Přečtěte si: Drobné změny ve způsobu zadávání domácích úkolů přinesly významné zlepšení výsledků studentů

středa 2. dubna 2014 ·

Američtí výzkumníci z Rice University a Duke University zjistili, že drobné změny ve způsobu zadávání domácích úkolů přinesly významné zlepšení výsledků studentů.


V rámci výzkumu studenti střídali dva různé způsoby zadávání domácích úkolů. Jeden způsob spočíval v zadání úkolu jednou za týden, úkol byl oznámkován a vrácen v následujícím týdnu. Druhý způsob, označovaný jako „intervence“, zahrnoval tři principy kognitivní vědy, které podporují učení a zvyšují dlouhodobé zapamatování látky:

  1. opakované připomenutí látky – kromě domácího úkolu studenti dostali další dva kratší úkoly v hodině na stejné téma, 
  2. načasování – místo spojení všech okruhů probíraných v jednom týdnu do jednoho úkolu byly zadávány okruhy postupně v průběhu tří týdnů, 
  3. zpětná vazba – místo hodnocení až po týdnu proběhla zpětná vazba okamžitě v hodině. 

Výzkum sledoval dvě skupiny studentů, kteří měli střídavě tradiční zadání úkolů a zadání „intervenční“. Výsledky studentů byly o 7 % lepší pro okruhy, kde pracovali s domácími úkoly metodou intervencí. Výzkumu se účastnili studenti inženýrství.

Zdroj: Phys.org

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. dubna 2014 v 10:54  

Tak především domácí úkoly jsou přežitek, je to týrání dětí. Když mají úkoly, nemohou běhat na čerstvém vzduchu a jsou deprimované.

"Výzkumu se účastnili studenti inženýrství."

Musely být úkoly podepsané od rodičů?

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. dubna 2014 v 11:02  

drobné změny ve způsobu zadávání domácích úkolů

A on si tady dnes ještě někdo dovolí zadat domácí úkol?
Zdá se, že výzkumníci ze Scia přišli poněkud s křížkem po funuse.
Domácí úkoly vyvolávají úzkost téměř u každého, kdo je bere vážně. Kdo je nevypracuje, cítí úzkost před ostatními, patrně z důvodu ponížení.
Nucený charakter domácích úkolů mění učení v práci.


'Prosím účastníky diskuse, aby svůj příspěvek začali vždy písmeny BLB. V minulých blozích, jsme tak hned viděli, kdo diskutuje...'

krtek řekl(a)...
2. dubna 2014 v 14:04  

BLB
A co na to finské školství? A co polské? A co EDUin? Jak se v tom mám vyznat? Tak mají se zadávat úkoly nebo nemají?

Jenyk řekl(a)...
2. dubna 2014 v 20:40  

Zdá se, že spíš sedí: "Větší změny v zadání DÚ přinesly drobné zlepšení". Je 7% snad hodně? Je to statisticky významný rozdíl?

Simona CARCY řekl(a)...
2. dubna 2014 v 20:57  

QW/BLB - ono je jedno, ze prezentovana "zajimavost ze zahranicnich zdroju" je marginalni ptakovina. Hlavnim cilem je vytvaret pocit, ze Scio vi vsechno, co se deje ve svete skolstvi a proto by jim meli ctenari neschopni vlastniho usudku naletet na vsechny zvasty, kterymi masivne zaplavuji media.
Napriklad v Tadzikistanu se ukazalo, ze deti, ktere sedi ve tride blize k Dusanbe, maji celkove vysledky o 0,3% jine nez deti, ktere sedi smerem na sever. A o tom Scio mlci, zaslepeno anglicky psanymi blaboly.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.