Přečtěte si: Prý že státní školství je zdarma! Houbeles

úterý 9. září 2014 ·

Ne, nemám na mysli snad nějaké rozhazování na školách; mám na mysli celou organizaci systému.


Z článku Markéty Šichtařové v NeviditelnýPes.cz vybíráme:

Tvrzení, že je u nás školství zdarma, se tedy zdá někde na pomezí komičnosti a sarkasmu. Svým způsobem jde o něco jako další formu zdanění, akorát že cosi jako „daň“ ze vzdělávání jde do kapes soukromým výrobcům školních potřeb (kteří stejně neumí dodat na trh správnou velikost obalů).

Rodiče jsou přitom hned pod dvojím tlakem. Nejen, že musí své děti do školy vybavit podle seznamu, který ve škole dostanou. Také samy děti si diktují, jak jejich vybavení má vypadat. Batoh, penál, pouzdro na svačinu – to vše v představách malého školáka „musí“ splňovat určité standardy. Především se musí vyrovnat ostatním spolužákům. Kdo dnes nemá „značkové“ vybavení, jako by v některých kolektivech ani nebyl. Jakkoliv je to tristní, děti se na některých školách stávají obětí šikany jen z toho ubohého důvodu, že jejich penál není ozdoben obrázkem se Spidermanem a jejich boty na tělocvik nemají to „správné“ logo. Rodiče pak mohou tisíckrát svého potomka uklidňovat, že taková snaha o „vyrovnání se“ spolužákům je nejen zbytečně nákladná, ale hlavně naprosto hloupá, neb o kvalitách člověka svědčí jiné věci než ubohá loga; karty ve školách jsou už rozdány… A tak k povinným výdajům za školu ještě přibydou výdaje za dětského psychologa.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.