18. 3./25. 3.: Vzdělávání pro 21. století – technologie a nové trendy ve výuce

pondělí 10. března 2014 ·

Kam směřuje vzdělávání ve 21. století? Jaké jsou moderní trendy ve výuce? Na tyto otázky můžete hledat odpovědi na konferenci Vzdělávání pro 21. století, která se koná 18. března 2014 v Praze pro ředitele středních škol a 25. března 2014 pro ředitele základních škol.


Registrujte se do 17. 3. 2014 na emailu marketing@venturesbooks.com.

Kontaktní osoba Michaela Růňová, telefon: +420 602 129 852

www.venturesbooks.cz

Přednášející a anotace přednášek

PhDr. Ondřej Neumajer, Ph.D. (KITTV PedF UK Praha)
Digitální technologie v moderním vzdělávání učitelů
Digitální technologie pozměňují způsoby a podoby vzdělávání žáků, zásadně mění a ovlivňují prostředí kolem nás. Budoucnost vzdělávání je již zde, jen si to dostatečně neuvědomujeme. Změna role učitele a stále postupující přenášení vzdělávání do digitálního světa vyžaduje i změnu v přípravě učitelů. Nové způsoby a možnosti vzdělávání učitelů jsou nám všem k dispozici, jen o nich vědět, nebát se a využívat je. Podíváme se na přehled nejzajímavějších trendů a možností, které zásadně mění přípravu učitelů a další vzdělávání pedagogických pracovníků.

Mgr. Martina Grátová (Bohemian Ventures)
Dovednosti 21. století ve výuce angličtiny
Vzdělávání je v dnešní době odlišné než to, na které jsme byli zvyklí z našich školních let. Jiný způsob života a rychlý vývoj v technologiích s sebou přináší i jiné myšlenkové postupy a styly učení. Jaký by měl dnešní učitel být a jak by měla škola ve 21. století vypadat, aby poskytla žakům kvalitní vzdělávání a uspokojila tak nejen jejich potřeby, ale i nároky jejich rodičů? Společně se podíváme na přehled dovedností pro 21. století, které by měli být součástí výuky a přípravy pro úspěch na trhu práce. Blíže se zastavíme u komunikace a aktivního využívání technologií. Prakticky se podíváme na využití těchto dovedností ve výuce anglického jazyka a na formy výuky, které mohou vést ke zvýšení technické gramotnosti našich studentů i učitelů. Společnost Bohemian Ventures dlouhodobě nabízí učitelům angličtiny nejen podporu při výběru vhodných učebních materiálů, ale také metodické semináře a praktická školení v oblasti užití technologií.

Mgr. Sylva Bessisso (Střední škola automobilní a informatiky, Praha-Hostivař)
Angličtina s využitím technologií v praxi
Krátký vstup s poznatky z praxe. Jak se učí angličtina s využitím technologií? Jakou zkušenost má škola se zavedením Choices a MyEnglishLab do výuky. Dovíme se, co přináší využití technologií ve výuce, jak se mění způsob výuky a motivace studentů.  Součástí bude také ukázka projektu studentů navazující na výukový materiál.

Ing. Bc. Miroslav Staněk, Ph.D.  (Středisko moderního vzdělávání s.r.o.)
Koncepční cesta ke škole budoucnosti
 V rámci této přednášky se dozvíte, jaké jsou cíle, milníky a křižovatky na cestě implementace nových informačních technologií do života české školy.

RNDr. Ondřej Šteffl, CSc.  (Scio)
Trendy ve vzdělávání
Vzdělávání není jen škola. Ale když se začne mluvit o vzdělávání, všichni rychle skončí u školy. Proč to tak je a jak můžeme pomoci vzdělávání, které neprobíhá ve škole?

Jana Codlová a Michaela Stoilová (Scio)
Současné metody v testování, adaptivní testy a formativní hodnocení
Jak rozvíjet dovednosti, které pomáhají obstát v současném světě, zároveň podpořit koncept informační gramotnosti a doplnit spektrum existujících testů něčím, co dosud chybí?

Mgr. Radek Maca, Mgr. Pavlína Hublová, Mgr. Petr Naske (Jednota školských informatiků)
Střípky z jednoty školských informatiků - Počítač ve škole, online aplikace Magistr, metodický portál RVP
Jednota školských informatiků (JSI) od roku 2002 sdružuje ICT metodiky, správce sítě a učitele informatiky ze všech typů škol. V bloku partnerů tohoto spolku uslyšíte informace, které by rozhodně v ředitelně k tématu využívání technologií ve vzdělávání neměly chybět. Radek Maca Vám představí Počítač ve škole - celostátní konferenci o praktických příkladech využívání digitálních technologií ve vzdělávání. Seznámíte se s tematickým zaměřením letošní konference a důvody, proč na akci i letos dorazit. Mirek Dvořák Vám představí modul Pracovní situace z oblasti ICT ve škole online aplikace Magistr, kde se nacházejí informativní články k tématům, které z oblasti ICT školy obvykle řeší. Pavlína Hublová Vám představí vybrané moduly Metodického portálu RVP.CZ. Úvodní slovo přednese a diskusi v tomto bloku bude moderovat Petr Naske, předseda spolku JSI.

Mgr. Pavlína Hublová - vedoucí Referátu Metodického portálu (v  rámci bloku Střípky z jednoty školských informatiků)
Prezentace školy a bezpečné prostředí pro spolupráci učitelů na Metodickém portálu RVP.CZ
Představíme si podrobně modul Digifolio, který umožňuje prezentaci školy a akcí směrem k pedagogické veřejnosti, ale je možné jej využívat také jako bezpečné prostředí pro komunikaci v rámci školy, popř. pozvaných partnerů. Současně si ukážeme další možnosti využití modulu - tvorbu osobního e-portfolia nebo možnost sdílení souborů.
V závěru vystoupení si prohlédneme některé stránky modulu Wiki a představíme si jeho funkce pro využití při přípravě třídních či školních projektů.

Mgr. Radek Maca (v rámci bloku Střípky z jednoty školských informatiků)
Počítač ve škole - celostátní konference o praktických příkladech využívání digitálních technologií ve vzdělávání
Před jedenácti lety začalo Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě organizovat celostátní konferenci ředitelů škol, ICT koordinátorů a učitelů všech aprobací, kteří se snaží prostřednictvím digitálních technologií usnadnit a zefektivnit svým žákům učení. V příspěvku se dozvíte, jaké je tematické zaměření konference a proč byste na ní rozhodně neměli chybět.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.