím se totiž zdá, že v jejich výkladu jde především o průměrnost, což je úplně mylné pojetí, které vede na scestí s nedozírnými následky. Rovnost šancí je o přizpůsobení systému konkrétnímu dítěti. Najít cestu, jak maximálně umožnit individuální rozvoj studentů a dostat je k nejlepším výsledkům. Každé dítě má mít stejnou (=rovnou) šanci k tomu získat od vzdělávací soustavy své maximum. Zajímavé je, že Strategie 2020 to v tomto duchu uvádí.

Dalším oblíbený argumentem, souvisejícím s financováním škol, je nebezpečnost poplatků a příplatků ve školách. V minulém roce se v médiích objevila kauza kolem příplatků na rodilé mluvčí. Školy většinou na jejich přítomnost dosáhnou pouze za finanční pomoci rodičů. Ač takový systém skrytě a poměrně nerušeně fungoval, ministerstvo je považuje za ilegální. Může být. Jen je škoda, že se nepracuje na tom, aby příspěvek 250 Kč na pololetí legální byl a zkvalitnila se tak výuka klíčové dovednosti.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.