Ceny Jaroslava Heyrovského 2012 slavnostně předány

pondělí 14. ledna 2013 ·

Za organizačního přispění Talentcentra Národního institutu dětí a mládeže (NIDM) se v pondělí 17. prosince 2012 uskutečnilo ve velké posluchárně Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR v Praze Slavnostní předání Cen Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského pro rok 2012. Ceny byly uděleny vítězům a vybraným laureátům studentských předmětových soutěží a olympiád, které vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.


Motto:

„Pokrok vědy spočívá především na mladých lidech. Ti musí dostat všemožné podněty, aby našli ve vědě svou perspektivu.“
Jaroslav Heyrovský


Mezi zúčastněnými této slavnostní akce, nad níž převzala záštitu paní Ing. EVA BARTOŇOVÁ, státní tajemnice a náměstkyně ministra školství, byli kromě oceněných studentů také jejich rodiče, učitelé, konzultanti a dále i ti, kteří nad mladými talenty vyřkli „ortel“ a nominovali je – tedy zástupci ústředních komisí předmětových olympiád a Středoškolské odborné činnosti (SOČ).

Na úvod k nim promluvil čestný předseda Akademie věd prof. Ing. RUDOLF ZAHRADNÍK, DrSc., aby připomenul osobnost Jaroslava Heyrovského a jeho ušlechtilý charakter. O historii i současnosti ústavu pohovořila paní Ing. KVĚTOSLAVA STEJSKALOVÁ, CSc., jménem Jednoty českých matematiků a fyziků vystoupil její předseda RNDr. JOSEF KUBÁT. Osobní zážitky z pracovního života po boku prvního českého nobelisty pak všem přítomným sdělil prof. VÍTĚZSLAV KALOUS, žák a pozdější asistent J. Heyrovského.

Ceny Nadačního fondu předávala Ing. Eva Bartoňová spolu s vedoucí Talentcentra NIDM PaedDr. EVOU SCHNEIDEROVOU a synem J. Heyrovského Dr. MICHAELEM HEYROVSKÝM. Již tradiční odměnou pro studenty byla obálka s finančním obnosem, diplom a knihy. Netradičním, teprve druhoročním oceněním, jež je udíleno od roku 2011, pak byla pamětní medaile s raženým portrétem objevitele a zakladatele polarografie.

Jedním z nejúspěšnějších letošních laureátů byl ANH DUNG LE, mladý matematik z gymnázia v Tachově, který stejnou cenu přebíral i loni. (Jména dalších úspěšných studentů si můžete přečíst přímo na stránkách webu NF JH.)

Své vlastní laureáty měla však i Středoškolská odborná činnost, jež na Celostátní přehlídce SOČ v Kutné Hoře nominovala MICHALA VYVLEČKU, fyzikálního nadšence ze Střední průmyslové školy Otrokovice, LUKÁŠE ČERVENKU, „mezioborového“ odborníka na informatiku z Gymnázia Frýdlant nad Ostravicí, a zástupkyni něžného pohlaví, reprezentující na Slavnostním předání Cen NF JH krásy vědeckého oboru zvaného chemie, EVU MARTÍNKOVOU z Gymnázia Jana Palacha, Mělník.

Ti všichni dostali šanci představit zde své vítězné práce, za které byli toho dne odměněni ještě jednou – a sice významnými pohledy a projevy uznání přítomného publika, jež jim vyslalo vzkaz v podobě závěrečného potlesku…

Fotografie (nejen) oceněných laureátů si můžete prohlédnout zde.

Více informací o programu letošního předávání cen i o samotném Nadačním fondu J. Heyrovského pak přinášejí webové stránky www.njh.cz.

Text a foto: Miloš  Šolc, NIDM

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.