Olga Sklenářová: Evropský projekt The Living Schools Lab

čtvrtek 3. dubna 2014 ·

Informace o zapojení jedné pražské ZŠ do projektu The Living Schools Lab, jehož cílem je nacházet a sdílet postupy vhodného využití technologií ve školní praxi.

Představení projektu

The Living Schools Lab neboli zkráceně LSL je dvouletý projekt financovaný Evropskou unii, který je zaměřen na vytvoření sítě základních a středních škol pro sdílení zkušenosti při inovativním využití informačních a komunikačních technologií. Vznikl na konci roku 2012 díky evropským fondům a je podporován Evropskou komisí. Koordinátorem projektu je organizace European Schoolnet sídlící v Bruselu. Projekt má rozpočet 9,5 milionů EUR. Má řadů cílů a výstupů. Česká republika je zapojena prostřednictvím Domu zahraniční spolupráce.

Zapojení škol

Projektu se účastní ZŠ Vodičkova, škola s rozšířenou výukou výtvarné výchovy a počítačové grafiky.
V dnešní době je zapojeno celkem 27 evropských zemí. Z České republiky na projektu pracuje 7 škol: tři základní školy a čtyři střední. Školy byly vybrány na základě výsledků výběrového řízení v rámci projektu iTEC (Innovative Technologies for an Engaging Classroom) a rozděleny do dvou regionálních skupin dle typu školy a umístění. Do první skupiny byly vybrány základní školy z Prahy. Do druhé skupiny - střední školy z okresu Teplice. Cílem rozdělení dle regionů byla snazší komunikace, možnost návštěv, a také vyšší naděje na pokračování projektu po jeho oficiálním skončení.

Dále byly školy rozděleny do dvou úrovní - více pokročilé Advanced School (AS) a méně pokročilé Advanced Practitioner (AP). Dle původního návrhu pokročilejší školy měly ve svém regionu školit školy méně zkušené a šířit tak příklady dobré praxe. Na mezinárodních setkáních se měly získané zkušenosti dále šířit napříč zeměmi. V průběhu projektu se však ukázalo, že každá se zapojených škol je v některé oblasti dále a může předávat vlastní zkušenosti ostatním, dokonce i těm ze skupiny více pokročilých.

Zkušeností s britskou univerzitou

Do projektu je také zapojená britská University of Wolverhampton (UoW), která má bohaté zkušenosti v oblasti realizace projektů na regionální i mezinárodní úrovní. Jejím úkolem není hodnocení škol či sestavování žebříčku kvality vzdělávacích aktivit, ale vytvoření obecných doporučení, jakým způsobem efektivně zapojit ICT do výuky všech předmětu na škole. A to na základě sledování online aktivit, rozhovorů s učiteli a řediteli škol, nebo prostřednictvím návštěv výzkumníků ve školách. Ty se mohou na odborníky kdykoliv obrátit s žádostí o pomoc či radu, jak zlepšit výuku efektivnějším zapojováním informačních a komunikačních technologií.

Cíle projektu

Hlavním cílem projektu je vytvoření živé sítě škol v rámci Evropské unie, které budou spolupracovat v oblasti zapojování a využití ICT ve výuce, budou si navzájem předávat zkušenosti a zlepšovat se v oblasti ICT. Důležitým aspektem projektu je získání know-how od českých a zahraničních škol v oblasti využití ICT ve výuce, zapojení ICT do managementu, chodu celé školy a komunikace mezi školou a veřejnosti. Projekt sleduje nové trendy vývoje výuky a ICT na evropských školách a snaží se šířit jejich použití v praxi. Cílem projektu není nabídnout školám finanční prostředky na nákup nových počítačů či jiných IT technologií. Zahrnuje ale finanční podporu zapojených učitelů a hrazení jejich účasti na mezinárodních akcích.

Témata a způsob spolupráce mezi školami je velmi otevřený. Do velké míry záleží na samotných školách, jaké společné téma si vyberou, jakým stylem budou spolupracovat a kolik zkušenosti si z projektu odnesou.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.