Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost ministerstva školství ve věci žádostí o přezkum výsledků státní maturity

čtvrtek 21. února 2013 ·

Už letos hrozí zavalení krajských úřadů a ministerstva žádostmi maturantů.


Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost ministerstva školství, kterou se domáhalo zrušení rozsudku Městského soudu v Praze. Nemají-li být krajské úřady a ministerstvo už v letošním ročníku státní maturity paralyzovány žádostmi maturantů o přezkum, musí se zásadně změnit styl práce CERMATu a její kvalita.

Rozsudek uložil ministerstvu, aby se řádně vypořádalo s argumentací maturantky proti jejímu výsledku v didaktickém testu státní maturity z českého jazyka a literatury. Právní výklad NSS, kterým se ztotožnil s výkladem nižších instancí, se stává závazným pro postup ministerstva a rozhodování krajských soudů v obdobných případech.

V září roku 2011 pověřilo osm maturantů advokátní kancelář HVH LEGAL, aby jejich jmény podala správní žaloby na ministerstvo školství. Vytýkali mu mj., že se vůbec nezabývalo jejich argumenty, proč považují hodnocení svého výkonu v maturitním testu za chybné. V odpovědi na žádost o přezkum hodnocení jim totiž ministerstvo poslalo jen obecnou informaci, že test Český jazyk a literatura – základní úroveň byl shledán bezchybným, a jejich námitky proti některým úlohám testu jsou tedy bezpředmětné.

Zhruba po roce, v srpnu 2012, dal Městský soud v Praze studentům za pravdu. Ministerstvo školství poté podalo proti jednomu rozsudku kasační stížnost, v níž argumentovalo, že jeho obecná zamítavá odpověď byla v souladu se zákonem.

Nejvyšší správní soud tuto kasační stížnost svým rozhodnutím ze 17. ledna 2013 zamítl. Výhled budoucích maturantů, že jejich oprávněné námitky musejí být uznány, nesporně podpoří jejich chuť namítat. Pokud jim k tomu CERMAT poskytne důvody také letos, mohou být žádostí o přezkum desetitisíce.

Anonymizovaný rozsudek a informace o průběhu řízení je možné získat ZDE.

Ondřej Hausenblas, člen Pracovní skupiny MŠMT pro revizi maturitní zkoušky, řekl: „Pan ministr Fiala sdělil, že jeho záměrem je humanizovat a zjednodušit maturitu. Škoda, že čekáním na rozhodnutí o kasační stížnosti jsme ztratili několik měsíců, kdy už jsme mohli jednat o tom, jakým způsobem bude v letošním ročníku maturit posuzována korektnost úloh a vyřizovány studentské žádosti o přezkum. Rozsudek teď říká jasně, že to udělat musíme. Loňskou a předloňskou bezmoc studentů i postoje CERMATu a předchozího vedení ministerstva nepovažuji za nic humánního a vidím, jak zbytečně složité bylo řešení. To maturitám bere prestiž a učitelům zodpovědnost. Věřím, že ministerstvo nyní začne na přípravě důvěryhodného postupu urychleně pracovat.“

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.