Přečtěte si: Kam s nimi? Školky nejsou

středa 16. října 2013 ·

Paní Marta žijící v jednom z větších měst letos hlásila svého čtyřletého syna do školky, od níž bydlí prakticky přes ulici. Měla ještě ročního syna, nabídla se jí však možnost opět začít na menší úvazky pracovat. Ze školky ale přišla zamítavá odpověď s lakonickým odůvodněním: MD. Zkratka pro mateřskou dovolenou.


Z článku Jiřího Macha v Právu (16. 10. 2013) vybíráme:

Paní Marta se zlobí, že problémy stát a radnice neřešily včas. „Překvapuje mě, že si nikdo předem nespočítal, že přijde silný ročník. Napřed byly přeplněné porodnice, pak to přešlo do školek, ale někdo si asi myslel, že to rychle přejde a nemá cenu se tím zabývat,“ kroutí hlavou.

Nakonec se rozhodla dát své dítě do soukromé ekologické školky, do níž dojíždí přes půl města, aby se mohla vrátit ke své práci. A platí asi desetkrát víc než ve školce obecní – deset tisíc korun měsíčně včetně stravy, zatímco běžně se platí třeba tisícikoruna. Ani ona nemůže spoléhat na pomoc prarodičů, protože stále víc lidí zůstává v zaměstnání i v důchodovém věku. Lidé se častěji stěhují za prací, takže prarodiče na vnoučata ani nedosáhnou.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
6. ledna 2014 v 2:26  

My jsme nebyli spokojení s přístupem paní učitelky ve státní školce na Praze 6. Můj syn nechtěl najednou chodit do školky a ve školce se počůrával i když už to doma běžně zvládal. Učitelka si na to stěžovala. Po rozhovoru s jinou maminkou jsem zjistila, že mého Tomáška a další děti tam usurpuje jeden nevychovaný kluk. Tak jsem si promluvila s paní učitelkou. Ta mi řekla že je to Tomáškova vina, že se nebrání a že je moc citlivej a že mám jít s ním k psycholožce. A že ho máme my naučit se bránit. Psycholožka mi řekla že je úplně v pořádku a že si mám stěžovat ředitelce školky na šikanu. Ta to vůbec nechtěla řešit a tak jsme se rozhodli najít jinou školku. Můj muž nevydělává moc peněz. Pracuje ve zdravotnictví a vůbec nikde ho nechtěli vzít, že mají plno a tak nám nezbylo než mít krátkou dobu chůvu - mladou studentku pedagogiky. Nakonec jsme se rozhodli pro soukromou školku, kde chtějí 7000Kč http://www.centrumindian.cz/, paní učitelka je citlivá a je tam úplně jiná atmosféra než ve státní. Tomášek je spokojenej a já taky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.