Přečtěte si: Co by se měl naučit Marcel Chládek

pátek 12. září 2014 ·

Na světě budete marně hledat zemi, kterou k úspěchu přivedla sázka na mizerné vzdělání. Zkusme proto sestavit elementární seznam mýtů o českém školství, které se neustále vracejí a jež by přitom bylo záhodno pohřbít na vzdáleném a zapomenutém místě.


Z článku Stanislava Bilera v iHNed.cz vybíráme:

Maturitu nemusí mít každý, potřebujeme více vyučených.

Protože si to žádají čeští průmyslníci a za maturanty se jim nechce platit.

Populární klišé “dobrý řemeslník bude mít práci vždy,” opomíjí otázku, co budou dělat ti průměrní nebo ti, kdo se vyučili v oboru, který zrovna nikdo nepotřebuje. Stejně tak si nevšímá aspektů, že založit si vlastní živnost, vést si účetnictví, zorientovat se v nových normách a daňových předpisech, vyžaduje kompetence, na které se vám kvalitní všeobecné vzdělání hodí, ať už pečete housky, opravujete auta nebo rozjíždíte novou kavárnu.

Navzdory neustálému žehrání, že chybí vyučení, jsou statistiky neúprosné. Bez maturity jsou vaše šance na pracovním trhu menší a lepší to nebude. Proč je cílem státu vytvářet budoucí armádu špatně kvalifikovaných a uplatnitelných lidí je poměrně neuvěřitelnou záhadou. Otázka už nestojí: buď maturita nebo učňák.

Všeobecné vzdělání potřebuje úplně každý, pak teprve přichází otázka, kdo bude pokračovat na vysoké škole a kdo si zvolí praktický obor. Nikdo není schopen reálně říct, jak bude vypadat pracovní trh za pět let, přesto se neustále zvyšují tlaky na posílení učňovského školství, jehož absolventům nezaručí nikdo nic, kromě potenciální pasti bezvýchodnosti.

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. září 2014 v 16:36  

Hollalá! Autor článku nám chce vysvětlit, jak se na ministerstvu školství stále omílají stejné mýty. No a hups, tohle ten pán vyplodil:
...Musíme zachovat praktické (zvláštní) školy.

Protože dětí je přece dost, tak jich pojďme část rovnou odepsat na zbytek života.

Snaha o zachování “praktických” škol je jen jinak formulovaný požadavek na zachování segregovaných škol pro romské děti. Smyslem školství je poskytnout každému stejné šance na získání maximálně možného vzdělání. V Česku jsou však romské děti posílány automaticky do praktických škol, čímž jejich šance na získání jakéhokoli dalšího vzdělání končí. Už v dětství také končí jejich šance na zisk dobré - nebo jakékoli - práce v dospělosti a šance na zařazení do většinové společnosti.
....
Není právě většího mýtu, než to sepsal. Příšerné, neinformované, populistické.
Chce se mi blejt,velebnosti.
kdy už do českých médií začnou psát lidé, kteří dané problematice fakt rozumí. Když chtěl psát román Arthur Hailey (třeba Letiště), tak se dal do dlouhodobého průzkumu a trávil v prostředí mnoho času. Herec Dustin Hoffman své role studoval velmi pečlivě a v "kůži" svých postav strávil třeba půl roku. Jen naši novináři znají vše od stolu,protože jedna paní povídala.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.