Přečtěte si: Zákaz nevhodných dotazů a placek s Karlem. Na gymnázium zavítá Zeman

středa 11. září 2013 ·

Miloš Zeman přijíždí na třídenní návštěvu Pardubického kraje. Nervozita kvůli tomu panuje už i na pardubickém gymnáziu. Vedení školy se bojí, aby studenti prezidenta při besedě nevypískali anebo neprovokovali. Někteří učitelé opakovaně žádali studenty, aby nepokládali nevhodné dotazy.


Z článku Jaroslava Hubeného, Davida Půlpána a Martina Bibena v iDNES.cz vybíráme:

"Neblbněte!" Vrátil se duch osmdesátých let

Před návštěvou prezidenta, které se mají účastnit studenti maturitních a předmaturitních ročníků, je na škole zvláštní atmosféra. Jako by se vrátil duch osmdesátých let. Učitelé jsou nervózní, mluví se o hrozícím průšvihu.

"Hlavně máme být rozumní," dodal student.

Podle vedení školy jsou tato tvrzení přehnaná. "Poprosil jsem třídní učitele studentů, kteří na besedu půjdou, aby před hlavou státu vystupovali slušně, postavili se, představili a dotazy pokládali hlasitě, aby beseda měla důstojnou úroveň a nemuseli jsme se za ně stydět," řekl ředitel školy Luděk Burian.
Zároveň zdůraznil, že se studenti mohou ptát na cokoli, nedával žádné varování v souvislosti s maturitami a nedával ani pokyn k tomu, aby si studenti nebrali placky s Karlem Schwarzenbergem. Studenti ale tvrdí opak.

"Každý učitel, kterého jsme dnes měli, nám říkal, že nemáme na besedu nosit placky s Karlem. A aby nepadaly nevhodné otázky. Říkal nám to i ředitel," uvedl student maturitního ročníku, který si nepřál být jmenován, ale redakce jeho jméno zná.

39 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 12:26  

docela to koresponduje s nadpisem předcházejícího článku "škola, ač je to paradox, vychovává blbce."

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 12:51  

Rajčata povolena jsou?

Pytlik Blaha řekl(a)...
11. září 2013 v 12:58  

Kdyby to ředitel školy myslel vážně, nechal by na dobu návštěvy navozit žáky ze škol, kde už návštěva proběhla a bez mimořádných událostí.
Ostatně, jak je to s provozováním předvolební kampaně na půdě školy? A ve sklepě?

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 13:19  

Proč v původním článku i na ČŠ chybí docela podstatná informace, že a jak na údajné zakazování či omezování reagoval prezident?

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 14:12  

Nevím jak kde, ale u nás studenti ani učitelé pochopitelně žádné placky s Karlem (domnívám se, že autor článku patrně myslí placky s nečechem panem Schwarzenbergem, kterého pan Černý zpodobnil s červeným koštětem na hlavě jako zastydlého pankáče) nenosili a nenosí a ani neprovozují žádné jiné politické exhibice. Do školy to prostě nepatří.

Pro každou školu je návštěva prezidenta státu jistě významnou událostí bez ohledu na to, kdo s jeho politickou orientací souhlasí či ne.

Kal řekl(a)...
11. září 2013 v 14:50  

Anonymní 11. září 2013 14:12
Váš příspěvek se opravdu nese takřka v duchu normalizace - gratulovat vám k tomu ale nebudu. Spolu se zpozdilým národoveckým šovinismem (nečech) je opravdu ne příliš lichotivou vizitkou českého učitelského stavu.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 14:53  

Přesně tak. Znovu připomínám: Mnohé školy, ač je to paradox, vychovávají blbce.

poste.restante řekl(a)...
11. září 2013 v 16:38  

Pokud vím, tak současná legislativa zakazuje na půdě (i dvorku) školy propagaci politických stran. Což ale neznamená, že škola nemůže uspořádat debatu s politikem na obecná témata. Jen v rámci takové debaty nesmí zaznít: "Volte stranu č.5."

Ne, že bych novinky.cz považoval za nějak hodnověrný zdroj, ale náhodou byl zrovna na titulce seznamu tento článek:
http://www.novinky.cz/domaci/313041-zeman-krotil-v-ostre-diskusi-gymnazisty-v-pardubicich.html

Zdá se, že prezident učinil pravý opak a sám vyzval i k provokativním otázkám.
Myslím, že tak by to také mělo být. - Pokud politik není schopen obhájit svá stanoviska ani před partou puberťáků, pak by asi měl změnit profesi.

Takže si pochopitelně umím představit, že servilní ředitel vydal pokyn, aby se žáci drželi zpátky. A stejně tak si umím představit, že je jen požádal, aby se chovali slušně a nikoliv provokativně a následně z toho vznikla mediální bublina.
Tolik pokud se týče úvah o návratu normalizačních časů.

No a že studenti a mladí vůbec jsou zblblí, snadno manipulovatelní a nemají vesměs páru o životě? - My jsme byli naprosto stejní, tak jaképak copak?

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 18:00  

"Hlavně máme být rozumní," dodal student.

Kdo zase dělá z komára velblouda? Studenti jsou vyzváni, aby se chovali nejen "rozumně" - co to je? ale hlavně slušně. A to je u dnešní mládeže problém, jak víme. Že se mnozí nedovedou slušně chovat, je známo z dennodenního života, že mnozí rádi provokuji - taky. Je to ostuda školy, ale hlavně rodičů, kam u nás klesly mravy. To je jedna stránka věci, a platila by pro jakoukoli návštěvu - u nás na ZŠ děti dělaly takový brajgl při návštěvě polárníka, který zajímavě vyprávěl o svých cestách, že musela být akce ukončena - s ostudou školy.

Jde-li o hlavu státu, není se co divit, že učitelům uklouzne napomenutí k slušnosti. Vždyť mnozí zpovykanci ani nevědí, co to je. O politiku tady jde spíše v druhé řadě. Mělo by jít.

Pytlik Blaha řekl(a)...
11. září 2013 v 18:09  

V Obecné škole dětičky rozhodily i fakíra, který snese leccos.
Slušnost a důstojnost má být oboustranná a obousměrná. Mládež je na některé věci skoro až přecitlivělá od jaktěživa.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 18:56  

Slušnost a důstojnost má být oboustranná. Možná by se to mělo připomenout i některým dalším lidem. O slušnosti páně prezidenta, nejen toho posledního, by se mohlo diskutovat - já se např. při jeho proslovech docela bavím a moc nechápu, proč se někdo cítí tolik dotčen nebo přecitlivělý. A za mého mládí se říkalo - co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. To jen k té rovnoprávnosti.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 23:32  

Nějak je mi to jedno. Neházím vajíčka, rajčata,..ani po Zemanovi (dostat od ochranky asi není nic příjemného), ani po po jiných starcích naší politické scény (včetně dinosaurů). V oblasti autocenzury dosahuji již téměř 100%. Jsem dokonale poučen z minulosti i přítomnosti. Ignorant

Zen řekl(a)...
12. září 2013 v 0:48  

"Rajčata povolena jsou?"

Toliko vajicka. S odstranenym Bilkem.

Anonymní řekl(a)...
12. září 2013 v 6:28  

12. září 2013 0:48

A tak jsme se do Brazílie těšili. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
12. září 2013 v 16:15  

Kal 11. září 2013 14:50
Váš příspěvek se nese v duch zhrzených pravdoláskařů, kteří se ještě dnes nedokázali vyrovnat s faktem, že se jim přes obrovskou mediální masáž nepodařilo protlačit pana nečecha Schwarzenberga do prezidentského úřadu a kteří si myslí, že bychom se měli Němcům omlouvat za vyhlazení Lidic, čtvrt milionu zavražděných a miliony zkažených životů.

Přečtěte si prosím pár příspěvků od pana Václava Vlka na http://neviditelnypes.lidovky.cz/novinari.asp?idnov=1269. Třeba pak přestanete blábolit o šovinismu a národovectví.

Zen řekl(a)...
12. září 2013 v 21:03  

Doporucoval bych zmenu jidelnicku - evidentne mate prebytek zluci.

Anonymní řekl(a)...
13. září 2013 v 7:47  

Nedůvěřuj lidem nad 73 let (odchod do důchodu).

Kal řekl(a)...
13. září 2013 v 19:32  

12. září 2013 16:15
Mám takový neodbytný dojem, že národní obrození skončilo přibližně rokem 1848. Postřehl jste to? Uvědomujete si, kolik zla v Evropě nacionalismus napáchal? Naposledy na Balkáně v 90. letech 20. století?
Za zařazení mezi pravdoláskovce vám děkuji, je to pocta. Nejste náhodou fanda antisemitského ubožáka Adama B. Bartoše, který jejich aktualizované seznamy opakovaně uveřejňuje? Skoro bych řekl, že ano. Mohu Vás ale uklidnit, zhrzen rozhodně nejsem, jakkoliv se nemohu radovat z toho, že máme za prezidenta člověka, který se kymácí nad korunovačními klenoty poté, co se opil na ambasádě státu, jenž nás 21 let okupoval; člověka, o jehož výrocích soud dvakrát vyhlásil, že byly lživé, tedy že je lhář. Ale asi si nikoho lepšího nezasloužíme.
Mimochodem, vy nicnežnárode, víte, že otec Karla Schwarzenberka zformuloval Prohlášení příslušníků historické šlechty, které prezidentu Edvardu Benešovi předala skupina 12 představitelů šlechtických rodů? Šlechtici se v tomto prohlášení postavili za nedotknutelnost historických hranic českého státu a vyjádřili věrnost starých českých rodů Československé republice v době jejího ohrožení.
Po obsazení zbytku Československa Adolfem Hitlerem v březnu 1939 se Karel VI. odmítl stát říšským občanem a dále se hlásil k české národnosti. Doložil to svým podpisem národnostního prohlášení české šlechty, které podepsalo navzdory nátlaku nacistů přes 80 českých šlechticů. Karel VI. proto patřil mezi šlechtice, na jejichž majetek zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich uvalil nucenou správu. R. 1945 byl zvolen předsedou Revolučního národního výboru v Čimelicích a vedl ho téměř rok. Je tedy potomek tohoto člověka opravdu nečech? Z jaké příčiny? Mohl bych se ptát, co dělali členové vaší rodiny za 2. SV, jestli by jejich životy snesly srovnání s životem Karla VI. v dané době a jestli jste tedy správným Čechem vy sám, ale to bych klesl na úroveň kádrováka, která je mi cizí.

Anonymní řekl(a)...
13. září 2013 v 21:08  

Myslím, že bychom měli lidi začít hodnotit podle jejich schopností, činů, či názorů a nikoliv podle jejich rodičů, nebo podle toho, co se o nich píše v bulváru.

Pytlik Blaha řekl(a)...
13. září 2013 v 22:02  

nikoliv podle jejich rodičů

Když ona ta příslušnost k národu, zvláště pak tomu našemu nadevše, se jaksi bez příslušenství rodičů tak nějak neobejde. Bez solidního, nejlépe písemně doloženého zakořenění se o vás kdejaký tlachal votře. A jde-li o tatíčkování, pak především.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2013 v 9:00  

12. září 2013 16:15

Někdo by mohl říci, že odkazovat na Karla Havlíčka Borovského je poněkud zpátečnické a zbytečné. Nicméně z čeho bychom se měli poučovat nežli z minulosti. Jak dobře víme: Historie se ráda opakuje a krev není voda.

Další báseň Karla Havlíčka Borovského varující proti rodu Karla Schwarzenberga.

Vyhledejte si prosím a trochu zapřemýšlejte. Jinak rok 1848 byl rokem, který Evropu posunul ve vývoji. Ostatně, jakákoliv šlechta je přežitek. Používání šlechtický titulů zrušil i vznikající stát ČSR. Děkujme T.G. Masarykovi.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2013 v 9:02  

Mně se, mně se, mně se všecko zdá

Mně se, mně se, mně se,
mně se všecko zdá,
že pan Švarcenberk
o ústavu hrá;
Mně se, mně se, mně se,
mně se všecko zdá,
že o konštituci hrá:
to obležení
nadarmo není,
to se časem svým
v robotu změni!
Mně se, mně se, mně se,
mně se všecko zdá,
že o konštituci hrá!
Škoda je těch časů,
když jsme povstali,
když jsme konstituci
ve snu dostali;
škoda je těch časů,
když jsme povstali,
že jsme my vás neznali:
měli jsme vás znát,
na fůru vás dát,
za hranice vyjet,
tam vás vysypat!
Škoda je těch časů.
když jsme povstali,
že jsme my vás neznali!

(1850)

Anonymní řekl(a)...
14. září 2013 v 11:29  

A kdo byl vlastně otcem K. H. Borovského? A co váš otec?

Pavel Doležel

P.S.: V obou kolech prezidentských voleb, jsem volil M. Zemana. Ovšem rozhodně ne kvůli vlastnostem otce pana knížete, ani kvůli tomu, že je knížetem, či kvůli historii jeho rodu. Klišé o tom, že historie se opakuje, je kravina a tak se řídím současností a nikliv K. H. Borovským. Asociace najdete i mezi svíčkovou a Itoovým intergálem.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2013 v 11:56  

Pane Doležele, všechna čest, že se podepisujete. Já kdybych se před všemi kolegy přiznala k volbě Zemana (z důvodu inteligence, rozhledu, schopnosti předjímat a přemýšlet, dotahovat věci, atd.), vyštípali by mě - s kolegou, který se přiznal, dosud skoro nikdo nemluví.

Kal řekl(a)...
14. září 2013 v 18:58  

Baže, ta hnusná šlechta, smrdutí feudálové, hanba jim! Pravda, zložili nám třeba Pražskou konzervatoř (František Josef hrabě z Vrtby, František hrabě ze Šternberka, Jan hrabě z Nostitzů, Kristian hrabě Clam-Gallas, Bedřich hrabě z Nostitzů, Karel hrabě a pán na Firmianě, Jan hrabě z Pachty, František hrabě z Klebelsberka), ten odporný habsburský degener Franta Pepa Jednička dal ze svého na stavbu Národního divadlo 18 000 zlatých, členové císařské rodiny 26 000, kníže Lobkovicz 6 000 zlatých, hraběcí rodina Chotkova přes 4 500, hraběcí rodina Kolowratova přes 4 000, i ti smradi z rodu Schwarzenberků, Kinských, Černínů, Nosticů, Harrachů přispěli, ale co, na smetiště dějin s nimi!

Anonymní řekl(a)...
14. září 2013 v 19:34  

Kale, nedělejte ze šlechty spasitele. Byli jistě šlechticové užiteční pro ostatní, a byli i méně užiteční - tak jako ve všem a u všech. Jen připomínám, že hudbu a umění si pěstovali hlavně sami pro sebe a své povyražení, případně pro duchovní účely - tedy pro slávu církve v jejích svatostáncích. Konzervatoř totiž vznikla ne pro vzdělávání PEDAGOGŮ, ale za účelem výcviku nových hráčů pro orchestry a hudebních komponistů. Plně tehdy platilo - koho chleba jíš, toho píseň zpívej, viz Haydn, celý život v livreji jako sluha, píšící na objednávku, aby se při tom vrchnosti dobře konzumovalo...
Eva

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. září 2013 v 20:25  

s kolegou, který se přiznal, dosud skoro nikdo nemluví

Jen lidé malicherní tahají politiku do osobních vztahů. Volil jsem Vladimíra Franze. A protože jsem byl široko daleko zřejmě jediný, nebavím se teď já vůbec s nikým.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2013 v 22:18  

Nechovám pražádnou nenávist k panu Schwarzenbergovi, jen mám jisté pochybnosti o jeho výkonnosti (v mnoha směrech). Volil jsem toho, koho považuji za schopnějšího hájit české zájmy a za méně ovlivnitelného. Můj kandidát vyhrál. Přiznám se ale, že své děti bych k hlídání mnohem raději, než M. Zemanovi, svěřil T. Fišerové a do hospody (pokud bych jí navštěvoval), bych nejraději asi šel s V. Franzem.

Pavel Doležel

Anonymní řekl(a)...
14. září 2013 v 22:28  

své děti bych k hlídání...

No jo, jenže prezidenta nemáme od toho, aby hlídal naše děti a chodil s námi na pivko. Jednoho, co chodil moc rád po kavárnách s kamarády, jsme tu měli a nelze říci, že by výsledky jeho působení stát nějak pozvedly. I když dalajláma ho má rád.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2013 v 23:47  

Pane Kale, bavíme se o asi 10% šlechty. Určitě si jich vážíme. Oněch 90% šlechty potom ve dvacátém století úspěšně kolaborovalo s režimem A. Hitlera. Je zajímavé, že jejich potomci se dnes k činnosti svých otců a praotců nehlásí.Jinak pan Schwarzenberg je milý pán, ale je příliš starý. Sem tam už zapomíná, potřebuje hodně spánku a przní nejen češtinu, ale i němčinu. Buďme tedy soudní. Pan Kalousek nechť si najde někoho mladšího a netrápí starého pána.

Pytlik Blaha řekl(a)...
15. září 2013 v 0:39  

že by výsledky jeho působení stát nějak pozvedly

Nějsem si jist, jestli je tu prezident od toho, aby výsledky jeho působení pozvedávaly stát prvoplánově. Od toho jsme tu především my, občané. Od prezidenta očekávám, že pozvedne naději, že nejsme národ tupců a pitomců, a že nebude ochoten a schopen udělat téměř cokoli, jen aby na sebe ve svojí funkci upozornil, popřípadě si nějaký ten účet vyřídil. Proto jsem také volil pana Franze. A pokud by tu a tam i děcko občanovi pohlídal nebo s občanem zašel na pivko, to bych pak asi samou radostí zešílel.
Fakt jsem se opájel představou, že aspoň jednou vezme národ rozum do hrsti a Vladimíra zvolí. Abych alespoň na sklonku života mohl být na zemi, ve které jsem se narodil, hrdý. Bohužel. Je mi souzeno, abych dožil jako zatrpklý stařík v beznaději.

Kal řekl(a)...
15. září 2013 v 8:17  

Evo, spasitele ze šlechty rozhodně nedělám, jen se mi příčí trapně jednostranné útoky proti ní, pocházející pravděpdobně z mozků poznamenaných komunistickou indoktrinací. Váš příklad s F. J. Haydnem není zcela přesný, protože ten nebyl ve stavu poddanském, byl svobodným člověkem, který vstoupil do služeb Esterházyů a mohl z nich zase svobodně odejít. A Vámi citované přísloví platí stále - bohužel. V tom se nic nezměnilo.

14. září 2013 23:47
A kolik procent Čechů nekolaborovalo? Kolik jich bylo v odboji? Dělníci odcházeli ještě před zavedením totálního nasazení do říše, protože si tam vydělali slušné peníze. O frontách před úřadovnami Gestapa po atentátu na Heydricha se dodnes moc nemluví, stejně jako o tom, že Gestapo v Čechách nemuselo vyvíjet takřka žádnou vlastní iniciativu, stačilo jen řešit udání. Takže pokud kolaborovalo 90 % šlechty, ostatní členové hrdinského národa českého ji v tom mocně napodobovali, nečiňme si iluze (viz tzv. slib věrnosti říši).
Přesuneme-li se do doby poválečné, kdy šlechta byla pronásledována zločinným komunistickým režimem, pak dojdem ke zjištění, že s ním a po r. 1968 s okupačním ruským vojskem kolaborovala drtivá většina národa - pakliže za kolaboraci pokládáme snahu přežít, splnit si to, co režim požadoval, a nepřekážet mu (vzpomeňme podpisy umělců pod Antichartou - obdoba slibu věrnosti říši). Ale to nevadí, že? To už jsme vlastně my a my zásadně za nic nemůžeme. Za všechno můžou oni. O tomhle zparchantělém rysu české povahy věděl své Karel Sabina, když z něj udělali vyvrhele národa ti, kdo se s ním v letech padesátých odmítali jen míjet na chodníku, natož pak promluvit nebo nabídnout práci. Svou zbabělost a vědomí viny rychle přetavili v nenávist k "tomu udavači". Sami si ve svých očích s režimem nezadali, za nic nemohli, to všechno oni - Sabinové a jim podobní! A zde citovaného K. H. Borovského předčasně zabila právě česká malost a zbabělost, totéž chování, které dovedlo Sabinu do náruče tajné policie. Inu jak napsal Karel Kryl v Pochodu Gustapa - k dobrému příteli zas obracíš se zády, / a když ho odstřelí? Po smrti dáš mu řády.
Je nutné lhát si pořád do kapsy a hledat obětní beránky vlastních selhání? Už bychom snad z téhle zastydlosti mohli vyrůst.

Pytlik Blaha řekl(a)...
15. září 2013 v 10:35  

Nač se vracet do historie byť nedávné, kdy šlo o živobytí či dokonce o holý život. Kdo včas neudal, byl udán záhy sám. Stačí se podívat, co všechno jsou dnes vysokoškolsky vzdělaní lidé kolikrát schopni udělat pro pár šupů, méně dozorů nebo výhodičku včasnějšího odchodu z práce. Když už jsme v diskusi pod zprávou o návštěvě vrchnosti v altánku moderního zkompetentňování.

poste.restante řekl(a)...
15. září 2013 v 13:05  

Mno, je sice hezké, že zde někteří kolegové vedou opožděnou prezidentskou kampaň, ale možná by bylo vhodné připomenout, že je to kampaň stejně opožděná, jako snahy kompenzovat si frustrace z neúspěchu vlastního kandidáta.
Chápu, že výběr mezi notorickým opilcem a notorickým ospalcem nebyl jednoduchý. Leč rozhodnul tak poprvé a naprosto svobodně národ a tuto volbu je třeba respektovat.

Panu Kalovi bych rád připomenul, že pozitivní vliv osvícené šlechty sice nechci zpochybňovat, ale současně připomínám, že kdyby mi muselo poddanstvo dvaceti okolních obcí a městeček robotovat a odvádět desátky, byl bych dozajista také dobrým sponzorem, i bez modré krve a dědičného titulu.

Pokud se české zastydlosti týče, pak jejím projevem je také poklonkování šlechtě, jejíž výsady předkové moudře zrušili.

Kolaborace je jev taktéž univerzální a není omezena pouze na českou kotlinu. Vyprávět by o tom mohli Francouzi, Rusové, anebo i hrdí Poláci.
Zkrátka není třeba být ani přehnaně sebestředný, ani netrpět zbytečným flagelantstvím.
Kdybychom byli všichni čítankoví hrdinové, nejspíš bychom jako národ nepřežili. Z odstupu času nejsou důležité excesy jednotlivců, ale postoj většiny.

Jsme, jací jsme. Máme v dějinách okamžiky, na které můžeme být právem hrdí, ale bohužel také naopak.
Hodnocení přínosu prezidentů nechme historii.
A z jedné obyčejné návštěvy střední školy přestaňme nafukovat bublinu celoplanetárního významu jen proto, že někomu osoba prezidenta nesedí.

Pytlik Blaha řekl(a)...
15. září 2013 v 13:59  

přestaňme nafukovat bublinu celoplanetárního významu

Zejména na Litoměřicku, dodávají cimrmani.

Kal řekl(a)...
15. září 2013 v 19:59  

poste.restante
Jak jsem již napsal, šlechtu neadoruji, jen mi vadí jednostrannost v náhledu na ni. Pokud se ale nepletu, tak robota byla zrušena r. 1848, takže sponzorování Národního divadla již probíhalo poněkud jinak.
Stran kolaborace doporučuji Gottland Mariuse Sczygiela - cituje tam názor Němců, že Čechové dělali „víc, než musí, přehorlivě, upachtěně“. Tento postoj (či strategie) má jistě svou genezi, díky níž je pochopitelný, ale ne moc omluvitelný. Pěkně to vystihuje v Deníích filmový režisér Pavel Juráček: "Nikdy bych nevěřil, co je v Čechách kurev a zbabělců.
Nemohu věřit svým očím, neboť charaktery a povahy, o nichž jsem dříve jenom čítal a s nimiž jsem se za celý život nesetkal, chodí náhle mezi námi. Svině, jež přes noc změnily barvu, lháři zapírající nos mezi očima, poserové, již uhýbají při setkání pohledem, vyděšeni pomyšlením, že by jim mohla být připomenuta jejich včerejší slova."
Flagelantství také nemám rád, ale my si ještě pořád víc lžeme do vlastní kapsy, než že bychom se bičovali za viny skutečné či jen domnělé. A právě ten postoj většiny, který zmiňujete, je dle mého tím, nač nelze být moc hrdý. Ale to platí nejen u nás.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2013 v 22:09  

Možná bylo vše jinak:
Mediální výchova v podání redaktorů pardubické MFDnes

poste.restante řekl(a)...
15. září 2013 v 22:57  

Kal
Zkusím to víc názorně. Můj dědeček a pět generací jeho předků budou ždímat své bližní jen proto, že se narodili do pozlacené a nikoliv dřevěné kolébky.
Já potom milostivě z takto získaného majetku pustím pár drobásků ve prospěch společnosti, ve které žiju. Promiňte, ale nějak v tom osobně v tom nespatřuju zase až tak obrovskou charitu. Spíš by mne hanba fackovala, pokud bych tak neučinil.

Stran kolaborace jsem měl vcelku dostatečný zdroj informací od svého otce a matky, kteří oba prožili druhou světovou válku jako dospělí. Tudíž mne chování mnoha jedinců po revoluci a v letech následujících nijak zvlášť nepřekvapilo.
A také díky tomu vím, že většina lidí se pořád chová slušně a poctivě. Tehdy i dnes. Je pořád být na co hrdý.

A zdá se, že hrdý lze býti i na studenty pardubického gymnázia. Nikoliv proto, že "neblbnuli", ale především proto, že se zjevně postavili mediální manipulaci, ačkoliv tak vlastně vystoupili ve prospěch prezidenta, která jim rozhodně neimponuje.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2013 v 23:34  

K morálnosti národa.
Dřív byli lidi na vesnici velice poctiví a pracovití, jeden druhému pomáhal i nezištně, bylo-li třeba. Dnes už tam pronikají městské mravy, ale pořád je to rozdíl oproti městu.
Maloměšťáctví je největší nešvar. Přetvářka, závist, "co by tomu řekli lidi", neumíme přát druhému úspěch - byť zasloužený. Na druhé straně - jsme tupě důvěřiví a necháme se odírat zdatnými šejdíři a manipulátory. Je v tom česká pohodlnost, hlavně klídek a malá domů. Mluvím o průměru, odchylky ovšem existují četné na obě strany.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.