Projekt Škola dotykem probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

středa 24. září 2014 ·

Mezi 12 škol v České republice, které se zapojily do projektu Škola dotykem, patří také Gymnázium U Libeňského zámku v Praze 8. Od nového školního roku tam studenti a učitelé využívají digitální třídu vybavenou nejmodernějšími technologiemi, tedy dotykovou obrazovkou a tablety. Realizátorem projektu, jehož cílem je zjistit přínos dotykových technologií ve výuce, je nezisková organizace EDUkační LABoratoř (EDULAB) s podporou Samsung Electronics Czech and Slovak. Vybraným školám daly k dispozici celkem 350 tabletů, 12 interaktivních obrazovek a další potřebné technologické i softwarové vybavení. Projekt Škola dotykem získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.


„Tento projekt velmi vítám. Moderní technologie jsou dnes součástí našich životů, a to jak ve škole, tak doma a zejména pak v zaměstnání,“ řekl při slavnostním otevření digitální třídy v Základní škole v Lounech 12. září ministr školství Marcel Chládek a dodal: „Jsem také rád, že si organizátoři uvědomují, že klíčovým prvkem a nositelem změny ve škole je učitel. Ten totiž musí na nové trendy ve školství umět reagovat."

V moderně vybavené třídě pražského gymnázia se učí 32 studentů prvního ročníku. V průběhu školního roku budou společně s učiteli používat aplikace a vytvářet interaktivní materiály, které ukážou možnosti využívání dotykových zařízení ve školách. Vytvořené materiály budou pro inspiraci dostupné na stránkách projektu www.skoladotykem.cz. Ve středu 24. září 2014 učebnu oficiálně předali řediteli školy, učitelům a především studentům Michal Orság, zástupce neziskové organizace EDULAB v ČR, Daewon Kim, prezident společnosti Samsung a Ján Machaj, ředitel neziskové organizace EDULAB na Slovensku.

„Většina učitelů zapojených do projektu má zatím minimální zkušenosti s využitím tabletů ve výuce. Znamená to pro ně další vzdělávání, naučit se ovládat a obsluhovat tablety, připravovat výukové a studijní materiály. Přeji si, aby učitelé ztratili ostych a obavy z využívání této techniky, která je blízká a vlastní právě mladým lidem. Věřím také, že projekt přispěje k propagaci a prezentaci školy mezi uchazeči o studium i u široké veřejnosti,“ prohlásil František Kosina, ředitel gymnázia.

„Díky projektu Škola dotykem mají žáci a učitelé možnost využívat nejmodernější technologie jak ve výuce, tak například během projektových dnů. Učení pomocí tabletů je kreativnější, názornější a zábavnější. Moderní vybavení umožňuje rychlejší přístup k informacím a výuka může být přizpůsobena požadavkům jednotlivce. Při tom všem však nesmíme zapomínat na osobnost učitele, která je ve škole nenahraditelná. Proto po celou dobu trvání projektu budou společně vytvářet videoblogy, vzdělávací materiály a také žákovské projekty,“ řekl Michal Orság, zástupce neziskové organizace EDULAB v ČR.

„Naší snahou je prostřednictvím nejmodernějších chytrých technologií přispět k modernizaci a digitalizaci školství nejen v České republice, ale v celé Evropě. Samsung cílí na mladé lidi napříč Evropou a snaží se vytvářet podmínky a nové příležitosti pro lepší a modernější vzdělávání i díky právě takovým pilotním projektům. Věřím, že společné úsilí nás, EDULABu, samotných škol i ministerstva přinese digitální úspěchy,“ uvedl Daewon Kim, prezident Samsung Electronics Czech and Slovak.

Součástí projektu Škola dotykem je také realizace empirického výzkumu, jehož cílem je zjistit přínos dotykových technologií ve výuce. Výzkum zároveň zmapuje vnímání a postoje žáků a učitelů k těmto moderním pomůckám pro výuku. Výsledky obdobného průzkumu už mají k dispozici na Slovensku, kde nezisková organizace EDULAB realizuje druhým rokem projekt s podobným názvem „Škola na dotyk“.

„Projekt Škola na dotyk na Slovensku ukázal, že dotykové technologie jsou přínosnou součástí vzdělávacího procesu. Učitelům pomáhají učit názorněji, zjednodušují přístup k informacím a žáci jsou motivovanější. Ukázalo se také, že se zlepšuje vztah žáků k předmětům takto vyučovaným. Jsme velice rádi, že podobný projekt se realizuje i v České republice a k empirickému ověřování přidáme další cenná data. Na Slovensku jsme vstoupili do druhé fáze, v níž učitelé ze zapojených škol předávají zkušenosti ostatním,“ konstatoval Ján Machaj, ředitel neziskové organizace EDULAB na Slovensku.

O neziskové organizaci EDUkační LABoratoř (EDULAB)
EDUkační LABoratoř (EDULAB) je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora a rozvoj moderních forem výuky ve školách. Hlavním cílem EDULAB je zvýšit popularitu využívání moderních vzdělávacích technologií na školách a ukázat jejich přínos a význam pro modernizaci školství. EDULAB také přináší učitelům možnost získat praktické dovednosti absolvováním školení a vyzkoušet si práci s nejmodernějšími vzdělávacími technologiemi.

www.edulabcr.cz

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.
Samsung Electronics Co., Ltd., je světová jednička v oblasti technologií, které otevírají nové možnosti lidem na celém světě. Díky neustálým inovacím a objevům transformujeme svět televize, chytrých telefonů, notebooků, tiskáren, fotoaparátů, domácích spotřebičů, zdravotnického zařízení, polovodičů a LED řešení. Zaměstnáváme 286 000 lidí v 80 zemích světa s ročním obratem 216,7 mld. USD.

Chcete-li se dozvědět více, navštivte www.samsung.com.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.