Pedagogická fakulta nabízí nekvalifikovaným učitelům řadu možností, jak si doplnit vzdělání

středa 24. září 2014 ·

Nekvalifikovaní učitelé ze základních a středních škol mají kvůli změně zákona povinnost doplnit si svou způsobilost. Pedagogická fakulta Univerzity Palackého vyšla vstříc požadavku ministra školství Marcela Chládka a přijala 52 učitelů z praxe k doplňujícímu vzdělání. Studovat budou obory zaměřené na předškolní pedagogiku, speciální pedagogiku, učitelství pro 1. stupeň a učitelství pro 2. stupeň a střední školy, zejména pro cizí jazyky. Těm zájemcům, které fakulta nepřijala, nabízí řadu studijních programů z celoživotního vzdělávání.


„Z počtu 52 přijatých zájemců bylo 40 uchazečů přijato na bakalářské studijní programy, jeden uchazeč na navazující magisterský studijní program a 11 uchazečů do dlouhých magisterských studijních programů. Všichni takto přijatí uchazeči doložili potvrzení od ředitelů škol, že aktuálně působí jako pedagogičtí pracovníci,“ upřesnil Antonín Staněk, proděkan pro studium.

Bohatá nabídka studijních programů a kurzů

Všem zájemcům o doplnění kvalifikace nemohlo vedení fakulty vyhovět. Svou roli sehrály také výsledky přijímacích zkoušek. Učitelům, kteří se i přesto vzdělávat chtějí, fakulta nabízí, aby k získání kvalifikace využili nabídku studijních programů v rámci celoživotního vzdělávání. Novinkou v nabídce je například Speciální pedagogika – logopedie se zaměřením na činnost logopedického asistenta, Výchova ke zdraví – učitelství pro 2. stupeň ZŠ či Specializovaná činnost v oblasti environmentální výchovy. Účastníci celoživotního vzdělávání si studium hradí ze svého, nejsou financováni ze státního rozpočtu.

„Nekvalifikovaní učitelé mají možnost získat potřebnou kvalifikaci zejména prostřednictvím doplňujícího pedagogického studia, tzv. učitelské způsobilosti, které každoročně nabízí fakultní centrum celoživotního vzdělávání. Učitelé si mohou rozšířit svou odbornou kvalifikaci či prohloubit konkrétní znalosti také v rámci širokého spektra krátkodobých kurzů, které fakulta nabízí,“ připomněla Hana Marešová, proděkanka pro organizaci, rozvoj a celoživotní vzdělávání.

MŠMT přiděluje vysokým školám konkrétní počty studentů, které je možné přijmout do jednotlivých typů studijních programů (Bc., NMgr., Mgr.). Tento počet studentů je pak vysokým školám financován ze státního rozpočtu. Ty studenty, které přijme vysoká škola nad rámec tohoto směrného čísla, si musí hradit ze svého rozpočtu. Ministr školství Marcel Chládek ale letos učinil s ohledem na potřebu rychlého řešení situace nekvalifikovaných učitelů výjimku a umožnil fakultám přijmout na učitelské obory vícero studentů s tím, že jim tito studenti budou financováni ze zdrojů, které zajistí MŠMT.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.