Ministr školství Chládek otevřel v Lounech moderní digitální třídu

sobota 13. září 2014 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek zavítal v prvních dnech nového školního roku 2014/2015 na Základní školu v ulici Školní v Lounech. V rámci své návštěvy slavnostně otevřel v pátek 12. září digitální třídu vybavenou nejmodernějšími technologiemi, tedy dotykovou obrazovkou a tablety. Lounská škola je jednou z dvanácti škol z celé ČR zapojených do projektu Škola dotykem, který bude zkoumat vlivy a přínosy dotykových technologií ve výuce. Realizátorem projektu je nezisková organizace EDUkační LABoratoř (EDULAB) s podporou Samsung Electronics Czech and Slovak, které školám dají k dispozici celkem 350 tabletů, 12 interaktivních obrazovek a další potřebné technologické i softwarové vybavení.


Moderní učebnu dostali žáci 9. třídy. V průběhu školního roku bude 27 žáků společně s učiteli vytvářet interaktivní materiály, které ukáží možnosti využívání dotykových zařízení ve školách. Součástí projektu Škola dotykem je také realizace empirického výzkumu, jehož cílem je zjistit přínos dotykových technologií ve výuce. Výzkum zároveň zmapuje vnímání a postoje žáků a učitelů k těmto moderním pomůckám pro výuku. Učebnu ředitelce školy Věře Benešové předal ministr Marcel Chládek společně s Daewonem Kimem, prezidentem společnosti Samsung.

„Tento projekt velmi vítám. Moderní technologie jsou dnes součástí našich životů, a to jak ve škole, tak doma a zejména pak v zaměstnání. Jsem také rád, že si organizátoři uvědomují, že klíčovým prvkem a nositelem změny ve škole je učitel. Ten totiž musí na nové trendy ve školství umět reagovat," říká ministr školství Marcel Chládek.

„Jsem velice rád, že mohu společně s panem ministrem otevřít tuto digitální třídu na jedné ze škol zapojené do projektu Škola dotykem. Naší snahou je prostřednictvím nejmodernějších chytrých technologií přispět k modernizaci a digitalizaci školství, nejen v České Republice, ale v celé Evropě. Samsung cílí na mladé lidi napříč Evropou a snaží se vytvářet podmínky a nové příležitosti pro lepší a modernější vzdělávání i díky právě takovým pilotním projektům. Věřím, že naše společné úsilí nás, EDULABu, samotných škol i ministerstva přinese digitální úspěchy,“ říká Daewon Kim, prezident Samsung Electronics Czech and Slovak.

„Projekt Škola dotykem nás oslovil hlavně svým cílem přijmout informační a
komunikační technologie jako fenomén současné společnosti a využívat ho ve výuce jednotlivých vzdělávacích oborů. Uvědomujeme si, že je nezbytná podpora integrace těchto technologií do života školy, do výuky a do běžného života,“ uvedla ředitelka školy Věra Benešová.

O neziskové organizaci EDUkační LABoratoř EDULAB
EDUkační LABoratoř EDULAB je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora a rozvoj moderních forem výuky ve školách. Hlavním cílem EDULAB je zvýšit popularitu využívání moderních vzdělávacích technologií na školách a ukázat jejich přínos a význam pro modernizaci školství. EDULAB také přináší učitelům možnost získat praktické dovednosti absolvováním školení a vyzkoušet si práci s nejmodernějšími vzdělávacími technologiemi. www.edulabcr.cz

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.
Samsung Electronics Co., Ltd., je světová jednička v oblasti technologií, které otevírají nové možnosti lidem na celém světě. Díky neustálým inovacím a objevům transformujeme svět televize, chytrých telefonů, notebooků, tiskáren, fotoaparátů, domácích spotřebičů, zdravotnického zařízení, polovodičů a LED řešení. Zaměstnáváme 286 000 lidí v 80 zemích světa s ročním obratem 216,7 mld. USD. Chcete-li se dozvědět více, navštivte www.samsung.com.

7 komentářů:

krtek řekl(a)...
14. září 2014 v 10:38  

A připustí Samsung možnost závěru, že tudy cesta nevede?
Nějak začínám být líný hledat majitele a jednatele neziskovek a rozkličovávat, kdo za tím stojí. Tady se ten Samsung přímo vnucuje.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. září 2014 v 18:02  

Digitální dementi a Chládci celého světa spojte se...a rozšiřte binární bujení do jeslí, školek a škol až budou plné podlitých tvářiček zírajících do zářivých obrazovek, připojeni k infuzi ležíce na propustné mřížce nad výkaly

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. září 2014 v 20:00  

Moderní učebnu dostali žáci 9. třídy. V průběhu školního roku bude 27 žáků společně s učiteli vytvářet interaktivní materiály, které ukáží možnosti využívání dotykových zařízení ve školách

Tomuto sdělení nerozumím ani dost málo.
Během necelé minuty se mi v hlavě vyrojilo víc otázek, než se rojívá sršňů na závodě v orientačním běhu. A ta hlava mi teď úplně třeští...

Eva Adamová řekl(a)...
14. září 2014 v 21:50  

Ten článek je vážně zralý na záchranku a rychlý odvoz k Choholouškovi.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. září 2014 v 22:31  

rychlý odvoz

Autora, čtenáře nebo figurujících person?

Eva Adamová řekl(a)...
15. září 2014 v 17:19  

Všech.

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. září 2014 v 23:13  

Tak to snad abych si šel sbalit.
Myslíte, že alespoň některé z těch avizovaných interaktivních materiálů budou po ukončení školního roku k mání?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.