Rozsudek Nejvyššího správního soudu, kterým zamítl kasační stížnost ministerstva školství v cause žádostí o přezkum výsledků státní maturity

čtvrtek 21. února 2013 ·



Z rozsudku vybíráme:

Účastnice řízení proto mohla namítat, že některé z otázek v didaktickém testu přesahují rozsah vědomostí stanovený katalogem, případně že jejich zadání je nejasné nebo umožňuje více správných odpovědí, a povinností stěžovatele by pak bylo tyto námitky v přezkumném řízení vypořádat. Stěžovatel se této povinnosti nemůže zbavit tvrzením, že přezkum není v tomto směru součástí postupu upraveného v ust. § 82 odst. 3 školského zákona a že jej provádí Centrum při hromadné validaci testových úloh. Centrum totiž podle ust. § 22 odst. 2 vyhlášky provádí vyhodnocování testu, ale neprovádí již přezkoumání tohoto hodnocení v řízení o opravném prostředku. To je svěřeno stěžovateli. Součástí přezkumného řízení musí být v případech, kdy je to namítáno nebo kdy pochybnost o tom v řízení jinak vyjde najevo, i věcné posouzení, zda žák správně odpověděl na otázky v didaktickém testu, včetně posouzení, zda zadané otázky či úlohy byly podle současného stavu vědeckého poznání formulovány správně a zda byly logicky a jazykově formulovány dostatečně jednoznačně (obdobně pro řízení o přijímacích zkouškách na vysokou školu viz rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 8. 9. 2011, č. j. 7 As 79/2011 - 120, publ. pod č. 2566 Sb. NSS a dostupné na www.nssoud.cz). Hromadná validace provedená Centrem je nepochybně důležitým prvkem kontrolního mechanismu při vyhodnocování didaktických testů jednotlivých žáků, ovšem její závěry nesmí být považovány za nezpochybnitelné a vyloučené ze soudní kontroly. Pokud by v rámci přezkumu didaktického testu konkrétního žáka vyvstala otázka správnosti určitého závěru hromadné validace, musí se příslušný orgán touto otázkou zabývat a přezkoumatelně ji vypořádat. Přitom není závěry, ke kterým dospělo Centrum, vázán. Závěry hromadné validace mohou být samozřejmě také předmětem soudního přezkumu.


15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 8:56  

Takhle to dopadá, když právní oddělení má řídit neprávník a magor Nantl. Někdo snad věřil, že něčemu rozumí?

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 10:52  

Nantl je právník a v době, kdy k napadeným rozhodnutím došlo na MŠMT nebyl.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 11:01  

Nebylo by snazší, kdyby školy přijímaly jen takové studenty, kteří na maturitu "mají"? Stížností bude přibývat, jak znám dnešní studenty, a procesy nejsou zadarmo.

poste.restante řekl(a)...
21. února 2013 v 12:49  

Nebylo by snazší, kdyby školy přijímaly jen takové studenty, kteří na maturitu "mají"?

Bylo. Ale kdo to o kom může říci předem? Stačilo by tedy "jen" nastavit opravdu objektivní podmínky přijímacího řízení.
Hlavní potíž je ale v tom, že pak bychom přijali do oboru jen asi 6 žáků a kraj by nás nejspíš zrušil.
Vlastně by tak dopadly skoro všechny střední školy, protože žáků je málo.
Takže "zbytečné" školy zrušíme a do internátů budeme žáky svážet ze vzdálenosti přes 100 km.

Nebo že by to šlo nastavit celé "nějak jinak"? ;-)

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 12:59  

No, od někud se začít musí. Letos byste přijali jen pár studentů, ale příští rok by se už možná rozkřiklo, že vaše škola vyžaduje přísnější přijímačky a možná by se pár studentů probralo z letargie a naučili by se na ně. Mělo by to ale udělat víc škol najednou. Pochybuju, že by se "ti cíloví" nechytili za nos a nezačali by makat, všichni přece na úřad práce nechtějí.

obyčejná učitelka řekl(a)...
21. února 2013 v 13:54  

A co kdyby měly přijímací zkoušky úplně jinou podobu, než jsme zvyklí? Každý deváťák, který chce na střední školu by vypracoval ročníkovou práci (podle zvoleného nebo preferovaného oboru) a tu by pak u přijímaček předložil a obhajoval. Myslím, že by se na tom lecos poznalo...

obyčejná učitelka řekl(a)...
21. února 2013 v 13:54  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
obyčejná učitelka řekl(a)...
21. února 2013 v 13:57  

Vypadla mi čárka a c. Pardon. Práce kvapná ..... platná.

poste.restante řekl(a)...
21. února 2013 v 14:22  

ale příští rok by se už možná rozkřiklo, že vaše škola vyžaduje přísnější přijímačky

... a přihlášky by podalo ještě o polovinu méně žáků, nežli předtím. :-(
Přesně to se totiž před pár lety stalo. Tehdy jsme měli na obor Technické lyceum požadavky k přijímačkám tvrdší, nežli tři okresní gymnázia. Dnes bereme každého, kdo se umí podepsat a ani tak nenaplníme třídy na 30 žáků.

Prosím Vás, ze které alternativní dimenze píšete? Studenti ani rodiče se nechtějí "probrat". Chtějí papír s vodoznakem a co nejmíň při tom vydat úsilí.
Vybírat si žáky, to si může dovolit možná nějaké prestižní gymnázium v krajském městě. Ale už obyčejná okresní gymnázia často přijímají žáky i ve třetí či čtvrtém kole přijímacího řízení. A čím níže na "potravním řetězci" tím hůře. Učňáky zejí prázdnotou a spojují běžně na výuku tři, čtyři třídy po deseti žácích z různých oborů.

Obyčejná učitelka
Každý deváťák, který chce na střední školu by vypracoval ročníkovou práci a tu by pak u přijímaček předložil a obhajoval.
Myslím, že by se na tom poznalo, že 90% žáků umí kopírovat texty z wikipedie a těch cca 10%, kterým jde o něco víc, už je většinou na osmiletých gymplech.
Přijímačky by trvaly asi týden a výsledek by byl naprosto stejný. Brali bychom každého, kdo podá přihlášku.
Nezlobte se, ale to také není dobrý návrh.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 15:17  

Nechte laskavě pana Nantla na pokoji. Za roční plat 1 229 137 Kč přece odvádí adekvátní práci!

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 15:21  

Studenti ani rodiče se nechtějí "probrat". Chtějí papír s vodoznakem a co nejmíň při tom vydat úsilí.

To je ovšem oboustranné. Učitelé také chtějí nějaké ty papíry s vodoznakem (měsíčně). A taky povětšinou vydávají co nejmíň úsilí. Čest a víc papírků s vodoznaky výjimkám.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 15:41  

21. února 2013 13:54

Někde jsem o tom slyšel, ale jsem zastánce klasiky Čj+M+všeobecný předmět. Jako novinku Aj. Přijímačky jako lusk, ale až po redukci SŠ. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 19:52  

"Vybírat si žáky, to si může dovolit možná nějaké prestižní gymnázium v krajském městě. Ale už obyčejná okresní gymnázia často přijímají žáky i ve třetí či čtvrtém kole přijímacího řízení."

Asi tomu nebudete věřit, ale nejméně v jednom okresním městě existuje gymnázium (se čtyřletým i osmiletým studiem), které nikdy nezrušilo přijímačky (z Čj, M, testu obecných studijních předpokladů), nikdy nebralo nikoho bez přijímaček a nikdy nezohledňovalo prospěch ze ZŠ víc než 1% (je to ze zákona povinné) a přesto je nejžádanější školou v kraji :-).

poste.restante řekl(a)...
21. února 2013 v 20:23  

Asi tomu nebudete věřit...
Ale proč bych tomu nevěřil? :-)
Jedno takové jsem sám znal. Tedy pořád znám, jenom je už teď sloučené s jinou střední školou.
Jenže:
1. Gymnázium
2. Kolik takových v republice je?
3. A co všechny ostatní školy - negymnázia?

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 23:33  

Nantl není právník, přestože tvrdí opak, a za obhajobu ministerstva samozřejmě zcela zodpovídá. Nechat se takhle na hlavu porazit může jenom debil.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.