Přečtěte si: Dobeš chce učit fair play. Inspiraci našel i v éře před rokem 1989

neděle 26. května 2013 ·

Předsedou hnutí Pro sport a zdraví se na sobotním ustanovujícím sjezdu stal někdejší vězeňský psycholog Josef Dobeš. Bývalý souputník Víta Bárty a exministr školství za Věci veřejné chce uspět příští rok ve volbách, a shání proto finance. "Musíme stavět na známých osobnostech," řekl Dobeš v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.


Z článku Josefa Hympla v Týden.cz vybíráme:

Čemu přičítáte tak raketový růst vaší členské základny? Co do počtu členů se už těsně dotahujete třeba na TOP 09 a dávno jste za sebou nechali Věci veřejné a další.

Vnímám to tak, že máme téma. Téma, které je aktuální. Není to o žádných kecech, ale o hodnotě - sportu -, jíž ti lidé žijí. Máme program, který se od sportu a zdraví odvíjí. Nebavíme se o potírání korupce, o důchodové reformě, ale o něčem, co je lidem blízké. Pojďme přivést mladou generaci tam, kde jsme byli my. Já sám jsem hrál fotbal, dělal atletiku. Když skončila škola, tak jsme lítali za míčem. To si myslím, že lidi oslovuje.

Není to přece jenom málo? Takhle úzké profilování vám nakonec může uškodit.

Ale ono to není úzké. Je mnoho prstenců, které tahle problematika zasahuje. Na sport navazuje řada dalších věcí. Vzdělávání, výchova, formování osobnosti. Na sport velmi úzce navazuje zdravý životní styl a tím i otázky zdravotnictví. Sport má přece blízko i k sociální oblasti. Jedním z důsledků může být prevence sociálně patologických jevů. Sport může ale pomoci i důchodcům k začlenění do společnosti. Ale dá se to v téhle oblasti použít i jinak.


Poznámka redakce: Exministr Dobeš za svého působení na MŠMT způsobil českým školám ztráty v řádu miliard z prostředků z ESF. Jím navržené a prosazované korupcí prolezlé projekty se naštěstí většinou nerealizovaly.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 9:57  

Těch 800 milionů od Nečase už došlo?

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 12:10  

Je vidět, v jakém srabu české školství je. Dalších dvacet let se bude přetřásat Dobeš. Prosím vás, mojí milí cnostní spoluobčané, co kdybyste věnovali pozornost maturitním komisařům, kteří během maturit chodili kouřit? Co kdybyste se věnovali předsedům maturitních a zkušebních komisí, kteří se zastávají i těch žáků, kteří u zkoušek ani nekvákli a ve škole čtyři roky nehnuli ani prstem? Co kdyby se nějaký potentát z ČŠI někdy zvedl z propoceného křesla a po vzoru svých předků se šel podívat na výuku do školy? Jojo, on se půjde podívat, ale jen a jen na papíry. Co takhle se podívat na zoubek těm ředitelům a ředitelkám, kteří nutí dávat žákům (i těm největším tupcům) dobré známky? Což takhle začít konečně řešit šikanu a sprosté chování žáků vůči učitelům? Kdy...KDY, ptám se KDY konečně se do výchovy a vzdělávání zapojí úřednice z obecních úřadů z odboru školství, péče o rodinu a sociálně právní ochrany dítěte? Jak dlouho to pánům ředitelům a ředitelkám bude procházet? Tam, kde se tyto problémy řeší, bohužel, upadá vedení školy v nemilost vlivných rodičů a všemocných radních.

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. května 2013 v 12:25  

Příště se, prosím, podepište jako Pytlik.

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 21:14  

26. května 2013 12:10

1) Dobeš rozbil zbytek ještě fungujícího školství, škody se budou napravovat velmi dlouho
2) Se všemi Vašimi názory lze souhlasit
3) Na vině je dle mého podfinancované školství a také to, že školství je odrazem společnosti.
Ignorant

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 21:57  

podfinancované školství
Já bych to nazval spíš velmi špatným využitím financí a odtékání školských financí do různých projektů a testování...

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. května 2013 v 22:31  

velmi špatným využitím financí

se rozumí plýtvání, prošustovávání, a odtékání všeho druhu by se možná dalo překvalifikovat i jako rozkrádání. Kolik lidí jen se přiživuje na všem tom refomátoření a zkonkurenceuschopňování, kolik lidí se v pracovní době věnuje dikutátorování a kulatěstolničení všelijakému.
Ještě jsme se nevzpamatovali z náletu interaktivních tabulátorů nebo maturátorů, a už jsou na obzoru tabletáři a testátoři.
A teď do toho ještě ten čacký chlapec s dodržováním pravidel a sportovním chováním. ha ha. Nechtěl se původně popasovat s korupcí a dalšími společenskými těmi... jak se to jen... nešvary? Už sehnal peníze na dvorního fotografa a odměny pro svoje nohsledy?
Dveřmi vyrazíte, oknem vleze.

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 23:40  

oooh, moji milí, školství není podfinancováno. Je spíše přefinancováno pro zloděje. Tyhlety různé "projekdy" o vzdělávání, konkurenceschopnosti, zvyšování kvalifikace - to jsou jen a jen tunely, na kterých se někdo pěkně napakuje. Co říct o projektu, ve kterém je PC za 60 tisíc a přes ulici v obchodě za 12 tisíc? Já bych se také klidně zřekl 2 - 3 tisíc z platu, kdybych mohl učit a hodnotit dle svého svědomí. Zatím mi známky diktuje vedení školy.

Anonymní řekl(a)...
27. května 2013 v 6:37  

26. května 2013 23:40

ČR dává do školství 4%, Bulharsko 4,1%, průměr EU 6%, Finsko 8%. ČR je na chvostu a odtud se odvíjí trable. Chybí nové učebnice, PC pořízené z peněz EU mají před sebou možná 3 roky, ....Potom skutečně zbude jen ona černozelená tabule a křída, kterou si žáci donesou z domů.Ignorant

Anonymní řekl(a)...
27. května 2013 v 12:43  

černozelená tabule

Kéž by!!! Interaktivní tabule s poloviční využitelnou plochou je v matematice velmi velmi špatná (zdůraňuji, že ve většině hodin. Někdy se hodí, ale každá hodina s interaktivkou je kontraproduktivní)

Jirka řekl(a)...
27. května 2013 v 15:00  

s poloviční využitelnou plochou

Také občas zamáčknu slzu, když vzpomínám, jak jsem drandil Š 100. Ty dnešní auta mají také něco do sebe - třeba víc čudlíků a to mne baví.
Při angličtině listujeme mezi popsanými stránkami a často to považuji za výhodu.
Pokud jde o rýsování na tabuli (černozelenou), to byl vždy artistický výkon i pro učitele. Ovládnout virtuální kružítko a úhloměr, to je taky kumšt.
A kroužit úhloměrem po papíru pěkně rozvíjí motoriku dítek, jen se musí začít včas - možná vůbec začít.
Pravdu máte, že závislost na elektřině je kritická a také v tom, že s vnímavým žákem bych to zvládl i do písku klacíkem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.