Jakub Běhounek: Redakční systém Joomla! ve škole

pondělí 27. května 2013 ·

Informace o možnostech využití volně dostupného (open source) redakčního systému Joomla! na realizaci školního webu.


V tomto článku bych se rád věnoval možnostem realizace webových stránek současných školských zařízení. Mým cílem není posuzovat potřebnost www stránek či kvality jednotlivých prezentací. Rád bych pojednal o možnostech, které v této oblasti přináší volně šiřitelný redakční systém (anglicky Content Management System neboli CMS) Joomla! disponující přehlednou administrací a snadnou online správou obsahu webových stránek.

Nejedná se o žádný začátečnický experiment. Český JoomlaPortal uvádí, že CMS Joomla! je po systému Wordpress s 2,8% druhým nejrozšířenějším nástrojem pro tvorbu webů na světě (Co je Joomla!?). Školy nejsou výjimkou.

Za málo peněz hodně muziky?

Asi každý by chtěl, ve školství především, „za málo peněz, hodně muziky“.  Joomla! určitě zahrát umí, a troufám si říci, že při troše šikovnosti a investování ne příliš velkého množství času vlastně zadarmo.
Právě cena je hlavní výhodou systému, který patří do kategorie programů open source. Je nejen zdarma, ale obsahuje již v základní instalaci i mnoho využitelných miniaplikací. Navíc existuje velké množství přídavných pluginů, modulů či komponent, které jsou zdarma také, a pro potřeby prezentace školy s nimi určitě vystačíte. Právě na kombinaci samotné Joomly s jednotlivými, výhradně bezplatnými, rozšířeními bych se rád zaměřil.

Obsah webu

Co taková webová prezentace školy vůbec obsahuje? Obsah webu se obecně odvíjí od skupin uživatelů, od kterých se očekává, že ho budou navštěvovat. U webových stránek školy jsou to nejčastěji tito: žák, rodič, učitel a potenciální zájemce o služby školy. Každá skupina hledá na stránkách odlišné informace, jež jsou většinou hypertextově propojeny. Stránky by ale měly být pokud možno přehledné a vhodně strukturované.
U škol se často setkáváme se stránkami se statickým obsahem, jako jsou Kontakt, Koncepce školy, Zvonění, ŠVP a podobně. Dále nalezneme stránky s dynamicky se měnícím obsahem, jako jsou Aktuality, kde najdeme text s odkazy a tabulkami doplněný obrázky. Některé sekce jsou generovány dynamicky na základě jinde umístěných archivních či databázových dat - třeba výpis pedagogického sboru s profily učitelů, rozvrhy, plány akcí s kalendáři, jídelníček či fotogalerie.

Jak jednotlivé části webu realizovat v CMS Joomla!?

Stránky se statickým obsahem - nejčastěji s texty, obrázky, tabulkami – jsou na realizaci nejjednodušší. Dají se vytvořit přímo v základní instalaci Joomly a udělat je, či upravit, zvládne každý, kdo někdy viděl MS Word nebo jiný textový editor. 
Obrázek 1 - Článek na webových stránkách (vlevo) a jeho správa (vpravo)

Ostatní stránky či sekce se dají realizovat různým způsobem. Některé s využitím základní instalace Joomly, jiné díky vhodnému rozšíření, kterých je nepřeberné množství (http://extensions.joomla.org/). Níže v tabulce najdete ke každé běžně se vyskytující sekci webu podle její funkce jednu až dvě možnosti její realizace.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. května 2013 v 16:36  

Wordpress, Joomla a jiné Opensource systémy jsou super (pokud je znáte nebo máte hodně času a umíte programovat), ale v případě, že chcete mít na webu (u škol, které nechtějí prachobyčejnou prezentaci) i jiné specifické funkce pro školy, je vždy nutný zásah programátora. Kvůli instalaci a hlavně konfiguraci dalších pluginů, jsem se osobně se znalostmi HTML a CSS bez nich neobešel. Konkrétně pro jídelnu (přihlašování/odhlašování obědů), studijní materiály, nástěnky a jejich zařazení pro jednotlivé třídy, apod. Když porovnám náklady webu tak s Wordpressem nás web stál víc jak 20tis. a nikdy neuměl, co umí náš nynější za 12 tis., je pravda, že jsme na něj dostali 40 % dotaci, ale i za plnou cenu bychom do něj šli.
A to, že si škola na web neumí sehnat cca 15-20 tis. jsou kolegové s prominutím výmluvy. Dobrý web vás nejen reprezentuje, ale slouží i pro lepší komunikaci školy a jeho okolí. Nemluvě, že je to investice na několik let. Přes rok využíváme řešení od Just4web.
Fiala

Anonymní řekl(a)...
27. května 2013 v 16:44  

Teď koukám, že jsou nové funkce – Testy a propojení s Facebookem, na webu to zatím nemají. Pokud by někdo řešil něco obdobného, doporučuji http://www.etridnice.cz/webove-stranky-pro-skoly/.

Anonymní řekl(a)...
28. května 2013 v 22:57  

Nevím, zda bych si nechal vytvořit stránky od společnosti, která má svůj vlastní layout webu okopírovaný od TeamVieweru. Včetně barev!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.