Jak se správně vypořádat s cizím jazykem

sobota 23. března 2013 ·

V dnešní době by měl každý, kdo chce alespoň trochu komunikovat se světem, umět cizí jazyk. Hodí se při cestovaní, v práci, při studiu, ale mimo to nám otevírá další obzory a blahodárně působí i na mozek a paměť. Téměř v každém městě už dnes existují jazykové školy, které vám slibují kvalitní jazykovou výuku.

Jaký cizí jazyk vybrat?

Před tím, než se přihlásíte na jazykový kurz, uvědomte si, jaký jazyk se bude vám osobně hodit nejvíc. Zatímco angličtina funguje jako hlavní mezinárodní dorozumívací prostředek, v dnešní době jí už mluví téměř všichni. Němčina by se vám třeba mohla hodit, protože ji vyžaduje nemálo zaměstnavatelů rakouských či německých firem působících v České republice. Ti, kteří jedou na kurz francouzštiny přímo do Francie tvrdí, že francouzština je jazykem lásky a Francie zemí s bohatou kulturou. Navíc se francouzština používá ve spoustě mezinárodních organizací. Španělštinu zase využijete spíš ve světě, například pokud plánujete vycestovat třeba do Latinské Ameriky. S italštinou můžete najít uplatnění i v České republice, a to kvůli vysokému počtu turistů, kteří naši zemi navštíví. Ze stejného důvodu se spousta studentů učí ruštinu.

Při výběru cizího jazyka si musíte uvědomit, že vaše studium bude dlouhá a usilovná práce. Právě proto je velmi důležitá i vaše motivace a osobní důvody, proč se danému jazyku chcete věnovat.

Jaký způsob studia zvolit?

Většina studentů pravidelně navštěvuje jazykovou školu nebo se jazyk učí se soukromým lektorem. Ideálně byste se svému studovanému jazyku měli věnovat alespoň dvakrát týdně po dobu dvou hodin. Váš lektor by měl mít zkušenosti s vyučováním a měl by následovat vhodné učební metody. Vy byste se doma měli na hodiny pravidelně připravovat a sami si stanovit cíle.

Zlepšete používání jazyka v praxi!

Bohužel je úplně něco jiného mluvit cizím jazykem v jazykové škole a používat ho v praxi. Je důležité, abyste se cizím jazykem co možná nejvíce obklopovali, jelikož si tak jazyk skvěle zažijete. Nejlepší je, pokud máte možnost vyjet rovnou do země, kde se vaším studovaným jazykem mluví. Skvělou možností jsou jazykové kurzy v zahraničí, nabízené třeba společnosti ESL Jazykové Pobyty, v rámci kterých ve vámi vybrané destinaci navštěvujete jazykovou školu a ve volném čase máte možnost používat jazyk v praxi. Navíc také lépe proniknete do kultury dané destinace a zažijete spoustu nových zážitků. Pro exkluzivní cenové nabídky a soutěže o jazykové pobyty v zahraničí navštivte Facebook společnosti ESL Jazykové Pobyty. Pokud se ale kurzu v zahraničí z nějakého důvodu nemůžete účastnit, nezoufejte, použití jazyka v praxi si můžete procvičit i jinak. Pusťte si třeba váš oblíbený film bez dabingu, čtěte knížku v originálním jazyce nebo pokud vás baví vaření, tak se inspirujte cizojazyčnou kuchařkou. Stejně tak si zkuste najít kamarády či kolegy z práce, kteří se učí stejným jazykem jako vy, a stanovte si pravidelné hodiny na konverzace.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.