Přečtěte si: Příprava testů pro přijímací řízení je totéž co konstrukce diagnostických nástrojů pro medicínu. Obojí mohou dělat soukromé firmy a taky to dělají

čtvrtek 13. prosince 2012 ·

Skandalizovat na základě mylných faktů je nevhodné.


Z článku Bohumila Kartouse v BritskéListy.cz vybíráme:

Firma Scio si nemůže dovolit, aby prodávala zajíce v pytli, což je přímý důsledek faktu, že zároveň připravuje testy k přijímacím zkouškám a přípravu k nim.

Pan Hájek tento vztah interpretuje jako a priori negativní. Já tomu úplně nerozumím. Pokud poukazuje na fakt, že se za přípravu na přijímací zkoušky platí, pak ano, má úplnou pravdu. Vždy to tak bylo, pouze ne vždy figurovala na tomto trhu společnost Scio. Na tomto trhu je velká spousta jiných, kteří nabízejí přípravu jak na testy poskytované Sciem, tak na „high-stake“ testy jakéhokoliv jiného původu. Jediný rozdíl je v tom, že Scio nese za přípravu zcela konkrétně vyjádřenou odpovědnost. Pan Hájek nenaznačil, v čem vlastně vidí konkrétní problém. Místo toho ale uvádí zavádějící nijak neověřená a chybná fakta. Cituji „Proto obrovské množství rodičů posílá své děti na přípravné kurzy Scio (typicky o víkendech po dobu mnoha měsíců), v cenách řádově 10 000 Kč za kurz, nebo rodiče nakupují internetové testy, nebo testy z minulých let atd., vše za značně částky.“ Jako rodič dítěte hlásícího se na střední školu by o cenách přípravných materiálů mohl vědět více. Jsou ostatně k dispozici na webu Scia. Nemohu si být jist, co myslí pan Hájek „obrovským množstvím“, to je pravda relativní údaj, nicméně není pravda, že přípravný kurz (a má pravděpodobně na mysli prezenční přípravný kurz) stojí 10 000 Kč. Stojí 2 589 Kč. Srovnejte prosím cenu jakékoliv jiné obdobné přípravy na přijímací zkoušky (jakékoliv) a posuďte sami. Sady testů případně on-line testy se pohybují v řádu stovek korun, nejlevnější 149 Kč. V případě Národních srovnávacích zkoušek, kterých využívají vysoké školy v ČR, mají uchazeči možnost uplatňovat sociální slevu. Rád bych upozornil, že sociální slevu nenabízí v přijímací řízení žádná jiná instituce.


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2012 v 7:51  

Pan Hájek je vysoce vzdělaný akademik, matematik, pan Kartous je jen prosťáček. Divím se, že si takto troufá. Pan Hájek má samozřejmě pravdu a já se divím, že to Sciu tak dlouho procházelo.

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2012 v 11:10  

SCIO je soukromá firma. Takže fakt nevím, co by jí mělo či nemělo procházet a kdo je oprávněný to posuzovat. Mám však spíše obavy o ty, kteří za SCIO testy, které se využívají u přijímaček, hromadně platí, jako např. Zlínský kraj. jsou to totiž vyhozené peníze, protože SŠ berou na maturitní obory i ty, kteří nesplnili požadovaný směšný limit 38 bodů ze všech tří testů dohromady, TEDY I TY, KTEŘÍ PŘIJÍMAČKY NEUDĚLALI.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.