Problém s nedostatečnou kapacitou ve školkách byl dlouhodobě zanedbávaný

pondělí 2. června 2014 ·

Evropská komise dnes vydala sedm doporučení, která by měla být hlavními prioritami české vlády pro období let 2014 až 2015. Jedním z nich je zvýšení počtu jeslí a mateřských škol.


Evropská komise doporučuje České republice, kromě jiného, výrazné zvýšení počtu jeslí a školek už od roku 2011, kdy začala poprvé vydávat každoroční Doporučení členským zemím ohledně reforem, které by měly provést.

Situace ale byla podle ministra školství Marcela Chládka dlouhodobě zanedbávaná: „Nemůžeme donekonečna opakovat, že pochybení jsou pouze na straně zřizovatelů mateřských škol. Hned po svém nástupu do úřadu jsem se proto rozhodl, že obcím s akutními kapacitními problémy ze své pozice pomůžeme. Inicioval jsem zřízení dvou fondů, které mají řešit nedostatek kapacit jak v mateřských, tak v základních školách. Jeden z nich bude k dispozici už od letošního roku. Dotační program tento týden projedná vláda,“ reagoval na zprávu Evropské komise.

Druhý fond bude součástí operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání pro roky 2014-20, a také by měl pomoci zřizovatelům s řešením kapacit v jejich mateřských školách.

„K řešení vzniklé situace může přispět také novela školského zákona, kterou by měla projednat vláda nyní v červnu. Ta umožňuje navštěvovat přípravné ročníky i dětem bez sociálního znevýhodnění a nově také ukládá obcím povinnost poskytnout základní škole před termínem zápisu seznam dětí, pro které je tato škola spádová a jichž se týká povinnost nastoupit do základní školy. Školy se tak budou moci předem připravit na téměř přesný počet dětí, které k nim přijdou k zápisu,“ vyjmenoval ministr Chládek seznam opatření, kterými chce umožnit navštěvovat předškolní zařízení co nejvíce dětem.

2 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
2. června 2014 v 18:46  

Rozdělil bych to s dovolením na problém školek a jeslí.

Školku považuju za velmi užitečnou věc, ale na výrazné zvyšování počtu míst vzhledem k demografické křivce je skoro pozdě. Jen co se s velkou slávou někdy kolem roku 2016 zvýší, už se začne řešit problém, co s nadbytečnými kapacitami.

Naproti tomu si myslím, že do tří let by maminka měla s dítětem být co nejvíc a neodkládat je do jeslí.

Eva Adamová řekl(a)...
3. června 2014 v 10:17  

Jestli on nebude problém i v tom, že u nás je školka v podstatě zadarmo a stát se při financování tohoto systému řádně prohýbá, no a na západě se prohýbají rodiče.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.