Koaliční smlouva ČSSD, ANO a KDU o vzdělávání: místo systémových opatření eurofondový holub na střeše

čtvrtek 12. prosince 2013 ·

Historie se opakuje, podobně se zaklínaly nové vlády od roku 2006...


9 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. prosince 2013 v 10:17  

Nevidím snad ani jediný důvod, proč bychom měli očekávat jiného. Třeba jasné vytýčení cesty na sever. To je vždycky jen seznam toho, co by se asi tak bývalo mohlo, kdyby do toho něco jiného nevlezlo.
Jako když si řepy plánují budoucnost... 'se zasadíme'

Eva Adamová řekl(a)...
12. prosince 2013 v 12:11  

S těmi školkami z eurofondů mi to připadá dost směšné, protože jedno programové období pomalu končí a než se další rozběhne tzn. než budou vypsány, schváleny a uvedeny do chodu další projekty uběhnou cca tři roky. Populační vlna už bude dávno na 2. stupni základek a nárůst počtu školek už nebude potřeba. Ale alespoň konečně budeme mít zase co rušit!!!

Ferda44 řekl(a)...
12. prosince 2013 v 12:21  

Ježkovy voči.
To jsou ale bezobsažné bláboly.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
15. prosince 2013 v 13:25  

Hned první věta: „Smluvní strany se zavazují vytvářet vzdělávací systém, který není jen přípravou na budoucí povolání, ale i předpokladem orientace občana ve společnosti a jeho aktivního života.“

Vzdělávací systém tu přece už máme, nebudeme ho asi znovu vytvářet, že? Vzdělání vždy pomáhalo lidem orientovat se ve společnosti, vést aktivní život a vzdělávání také vždy bylo přípravou na budoucí povolání. Krkolomná formulace tedy má asi sdělovat, že vzdělávací systém bude i nadále vzdělávat. A to pomíjím, že kdyby podle textu opravdu předpokladem orientace občana ve společnosti byl vzdělávací systém, asi bychom byli všichni pěkně dezorientovaní.

A co třeba znamená: „Stát musí garantovat kvalitu vzdělání a jednotnou a propustnou vzdělávací soustavu…“ Proč jednotnou, proč naopak ne diverzifikovanou? Vždyť vzdělávání bude stále individualizovanější a personalizovanější. Co tedy znamená jednotnou? Zavedeme Nejedlého školu? Něco jiného? Co? Nevím? A jak bude stát garantovat kvalitu vzdělání (mělo být vzdělávání!)? O tom zde nic není.

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. prosince 2013 v 17:29  

proč naopak ne diverzifikovanou?

Prosím?! Jak byste si, pane Šteffle, tu různorodost představoval?

vzdělávání také vždy bylo přípravou na budoucí povolání

Pokud ano, tak to bylo tak dávno, že bych skoro potřeboval připomenout, co to obnáší. Třeba jako že pracovní návyky nebo dokonce odvést kvalitní práci? Nebo tak nějak? Ovinění z psychického týrání jsem si už schytal.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
15. prosince 2013 v 21:30  

ad Pytlík Blaha, vidím, že koaliční smlouva vám moc nestojí za komentář.

Když pominu, že RVP jsou nepovedené a stále není NPV, tak ale systém RVP + ŠVP pokládám za dobrý a umožňující potřebnou různorodost.

Mně je spíš záhadou, co myslí koalice tou jednotnou vzdělávací soustavou. Vy to víte?

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. prosince 2013 v 23:42  

vám moc nestojí za komentář

Za komentář, mi, pane Šteffle, stojí vždycky. Ale nějak mne právě nenapadá nic výrazně štěpného. Jen jestli oni tou jednotnou vzdělávací soustavou nemysleli třeba rovný přístup ke vzdělání.
Mimochodem, víte, že prý ředitelé škol nemají z čeho platit asistenty k inkludovaným dětičkám? Když jsem se to tuhle dozvěděl, vzpěnila se mi krev jak prudce vynořenému potápěči. Koalice o tom asi taky neví.
A co ta příprava na budoucí povolání?
Když kolikrát ani maturanti ještě pořádně nevědí, co budou asi tak studovat. Natož pak, čím by se někdy mohli živit.

Jan Hučín řekl(a)...
16. prosince 2013 v 18:23  

koaliční smlouva vám moc nestojí za komentář

Možná opravdu nestojí. Je to smlouva mezi politickými subjekty, takže řadovým občanem a dokonce i poslancem nevymahatelná. Co je důležité, je vládní programové prohlášení, které už má formu veřejného slibu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. prosince 2013 v 20:17  

Stojí, nestojí, komentář, nekomentář... co s tím.
Spíš bych uvítal pár myšlenek k té přípravě na budoucí povolání.
Ale asi se peče cukroví. Což má nesrovnatelně vyšší užitnou hodnotu, než nějaké myšlénky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.