Přečtěte si: Šéf maturit: Žáci oborů s vysokou neúspěšností v matematice si ji volí často

pátek 27. září 2013 ·

Ředitel Centra pro přípravu maturit (Cermat) Jiří Zíka v rozhovoru pro Právo naznačil, že za vysokou neúspěšností v matematice se může skrývat chybná volba tohoto povinně volitelného předmětu. Podle něj totiž žáci, kteří si nejsou jisti úspěchem, upřednostňují zkoušku z matematiky, která zahrnuje jen didaktický test, před zkouškou z cizího jazyka, kdy by je čekal test, ústní zkouška a sloh.


Z rozhovoru jim, Právo s Jiřím Zikou v Novinky.cz vybíráme:

Proč si myslíte, že tolik studentů volí maturitu z matematiky, když neúspěšnost u ní dosahuje 20 procent?

Pro takovou odpověď nemám exaktní podklad. Žádné výzkumy tohoto jevu jsme zatím neprováděli. Je ale zjevné, že podíl volby matematiky setrvává po celé tři roky v podstatě stejný, a to na úrovni zhruba 40 procent těch, kteří se přihlašovali k druhé povinně volitelné zkoušce.

Lze předpokládat, že hlavní roli může hrát skutečnost, že žáci se k matematice obracejí proto, že jejich odvaha jít ke zkoušce z cizího jazyka, který ovládají stejně špatně jako matematiku, a riskovat násobně vyšší pravděpodobnost neúspěchu v důsledku nutnosti vykonat tři dílčí zkoušky je výrazně nižší.

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
29. září 2013 v 11:17  

Jestli my s tou matematikou zbytečně nekvaltujeme. Trojčlenku, procenta, základy geometrie atd. přefrčíme do půlky 8. ročníku a není čas zaměřit se na rozvoj logického myšlení. Od půlky osmičky valíme algebru a v devítce do nich už lámeme lomené výrazy, funkce a soustavy rovnic. U maturity je pak v testu v lehčí verzi 2/3 příkladů ze základky postavených na logickém myšlení, takže mi pak uniká smysl výše uvedeného postupu výuky na základkách.

krtek řekl(a)...
30. září 2013 v 7:28  

??? Myslíte tím, že by se na střední škole přestaly učit funkce, kombinatorika a pravděpodobnost, množiny a posloupnosti?
V prvním ročníku totiž zjišťuji, že je problém počítat se zlomky, práce s výrazy už je přímo sisyfovská a mám při ní tantalova muka;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.