Dotyková zařízení s Windows 8 se uplatní při výuce žáků a studentů

pátek 24. května 2013 ·

Při ukázkové hodině se ředitelé a učitelé škol seznámili s výhodami a využitím Windows 8 zařízení při výuce. K dispozici je již více než 4 000 výukových aplikací pro Windows 8.

Společnost Microsoft odstartovala projekt, jehož cílem je prakticky ukázat, jak integrovat dotyková zařízení do výukového procesu. Více než padesát ředitelů, jejich zástupců a učitelů základních škol již absolvovalo ukázkovou hodinu na Základní škole Červený vrch v Praze. Pokračovat budou kurzy a semináře po celé České republice a připravuje se i reálná simulace výuky v podobě mobilní třídy. V průběhu června pak proběhnou další ukázkové hodiny pro ředitele, učitele a lidi z veřejné správy. Dojde také k aktivnějšímu zapojení žáků.

Ukázková hodina, která proběhla 14. května, sloužila k předvedení možností práce s novými dotykovými zařízeními s Windows 8 přímo ve výuce v konkrétních předmětech. Interaktivní hodinu vedli přímo učitelé, kteří předváděli ukázky na tabletech a dalších dotykových zařízeních s Windows 8.

„Již dnes existuje na trhu množství nabídek, nás zaujala právě nabídka nové platformy Windows 8. Hlavní přínos v zavádění tabletů právě se systémem Windows 8 vidím v kontinuitě platformy, materiálů a výukového obsahu. Všechny naše stávající materiály tak můžeme rovnou použít na nové platformě. A nové Windows nabízejí i možnost správy a podpory vzdělávání učitelů,“ říká Mgr. Matoušová, ředitelka ZŠ Červený vrch, kde proběhla ukázková hodina.

Hlavní výhody platformy Windows 8 pro využití ve výuce
  • Kontinuita pro školy, které mohou využívat i starší desktopové verze aplikací určených pro vzdělávání.
  • Možnost personalizace uživatelského rozhraní systému a používaní i na jiných zařízeních.
  • Možnost zřízení více účtů na jednom zařízení.
  • Kompatibilita se školní infrastrukturou a technickým zázemím.
  • Využití hardwarových doplňků (klávesnice, myš, USB kamera, 3G…).
  • Bohaté množství výukových aplikací ve Windows Store.

Výukových aplikací pro Windows 8 je aktuálně ve Windows Store již více než čtyři tisíce. Zajímavou aplikaci v rámci ukázkové hodiny představil například Mgr. Martin Lána, učitel a zástupce ředitele ZŠ a MŠ Děčín 4. Pomocí aplikace Barcode generator může učitel zakódovat matematické úlohy. Žáci pak hledají řešení a jejich odpovědi se automaticky generují v učitelově Excelu pomocí vytvořeného on-line formuláře. „Je velmi důležité, aby se žáci naučili obsah nejen konzumovat, ale také vytvářet. A tablety s Windows 8 toto umožňují poměrně jednoduše,“ dodal Mgr. Lána.

Budoucnost patří vzdělávání

Microsoft plánuje ve svých inovativních centrech vzdělávání po celé ČR, kde už proškolil více než 14 000 učitelů, připravit i kurzy a semináře ukazující výhody používání dotykových zařízení s Windows 8 ve výuce.

„Microsoft se ve své strategii pro podporu školství nesoustředí pouze na to, aby se školy dostaly na základní úroveň využívání IT, jako je například vyhledání informací na internetu či znalost ovládacích funkcí a podobně. Pracujeme se školami na tom, aby se ICT stalo nedílnou součástí moderní školy a přispívalo k výuce dovedností nezbytných pro 21. století, jako jsou analytické a kritické myšlení, týmová spolupráce a využití nových technologií při řešení problémů. Porozumění obsahu a jeho aktivní vytváření je základním kamenem tohoto nového přístupu k výuce,“ říká Roman Cabálek, generální ředitel společnosti Microsoft.

V globální síti pro učitele na www.microsoft.cz/modernivyuka je již nyní registrováno více než 130 000 aktivních učitelů. Právě pro české učitele je to jedinečná možnost zapojit se do této komunity, nechat se inspirovat či se zdarma otestovat vůči UNESCO standardům vycházejícím z UNESCO ICT Competency Framework for Teachers.

Mezi hlavní partnery společnosti Microsoft v této iniciativě patří: Intel, Acer, HP, Dell a vzdělávací instituce.

Příklady vhodných aplikací pro vzdělávání na základních a středních školách

Učitelé se mohou inspirovat i na Microsoft celosvětové síti pro učitele www.microsoft.cz/modernivyuka, kde naleznou videa, výukové materiály a další informace v českém jazyce. Aktuální informace o aktivitách Microsoftu ve vzdělávací oblasti najdete na www.microsoft.cz/skolstvi.

2 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. května 2013 v 11:51  

Už se zase začíná blýskat na lepší časy a záchrana české vzdělanosti je na obzoru. Nadnárodní síly se daly do pohybu a páchají dobro šmahem.
Takže dotyková zařízení, ta nám umožní zkompetentnit děti napadrť. Kdyby byly jesle, tak i tam. Bez nich prostě nebudeme moderní a konkurenceschopnosti pro 21. století nenabydeme.
Někde jsem zachytil takovou drobnou informaci, že dotykáče zatím lidi moc neberou. Tak šup do školství, aspoň. A budou nějaké slevy nebo zase jen provize pro rozhodné činovníky?

Anonymní řekl(a)...
24. května 2013 v 14:51  

Nejhorší je, že každý žák bude mít 4 tablety - od Apple, s Windows 8, s Androidem a na hlavu...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.