MF DNES: Nové písmo pro školáky brzdí cena písanek. Vydavatelství má monopol

pátek 22. března 2013 ·

Nový typ písma Comenia Script měl žákům usnadnit výuku psaní. Teď nadějnému projektu hrozí krach. Cena písanek je kvůli monopolu vysoká a školy se bojí, že na ně nebudou mít, píše dnešní MF DNES.


Z článku gar v TN.Nova.cz vybíráme:

"Jsou příliš drahé, škola nemůže utratit tak velkou část rozpočtu jen za pomůcky pro prvňáky,“ řekla včera MF DNES ředitelka základní školy v Blansku Simona Poláková. Její slova potvrdili i jiní ředitelé. Vysoké náklady podle nich mohou rozšíření písma zabránit. Školy mají na pomůcky pro jednoho prvňáka 200 korun a nemohou většinu utratit za písanku.

14 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. března 2013 v 14:41  

BYZNÝÝÝS!
Pěkná myšlenka, vkusná mediální masáž, jediná cesta ke konkurenceschonosti ve třetím tisíciletí, kdo píše postaru, hanebně zatuhnul ve zkostnatělém mocnářství a už to lítá.
Penízky se v kapitole jistě najdou. Ale na úkor čeho?

Anonymní řekl(a)...
22. března 2013 v 15:29  

V článku je uvedeno, že vyšší cena je způsobena nízkým nákladem písanek. To je vcelku logické. Vytisknout něčeho 100 000 a 1 000 je velký rozdíl...

Anonymní řekl(a)...
22. března 2013 v 15:51  

Tak to je dobre, ze jich nevytiskli jen deset, za dvacet tisic kus.
Sedych

kamínek řekl(a)...
22. března 2013 v 22:07  

No, všechno je to moc hezký, ale pomyslel někdo, co se bude dít, až ti žáci naučení v novém písmu přejdou na 2. stupeň a tam je dostanou do péče vyučující píšící starým ohavným psacím písmem. Sám sebe si dovolím po 25 letech praxe ve školství označit za "starého psa, co se novým kouskům nenaučí", čili já se kvůli dětem nebudu učit psát tiskace a jsem zvědavý, jak to po mně přečtou .... a troufám si tvrdit, že nebudu jediný ...

Anonymní řekl(a)...
23. března 2013 v 0:21  

...vyšší cena je způsobena nízkým nákladem písanek...
A vysoká cena za zakoupení fontu do PC je také způsobena nízkým nákladem?

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. března 2013 v 1:55  

JOOO!
Chceš problémy ve školství vyřešit novými písmenky, zpitomělý národe? Tak se přes plácni šrajtofli.
A zase se na něco skočilo a dál i skákat bude. Kdo při chemii nezafouká aspoň do klarinetu a při češtině ředkev nezachroustá, na smetiště pedagogických dějin patří.
Klarinetáři a řekvisti si kapsu namastí.

obyčejná učitelka řekl(a)...
23. března 2013 v 13:40  

Když má někdo obavy, že dítka skriptem odkojená nepřečtou kurzívu, nechť to vyzkouší. Jsem přesvědčená, že podoba písem je natolik zřejmá, že intuitivně to děti přečtou bez problémů. Možná tak nebudou psát, ale číst zvládnou.
Poslední dobou děláme kuličky i z pomyšlení na hrách.

obyčejná učitelka řekl(a)...
23. března 2013 v 13:43  

Jo, a všimněte si, co vyvolává největší spory - komerčně užívané písmo, komerčně užívaná psychologická metoda, komerčně používané testy... Za všelikými maskami pohorršených diskutérů se skrývá prachsprostá závist, že někdo jiný měl nápad, který umí prodat, a já ne.

Anonymní řekl(a)...
23. března 2013 v 14:51  

Mám neodbytný pocit, že dětem všechno ulehčujeme a písmo Comenia script je jeden z příkladů. Ono totiž, když se děcka musí učit tiskací a psací vytváří se jim podstatně více v budocnosti využitelných mozkových spojů.

Dobrovolně z nich děláme větší blbce než jsou.

Anonymní řekl(a)...
23. března 2013 v 16:47  

Jak na Comedia script - učitelé se mohou vrátit do starých časů a žákům v písankách opět písmenka předepisovat...

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. března 2013 v 17:46  

prachsprostá závist

Fakt jsem měl obavy, že na to někdo kápne. No, a je to tady. Musím se líp maskovat.
On taky člověk neví, kam s tou závistí dřív skočit. To je pořád něco. Ani to nemusejí být takové pecky, jako historicky Seznam nebo dokonce RSJ. Jen těch rozvojových programů všelijakých, co se vyrojilo.
Pravdou ovšem zůstává, že vzhledem k tomu, že se zabývám vzděláváním žactva v trochu jiné věkové kategorii a jiné vzdělávací oblasti, řeším svoji závistivost tím, že zásadně ignoruji všechny komerční pracovní nástroje a používám výhradně jen volně dostupný softwáre.
Co mne ale doopravdy na celé té štrapáci zajímá, je v souvislosti s dětičkami zkompetentňovanými pro konkurenceschopnost třetího tisíciletí to poněkud zvláštní spojení pojmů "nové písanky" a "monopol".
Proč jen mám ten neodbytný pocit, že o ty závistihodné prachy tu jde především.

Anonymní řekl(a)...
23. března 2013 v 17:49  

Roční náklad písanek Comenia Script je cca 1000 kusů, tržby nakladatelství za ně jsou tedy 150000. To je tedy opravdu vejvar...

Anonymní řekl(a)...
23. března 2013 v 18:03  

Hele, ja sousedovi zavidim i tu kozu, co ma za manzelku.
Sedych

obyčejná učitelka řekl(a)...
23. března 2013 v 20:20  

Souhlasím, že jde o prachy především. Dokonce si myslím, že až na velmi, ale opravdu velmi malé výjimky jde POUZE o ně. Ale vždyť máme rozum, kterým bychom se měli řídit, ne? Copak (se) musíme nechávat barevně testovat? Copak musíme psát písmem Comenia Script? Jo, až se bude schylovat k povinnosti, to bude jiná. Jenže to zas bude většina mlčet, aby si nerozházela vrchnost a zbytečně na sebe neupozornila. Takže zatím ať si každý koupí, co chce, když chce.

A ještě - poukazovat na "divné" čerpání ESF je v pořádku. Ale na to jsem nereagovala.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.