Filip Reindl: Audrey Watters jako kurátorka vzdělávacích technologií

čtvrtek 3. ledna 2013 ·

Představení zajímavé osobnosti pracující na popularizaci vzdělávacích technologií provozováním blogu zprostředkujícího přehled informací.

Audrey Watters je v nynější době novinářkou na volné noze. Studovala původně celou řadu oborů - folklór, genderovou problematiku, angličtinu, film ad. PhD. studium komparativní literatury na University of Oregon nedokončila a začala se naplno věnovat psaní (nejen) o vzdělávacích technologiích. Publikuje např. v Inside Higher Ed., KQED MindShiftThe School Library Journal.

Důvody, proč zanechala PhD. studia, pro Oregonskou univerzitu příliš lichotivé nejsou. Po nečekané smrti manžela na rakovinu si nedokázala neosobní akademickou společnost, kde se snaží předběhnout jeden druhého a doktorandi jsou zneužíváni k nejhorší a mizerně placené práci, představit jako svou budoucnost. „Po sedmi letech“ říká Audrey dnes „jsem silnější, než jsem byla kdy předtím. Zato prognóza pro instituce vysokého školství zdaleka tak dobře nevypadá.“ [1]

V dubnu roku 2010 poté, co se stala, jak sama říká, „technologickou novinářkou“ založila blog Hack Education. K tomu jí dle jejích vlastních slov vedla frustrace z nedostatečného mediálního pokrytí edukačních technologií jak po stránce technologické, tak po stránce edukační. Tyto stránky psala jako něco, co jí scházelo, a sama by si ráda přečetla – chytře, bez reklam a vlivu investorů. Její články se zabývají novými vzdělávacími technologiemi a budoucností školství. Kromě toho vede se svým partnerem (Kin Lane) blog Tech Gypsies.

Z Audrey Watters se postupně stala špičková kurátorka. Encyklopedie profesí zatím zná jen tradiční význam toho slova: „kurátor je profesionál, který vyhledává umělecká díla, která spojuje nějaká konkrétní idea a která jsou potom vystavena, aby koncepce byla zřejmá návštěvníkovi výstavy ...“

Online kurátor (označení jsem si vypůjčil od doktora Brdičky z článku Vědecké poznávání podle Marie Popovové [4]) je člověk, který zprostředkovává ostatním informace. Pokud totiž předchozí definici aplikujeme na informace místo uměleckých děl, dostaneme v podstatě to, co pro nás dělá Audrey Watters na svém blogu Hack Education. Její činnost spočívá ve sběru, zpracování, třídění, rozboru, katalogizaci nejnovějších informací na poli vzdělávacích technologií. Zpracované informace nám pak ve srozumitelné formě servíruje s množstvím odkazů na originální texty.

„Hack Education“ může znamenat spoustu věcí. Asi nejlépe by se to, dle mého názoru, dalo přeložit jako „proniknout k jádru, rozbít ho na kusy a vybudovat znovu a lépe“.

Audrey se velmi rychle etablovala jako odbornice stojící mezi školstvím a počítačovým průmyslem. Většina jejích studií a průzkumů má vysokou odbornou úroveň. Ukažme si její schopnost na dvou příspěvcích testujících znalosti vzdělávacích technologií, které vyrobila s cílem k sobě přiblížit dvě rozdílné skupiny lidí (ve shodě s přáním Larry Cubana). První je určen počítačářům (ang. orig. techie) – "The Audrey Test": Or, What Should Every Techie Know About Education? („Audryin test“, aneb co by měl každý techie vědět o vzdělávání) [2]. Druhý prezentuje její názor na to, co by měl o technologiích vědět každý učitel - "The Audrey Test," Part 2: What Educators Need to Know about Tech [3].

První článek je určen především vývojářům a lidem z Ed-Tech byznysu. Zaujala mě zejména otázka, jaký je vlastně smysl vzdělávacích technologií. A co o nich víme? Co je potřeba znát, aby o sobě člověk mohl tvrdit, že je na ně odborníkem?

Audrey Watters nám místo odpovědí dává další otázky. Pokusím se vybrat ty nejdůležitější, které mají v našich podmínkách význam. Zkuste se vžít do role techieho a odpovědět na ně. Já vám to na rozdíl od Audrey usnadním a vložím do některých otázek rovnou odkazy na odpovědi.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.