Nový seminář pro školy: Jak efektivně komunikovat s rodiči

pátek 14. února 2014 ·

Čím dál více rodičů očekává od škol partnerské jednání a otevřenou komunikaci. EDUin přichází s novým seminářem, který školám poradí, jak na to.


Seminář nazvaný „Škola otevřená rodičům, rodiče otevření škole“ společnosti EDUin ukazuje školám, jak komunikovat a spolupracovat i s problémovými rodiči. Za pomoci zkušeného psychologa a pedagoga si učitelé a učitelky prakticky vyzkouší způsoby konstruktivní komunikace, která prospěje vztahům školy s rodiči a umožní jim lépe řešit problémy.

Za jednáním rodičů nemusí být zlá vůle. Leckdy přesně nerozumějí tomu, co a jak ve škole probíhá, potřebují se poradit, nebo sdělit učitelce své představy a podněty. I když své názory či nespokojenost ne vždy sdělují adekvátním způsobem, je na učitelích, aby dokázali reagovat věcně a profesionálně. Praktická cvičení učitelům umožní vyzkoušet si různé modelové situace a vhodný způsob komunikace.

Výchozím bodem semináře bude autoevaluace školy a její práce. Za pomoci lektora účastníci uvidí školu „zvenku“ tak, jak se jeví veřejnosti. Díky tomu budou mít lepší přehled o tom, kde se škole v komunikaci s rodiči daří a kde je potřeba změna.

Seminář se bude věnovat následujícím tématům:

  • Jaké emoce vyvolává v učiteli chování rodičů
  • Jak prezentujeme školu směrem k rodičům
  • Co rodiče chtějí slyšet a co jim učitelé říkají
  • Kdy chce rodič spolupracovat a jak to učitel pozná

Lektorem semináře je PhDr. David Čáp, psycholog a speciální pedagog, který působí na Filosofické fakultě UK a věnuje se otázkám chování a komunikace, mimo jiné i v souvislosti se šikanou. Zúčastněným učitelům a učitelkám umožní zažít komunikační situace z pozice rodičů, kteří přicházejí s dotazem nebo problémem, nabídne jim případovou studii a možnost diskuse nad jejich dotazy.

Do budoucna EDUin chystá seminář založený na podobném modelu, který bude určený rodičům a tomu, jak věcně a konstruktivně komunikovat se školou.

Vztahům a spolupráci rodiny a školy se dlouhodobě věnuje projekt Rodiče vítáni, jehož web můžete navštívit ZDE. Aktivitu dětí směrem k místní komunitě podporuje projekt Extra třída, v jehož rámci třídní kolektivy uskutečňují vlastní projekty obohacující lokální život. Projekty si prohlédněte ZDE.

První seminář Škola otevřená rodičům, rodiče otevření škole se koná 14. března v Praze. Přihlášku najdete ZDE.

Miroslav Hřebecký, manažer vzdělávání, EDUin, řekl: „Roste počet aktivních rodičů, kteří očekávají, že s nimi školy budou jednat jako se svými klienty. Ne každá škola ale dokáže brát rodiče jako sobě rovné partnery a z toho pramení mnohá nedorozumění. Náš seminář pomáhá učitelům a ředitelům vcítit se do pocitů druhé strany a ukazuje cestu z vyhrocené komunikace směrem k vzájemnému respektu.“

7 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. února 2014 v 0:51  

Kdy chce rodič spolupracovat a jak to učitel pozná

Tak to by mne doopravdy zajímalo. Nejsem psycholog a ani speciální pedagog, a tedy spíš tak nějak intuitivně bych odhadl, že rodič hodlá spolupracovat, pokud nemá v ruce sekeru, není agresivní a nemluví sprostě. Ale jistý si moc nejsem.

turistao 982 řekl(a)...
14. února 2014 v 8:51  

Roste počet aktivních rodičů, kteří očekávají, že s nimi školy budou jednat jako se svými klienty. Ne každá škola ale dokáže brát rodiče jako sobě rovné partnery a z toho pramení mnohá nedorozumění. Náš seminář pomáhá učitelům a ředitelům vcítit se do pocitů druhé strany a ukazuje cestu z vyhrocené komunikace směrem k vzájemnému respektu.“

Osm let jsem byl ředitel jedné malé venkovské školy a opakovaně jsem zažil, že za mnou přicházeli rodiče a ještě než oznámili, co vlastně chtějí, upozorňovali, že mají známé na ČŠI a postarají se o to, abych byl odvolán z funkce, pokud nerozhodnu tak, aby oni byli spokojeni. Nebylo by vhodné uspořádat pro rodiče kurz "Jak efektivně komunikovat s učiteli?"

poste.restante řekl(a)...
14. února 2014 v 9:01  

Tak já to zkusím postoosmé, milý EDUine.
Rodiče ani žáci nejsou pro školu a učitele klienty.

Partneři - ANO.
Rovnocenní v oblasti vzdělávání - NE.

Dokud nebudou Vaše semináře začínat slajdem s tímto základním heslem, budete pouhým zdrojem potíží a nikoliv příspěvkem k jejich řešení.
Mimochodem, což takhle zorganizovat seminář, který:
pomáhá rodičům vcítit se do pocitů druhé strany a ukazuje cestu z vyhrocené komunikace směrem k vzájemnému respektu?

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. února 2014 v 9:50  

A což se takhle vykašlat se na semináře, a začít se chovat přiměřeně kultivovaně?
Nebo jsme už doopravdy zmagořili do té míry, že se bez seminářů v rámci projektů za evropské peníze neobejdeme ani v naprosto běžné situaci? Možná by úplně stačilo vygůglit si Ladislava Špačka.
A ne-bo, počkejte... což takhle do školy vůbec nepouštět lidi, jedno jestli učitele, žáky nebo rodiče, kteří se neprokáží certifikátem frekventanta kurzu 'Nechovám se jako hovado, natož mezi lidmi'.

poste.restante řekl(a)...
14. února 2014 v 10:33  

Jasně!!!
A certifikovat se to bude digitálním odznakem od Veriod.cz.
:-))

Unknown řekl(a)...
14. února 2014 v 13:10  

Počkete, kolegové, vy ty semináře na různá témata (třeba Jak nastoupit efektivně do tramvaje? Jak pracovat s minoritním žákem, který mne poslal do ......? Jak použít toaletní papír při výuce matematiky nebo češtiny?) nějak podceňuje. Ba co víc, vy je dokonce bagatelizujete!
A to u moderního učitele neopustitelný prohřešek!

Jirka řekl(a)...
14. února 2014 v 17:05  

Teda tady se to rozjíždí jak na Silvestra. Měli jsme školení za evropské peníze a psycholog nám říkal, že smích je obranný mechanismus. Takže se ničemu nedivím jsa proškolen a na dobré cestě k prvnímu stupni KŘ.
PS: Ale jinak je to pěkná psina.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.