Studentská iniciativa „Nobelova cena míru pro sira Nicholase Wintona“

středa 19. prosince 2012 ·

Studenti Gymnázia Open Gate v Babicích u Říčan zahájili počátkem prosince iniciativu na podporu opětovné nominace sira Nicholase Wintona na udělení Nobelovy ceny míru pro rok 2013. K tomuto kroku je vede přesvědčení, že nezištná záchrana 669 dětí je čin, který si tak vysoké ocenění zaslouží.


O událostech s ním spojených byli informováni vloni, a to přímo od dvou dam – „Wintonových dětí“, které přijely na školu na besedu. Seznámili se pak i s režisérem dokumentárních filmů o siru Nicholasovi Síla lidskosti a Nickyho rodina p. Matejem Mináčem, který jejich iniciativu podporuje (řada zachráněných dětí pocházela ze Slovenska). Jak se hovoří v petiční výzvě, cílem iniciativy je však nejen nominace Sira Nicholase Wintona na udělení Nobelovy ceny míru za rok 2013, ale též zvýšení povědomí o celém tomto příběhu.

Studenti Gymnázia Open Gate se obracejí s touto petiční akcí zejména (ale nejen) na středoškolské studenty z celé České republiky; v současné době se snaží rozšířit její záběr i do Slovenské republiky. V případě úspěchu předají žádost o oficiální nominaci sira Nicholase Wintona příslušným ústavním činitelům České republiky. O podporu chtějí požádat rovněž velvyslanectví zemí, jež mají k „vlakům naděje“ z l. 1938–1939 vztah.

Prosíme o podporu všechny Čechy a Slováky (studenty, jejich rodiče, učitele), kteří chtějí dát najevo, že lidé našich zemí nezapomínají, co pro jejich děti kdysi vykonal jeden čestný a skromný Angličan.

Jiří Kostečka, učitel, koordinátor inciativy

Tomáš Titěra, předseda studentské rady Gymnázia Open Gate


Petiční výzva​​ s podrobnějšími informacemi

Iniciativa za opětovné nominování sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír

Milé studentky, milí studenti,

Sir Nicholas Winton v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z území bývalého Československa, okupovaného nacistickým Německem. S nasazením vlastního života organizoval vlakové transporty potomků obyvatel ohrožených oblastí do válkou dosud nezasažené Velké Británie, kde pro ně nalezl nové domovy a umožnil jim začít nový, bezpečný život. O svém činu se po léta nezmínil ani svým nejbližším, a nebýt jeho ženy, která v r. 1988 náhodou narazila na záznamy o celé akci, jeho hrdinský skutek by zůstal navždy skryt očím veřejnosti i zachráněných dětí.

Domníváme se, že za tento čin by měl být Nicholas Winton oceněn Nobelovou cenou za mír.

Zásadní motivací k této naší iniciativě byla beseda se dvěma z „Wintonových dětí“, která nás silně emocionálně zasáhla. Rádi bychom navázali na předchozí iniciativy, které se pokoušely o totéž.

Vyzýváme všechny středoškoláky, kterým není skutek sira Nicholase Wintona lhostejný, k podpoře naší snahy připojením podpisu.

Jsme jen o něco málo starší, než byly děti, které Nicholas Winton zachránil. Pokud si myslíte, že to, co vykonal tento Angličan pro naši zemi, je příklad nezištného hrdinství, připojte se prosím a podepište přiloženou petici. Nechceme se zviditelňovat. Voláme jen po náležitém ocenění statečného a skromného člověka. Ukažme, že studenti se umí spojit a společně něco dokázat. Čas utíká rychle, nominace se uzavírají již na konci ledna.

S vaším přispěním se s touto iniciativou obrátíme na prezidenta České republiky, vládu České republiky a obě komory Parlamentu České republiky.

Cílem naší iniciativy je nejen nominace Sira Nicholase Wintona na udělení Nobelovy ceny míru, ale též zvýšení povědomí o celém tomto příběhu. Proto vás prosíme o spolupráci při šíření této výzvy.

Vyplněné petiční archy zasílejte prosím oskenované na uvedenou e-mailovou adresu nominace.winton@gmail.com.

Studenti Gymnázia Open Gate

Více informací o naší činnosti včetně petičního archu ke stažení naleznete na:

www.facebook.com/NobelovaCenaZaMirProSiraNicholaseWintona

nominace.winton@gmail.com

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. prosince 2012 v 7:52  

Ten člověk je i bez Nobelovy ceny svatý, ale měl by ji dostat. Zaslouží si ji víc než ti, kteří ji dostali v minulosti, např. Jásir Arafat či EU.

Anonymní řekl(a)...
20. prosince 2012 v 9:09  

Naprosto přesně!

Anonymní řekl(a)...
22. ledna 2013 v 15:40  

Dobrý den,

přidávám odkaz na online petici, již může podepsat každý, kdo zatím neměl možnost podepsat petici papírovou. Byť nejde přímo o petici ve smyslu tzv. petičního zákona, jejím podpisem můžete vyjádřit alespoň symbolickou podporu iniciativě za nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu, již si bezesporu zasluhuje:

http://www.petice24.com/petice_za_udleni_nobelovy_ceny_miru_nicholasi_wintonovi

Anonymní řekl(a)...
22. ledna 2013 v 15:41  

Dobrý den,

přidávám odkaz na online petici, již může podepsat každý, kdo zatím neměl možnost podepsat petici papírovou. Byť nejde přímo o petici ve smyslu tzv. petičního zákona, jejím podpisem můžete vyjádřit alespoň symbolickou podporu iniciativě za nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu, již si bezesporu zasluhuje:

http://www.petice24.com/petice_za_udleni_nobelovy_ceny_miru_nicholasi_wintonovi

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.