Projekt Virtual Museum of Monsters

pátek 12. prosince 2014 ·

Šest základních a mateřských škol z partnerských zemí EU (Itálie, Švédsko, Velká Británie, Portugalsko, Španělsko a Česká republika) spolupracovalo na projektu Partnerství škol Comenius založeném na dětské literatuře o příšerkách. Projekt byl realizován za podpory Programu celoživotního učení v letech 2012–2014 a díky úspěšné realizaci získal hned několik ocenění. Českou republiku reprezentovala Základní škola, Trutnov 2, Mládežnická 536.


V první fázi projektu se děti ze zapojených škol navzájem seznamovaly prostřednictvím prezentací a videokonferencí, po kterých následovala práce spojená s vymýšlením příšerek, jež následně vyrazily na dlouhou cestu po partnerských školách. Příšerky byly vybaveny věcmi denní potřeby, pasem, deníkem a dárkem pro své nové kamarády. Děti prostřednictvím internetu sledovaly jejich cestování.

V druhé fázi vznikaly příběhy příšerek, na základě kterých děti tvořily a malovaly to, co se o nich dozvěděly od svých nových kamarádů (hlavním projektovým jazykem byla angličtina). Děti spolupracovaly na příbězích a online story na pokračování, bylo také spuštěno Virtuální muzeum
a ozvučený šestijazyčný slovník vytvořený a namluvený dětmi – učitelé pouze zajišťovali technickou stránku práce. Součástí projektu byl i měsíc příšerek v knihovnách, výstava v městské knihovně a veřejných místech či bulletiny.

Projekt probíhal v rámci běžné výuky a nesl se v duchu hesla „učit se praxí”. Projektová práce podpořila čtenářskou dovednost, tvořivost, používaní informačních technologií, týmovou práci
a evropskou identitu. Podařilo se též velmi efektivně propojit běžný svět kolem nás s online světem na internetu.


Veškerá práce byla mezi pedagogy společně konzultována prostřednictvím moderních ICT technologií (Skype, Google talk či mobilní aplikace Whats app) – do komunikace byl zapojen nejen projektový tým, ale i jednotliví ředitelé škol. Na české škole probíhaly páteční projektové schůzky, kde se tým učitelů a vychovatelů scházel a projekt konzultoval. V průběhu dvouleté spolupráce byla také zdárně překonána počáteční jazyková bariéra: na začátku projektu měly asi dvě třetiny pedagogů problémy s angličtinou, velmi brzy se však ustálila „VMM easy english“, kterou se bez komplikací domluvil každý.

Spolupráce přinesla do školy obohacení výuky včetně mimoškolních aktivit o prvek mezinárodnosti. Díky projektu učitelé začali aktivně používat ICT technologie a výrazně si zlepšili komunikaci v anglickém jazyce; z koordinačních meetingů si přivezli motivaci a spoustu inovativních metod od svých kolegů v partnerských školách. Projektový online slovník a prezentace jednotlivých škol nalezly praktické využití v hodinách jazyků i zeměpisně zaměřených předmětech. Stálá expozice ve škole ukazuje průběh celého projektu a metody týmové práce pokračují dále. Školy zapojené v projektu by rády pokračovaly ve spolupráci prostřednictvím eTwinningového projektu.

Odkazy


Ocenění projektu

  • Jazyková cena Label, červen 2014, pro ZŠ Mládežnická Trutnov
  • COMET awards, první cena, březen 2014, Švédsko
  • National eTwinning prize, leden 2014, Španělsko
  • EUROPEAN eTwinning Quality Label, 2014
  • National eTwinning Quality Label, 2013/2014 pro školy v České republice, Španělsku, Švédsku, Velké Británii a Itálii



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.